Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Sorular ve Sosyal Güvenlik Bilinçlenmesi

 

Yıllardır sosyal güvenlik bilinçlenmesi üzerine yazıyorum. Bunun için ilköğretimden itibaren eğitimlerin de başlatılmasını öneriyorum. Ama yaşanan hayatın eğiticiliğini de bir kenara atmamak gerek. Sanayi ve bilgi toplumu olma süreçlerini neredeyse birlikte yaşayan toplumumuz, artık yaşayarak eğitilmekten epeyce dağarcığını doldurmuş durumda. Reform sürecini yaşadığımız son üç yılda da bilinçlenme anlamında oldukça pozitif gelişmeler kaydettik. Gazete ve televizyon için gönderilen sorular da bunun kanıtı gibi. Bu olumlu gelişme, ivme kazanarak devam da edecek. Ve sonuçta kayıtlılığı %90'lara uzanan zamanlara doğru adımlarımızı atıyoruz. Yaklaşık 5-10 yılda bu gerçekleşmeyi elde edebilirsek, gelişmiş toplumlar arasına da girme sürecini tamamlayacağız. Bunun istihdam alanındaki görüntüsü de sigortasız çalışmanın bütün boyutlarıyla yok olmasıdır. Ve bu gelişme için ümitvarız.

SSK sigortalılığımı devam ettirebilecek miyim?

M.Ş. (Selçuklu/KONYA): Tahsin Bey, Yeni Şafak'taki köşe yazılarınız üzere, yeni SGK Kanunu hakkında danışacağım. 15.01.1978 doğumluyum. 01.10.2000 tarihinde SSK'lı olarak iş hayatına başladım. Çeşitli işyerlerinde SSK'lı olarak devam ettim. En son SSK'lı olarak çalıştığım bir limited şirkete ortak oldum, hisse sahibiyim. Şirkete ortak olduktan sonra yine SSK'lı olarak aynı şirkette işe devam ettim. Şu an itibariyle de SSK'lı olarak devam etmekteyim. 1 EKİM 2000 tarihinden bugüne kadar kesintisiz olarak SSK prim borcunu ödedim ve 1 gün bile olsa ara vermedim. Yeni kanununa göre durumum ne olmaktadır? Şu an ortağı olduğum şirkette SSK'lı olarak devam etmemde sakıncalı durumlar var mı? Bugüne kadar yatırdığım primler çöpe mi gidecek? Bağ-Kura geçmek zorunda mıyım? Geçersem prim gün sayısı aktarılır mı, yoksa boşa mı gidecek?

C: Okuyucumuzun endişesi yersiz. Aralıksız devam eden SSK, yani 4/a sigortalılığını sürdürebilecektir. Bu şekilde devam etmesi şartıyla bir sorun çıkmayacaktır. 01.10.2000 tarihindeki sigortalılık başlangıcı nedeniyle, 7000 prim ödeme günüyle 60 yaşında emekli olabilecektir.

Özürlü emekliliği için raporu yenileyebilir miyim?

B.E. Tahsin Bey, 08.05.1970 doğumluyum. 10.07.1990 tarihinde işe girdim ve şu anda 5225 gün primim ödenmiştir. İŞKUR'un hastaneye sevki neticesinde %45 özürlü raporum var. 1999 yılında vergi dairesi aracılığıyla vergi indirimi için başvurdum. Bana %30 rapor gönderdiler. Vergi indiriminden yararlanamadım. Halen özel bir şirkette çalışmaktayım. Bacağımdan dolayı ağrılarım gittikçe artmakta. Özürüm, doğuştan kalça çıkığı. Sorum, emekli olabilmem için ne yapmam gerekir?

C: Okuyucum halen çalıştığına göre, işyeri özürlü kadrosunda çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın tekrar sağlık kurulu incelemesine girerek bütün süreçleri tekrarlayabilecektir. Yaşa tâbi olmamak için özürlü emekliliği şartlarıyla emekli olması isabetli olacaktır. Çünkü sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı buna elverişlidir. Gazetemizin internet sayfasından özürlü raporuyla ilgili yazdıklarımı okuyabilirsiniz. Okuyucumun 506 sayılı Yasanın geçici 87. Maddesi kapsamında emekliliği için süreçleri yinelemesinde yarar görüyorum.

90 gün yatan primiyle ağabeyim isteğe bağlı sigortadan emekli olabilir mi?

V.S.  Tahsin Bey, ağabeyim 1970 doğumlu; işe giriş tarihi 1985. Sadece 3 ay çalıştı ve 3 aylık primi ödenmiş durumda... 3 ay çalıştıktan sonra bu işyerinden çıkıyor ve bir daha da doğru dürüst çalışmıyor ve çalışamıyor... Hangi işi denese bir gün çalışıyor çıkıyor. Vücut sağlığı yerinde.. Ama hiçbir yerde çalışamıyor. Mücadele ediyor ama yapamıyor... İyi niyetine inanıyorum ağabeyimin... Belki psikolojik bir sıkıntısı var. Ama rapora bağlanmış değil. Şu an yaşı 39'a gelmiş. Onu isteğe bağlı yapmak istiyorum.. Yeni çıkan kanunla isteğe bağlıların sağlık sigortasından da faydalanacağını öğrendik. Bu durumda 2009 senesi içinde yaklaşık 22 yıllık sigorta süresi olan bir kişi olarak ne şartlarda prim ödeyecek ve ne kadar zamanda emekliliğe ulaşabilecek?

C: Okuyucumuz, ağabeyinin 90 günlük primini isteğe bağlı sigortalılığa başlamak için kullanabilecektir. Eğer isteğe bağlı sigortalı olarak 30 gün prim ödemesi tamamlanırsa Genel Sağlık Sigortası'ndan da yararlanmaya başlayacaktır. Uzun yıllar bu şekilde isteğe bağlı prim ödeyeceğinden 4/b sigortalısı (yani Bağ-Kurlu) olarak, emekli olabilecektir. Kısmî yaşlılık aylığıyla daha az primle emekli olma imkânı da vardır. Prim ödeme güçlerine ve yaş tercihlerine göre emeklilik prim günü değiştirilebilecektir.

Sonuç: Bilinçlenmede her gün yeni bir başarı kazanacağız.

Tahsin Sınav

Y.Şafak/02.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.