Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Çalışanların İşgöremezlik Ödeneği Neye Göre Hesaplanıyor?

 


Çalışan sigortalı, işgöremezliğe neden olan hastalık veya iş kazası olayıyla işe girdikten bir süre sonra, işe girdiği ay içinde ve hatta işe girdiği gün bile karşılaşabilir. İşte bu durumlara göre de geçici işgöremezlik ödeneği (Rapor parası) hesabı farklı farklı yapılıyor.
 
Bilindiği gibi sigortalının iş kazası ve meslek hastalığından yararlanabilmesi için aktif olarak çalışıyor olması ve bu kazanın, bizzat mesleğini icra ederken başına gelmesi gerekiyor.
 
Önceden çalışmış ve sonrasında kaza geçirmiş kişi için ;
Rapor parasının, rapor başlangıç tarihinden önceki üç ay, vizite kağıdındaki ve e-bildirgeden gelen verilere göre belirlenerek o aylara ait ücretlerin toplamının çalıştığı günler toplamına bölünmesi ile bulunması gerekiyor.
 
Rapor başlangıç tarihinden önceki üç ayda prim gün kaydı yoksa üçer aylık dönemlerde 12 ay geriye gidiliyor. Önceki üç aya ait çalışması bir ay dahi olsa o ayın, güne göre aritmetik ortalaması alınarak günlük ücreti bulunuyor. Bu üç ay geriye gitme işlemine sigortalıya ait bir aya ait kazanç bulunana kadar devam ediliyor.
 
Örneğin aylık kazancı 900 TL olan sigortalının 10.04.2005 de kaza geçirdiğini varsayarsak, ücretin hesaplanacağı aylar 3, 2 ve 1 inci aylar olur ve vizite kağıdından yahut e-bildirgeden elden edilmiş kazançları üzerinden sigortalı için günlük ücret 2700/90=30 TL olarak hesaplanması gerekiyor. Şayet sigortalının önceki üç ayda çalışması bulunmuyorsa bir önceki üç ayına yani bu örnekteki sigortalı için 12, 11 ve 10 uncu aylarına bakılıyor ve örneğin 11 inci ayda 400 TL ücrete hak kazandığı 20 günlük çalışması saptanmışsa günlük ücreti 400/20 = 20 TL olarak hesaplanıyor.
 
Ancak bu şekilde hesaplanan tüm bu günlük ücretlerin taban ve tavan ücretlerin arasında olması, tabandan aşağıda ise taban üzerinden, tavandan yukarıdaysa tavan üzerinden hesaplanması gerekiyor. Geçici işgöremezlik ödeneği alınırken tabanın artırılması durumunda taban üzerinden ödenmekte olan ödeneklerin hesabına esas günlük kazançların yeni tabanlar üzerinden ödenmesi gerekiyor.
 
Sigortalı işe girdiği ay kaza geçirmişse;
İşe girdiği ay kaza geçiren ve daha öncesinde prime esas çalışması olmayan sigortalı için günlük ücret, işe başlama tarihinden kaza geçirme tarihine kadar hak ettiği ücretini, işe başlama tarihinden kaza geçirme tarihine kadar çalıştığı gün sayısına bölünmesiyle bulunuyor.
 
Sigortalı işe girdiği gün kaza geçirmişse;
Günlük ücretin hesabında aynı veya emsal işte çalışan benzeri bir sigortalının günlük kazancı esas tutulacak.
 
Kazancın içeriği
Günlük ücretin hesabında salt ücret dışında sigortalının bir ayda aldığı prim ve ikramiye vs. gibi ekstra gelirleri ile sonradan toplu sözleşmeler vs. sonucu hak ettiği gelirlerinin de eklenmesi gerekiyor. Şu kadar ki prim, ikramiye gibi gelirlerin aylık tutarının normal aylık ücret tutarının yarısından fazla kısmının işgöremezliğe esas günlük ücret hesabında dikkate alınmaması gerekiyor. İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yapılan ücret, ikramiye, zam, tazminat ve bu mahiyetteki ödemelerden, ödenek ve gelirin hesabına esas alınan üç aylık dönemden önceki aylara ilişkin olanlarınsa dikkate alınmaması gerekiyor.
 

Şevket Tezel

sözcü/02.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.