Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İŞVERENLER AÇISINDAN İDARİ PARA CEZASININ İNCELENMESİ
 

I- GİRİŞ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesi Kurum’ca verilecek idari para cezalarını düzenlemiştir. Ayrıca SSİ Yönetmeliği’nde de Kanun’un 102. maddesinde belirtilen bu hususların hemen hemen tekrar edilmesi suretiyle açıklanmıştır.

Bu makalede İdari para cezalarının işverenler ile ilgili kısmı ele alınmış ve bu husustaki fıkraları incelenmiştir. Bunların dışında birde maddenin düzenlenmesi ile ilgili öneriler ve 01.10.2008 öncesi 506 sayılı Kanun döneminde işlenen fiiller ile ilgili uygulamanın nasıl olacağı hususundaki görüşler açıklanmıştır.

II- İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİ İDARİ PARA CEZASI

5510 sayılı Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrası gereği işverenler, çalıştırdığı işçileri işe girdiği tarihten önce Kurum’a bildirmekle yükümlüdür. Süresinde bildirilmeyen işçiler için 1 asgari ücret tutarında İdari Para Cezası uygulanır. İnşaat, Balıkçılık ve Tarım işyerlerinde işe girenlerin aynı gün bildirilmesi gerektiğinden, İPC işe giriş tarihini takip eden gün doğacaktır.

İşe giriş bildirgesi süresi dışında; mahkeme kararı, denetim elemanlarının tespiti veya diğer kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, bankalar veya döner sermayeli kuruluşların verdiği bilgilere istinaden verilmiş ise, İPC asgari ücretin 2 katı tutarında uygulanır. Ancak işyeri esas alınmak suretiyle bu kurumlar tarafından bir yıl içinde yeniden İPC uygulanmasını gerektirecek sigortalı bildirilmediğinin tespiti halinde ceza asgari ücretin 5 katı olarak uygulanacaktır.

III- İŞYERİ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ İDARİ PARA CEZASI

5510 sayılı Kanun’un 11. maddesi gereği, işveren sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte işyeri bildirgesi düzenlemek zorundadır.

Ancak;

- Yeni kurulan şirketin çalışan işçi sayısı ile işe giriş tarihlerini ticaret sicil memurluklarına bildirmesi halinde bunun Kurum’a yapılmış olarak kabul edilerek bu bildirimin 10 gün içinde Ticaret Sicil Memurluğunca Kurum’a bildirme zorunluluğu vardır. Ticaret sicil memurluğunun 10 gün içinde Kurum’a bildirimde bulunmaması halinde her bir bildirim (işyeri) için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

- Şirketin nevi değiştirmesi, birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması halinde 10 gün içinde,

- İşyerinin başka bir işverene devredilmesi halinde, devir tarihinden itibaren 10 gün içinde,

- İşyerinin bir ilden başka bir ile nakledilmesi halinde, nakil tarihinden itibaren 10 gün içinde,

- Adi şirketlerde yeni ortak alınması halinde yeni ortağın alındığı tarihi takip eden 10 gün içinde,

- İşyerinin miras yolu ile intikal etmesi halinde, mirasçıların ölüm tarihini takip eden 3 ay içinde

işyeri bildirgesi düzenlemek zorundadırlar.

Bu süreleri geçirenler için, bilanço esasına göre defter tutan işverenlere asgari ücretin 3 katı, diğer defterleri tutmak zorunda olan işverenler için asgari ücretin 2 katı ve defter tutmak zorunda olmayan işverenler için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

IV- AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ İLE İLGİLİ İDARİ PARA CEZASI

5510 sayılı Kanun’un 86. maddesinde işverenlerin 1 ay içinde 4 ve 5. maddeye tabi çalıştırdıkları sigortalılar ile Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi sigortalılara ait SSİ Yönetmeliği’nin 109 ve 110. maddelerinde belirtilen APHB ve SGDP belgelerini en geç müteakip ayın 23.ünde verme zorunluluğu getirilmiştir.

Sigortalılar ile ilgili APHB ve SGDP’nin Kurum’ca belirlenecek şekilde veya belirlenen bu süre içinde verilmemesi halinde idari para cezası uygulanır.

Bu ceza;

- Belgenin asıl olması halinde asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere, belgede kayıtlı her bir sigortalı için aylık asgari ücretin 1/5i,

- Belgenin ek olması halinde asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere, belgede kayıtlı her bir sigortalı için aylık asgari ücretin 1/8i,

- Ek belgenin Kurum’ca re’sen düzenlenmesi halinde asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere, belgede kayıtlı her bir sigortalı için aylık asgari ücretin 1/2si,

- Belgenin mahkeme kararı, denetim elemanları, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleriyle kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden Kurum’a bildirilmediği veya eksik bildirilen sigortalılarla ilgili olması halinde, ek ve asıl ayırımı yapılmaksızın aylık asgari ücretin 2 katı tutarında uygulanır.

Bu düzenlemeyi irdelediğimizde;

İPC uygulanacak belgenin asıl olması halinde 10 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerlerine avantaj sağlandığı,

Ek belge ile ilgili 16 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerlerine avantaj sağlandığı,

Re’sen düzenlenmesi halinde de 4 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerleri için bir avantaj sağlandığı tespit edilmektedir.

Belgenin mahkeme kararı, denetim elemanları, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleriyle kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden Kurum’a bildirilmediği veya eksik bildirilen sigortalılarla ilgili olması halinde her hangi bir esneklik sağlanmamıştır.

Bu düzenlemenin sağlıklı bir kritere dayanmadığı, asıl bildirge ile ilgili 10 işçiye kadar işçisi olan işyerlerine bir avantaj sağlanırken, ek bildirge için 16, re’sen düzenlenen ek bildirge için 4 işçi çalıştıran işyerlerine avantaj sağlanması, kurallara riayet etmeyen ve çalıştırdığı sigortalıları Kurum’a bildirmeyip mahkeme kararı, denetim elemanlarının tespiti ve benzeri sebeplerle tespit edilen işverenlerin cezalandırılması amaçlanmış ise, İPC’nin asgari ücretin 3 katı, 4 katı veya tekerrür halinde daha ağır bir müeyyide konması gerekmekte iken, küçük işyerlerine sağlanan belgede kayıtlı işçi sayısına göre esnek İPC uygulamasının devam ettirilmesi daha sağlıklı olurdu. Bu fıkra ile İPC’de sadece küçük işyerlerine sağlanan avantaj kaldırılmıştır.

V- KAYIT VE BELGELER İLE İLGİLİ İDARİ PARA CEZASI

1- Kayıt ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle İdari Para Cezası

Kurumun denetim ve kontrolle görevli yetkililerinin işyerine ait defter ve belgeleri istemeleri halinde 15 gün içinde ibraz etmeleri gerekir. Bu süre içinde ibraz edilmemesi halinde;

- İşveren bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü ise asgari ücretin 12 katı,

- Diğer defterleri tutmakla yükümlü ise asgari ücretin 6 katı,

- Defter tutmakla yükümlü değilse, asgari ücretin 3 katı tutarında, İPC uygulanır.

2- Kayıt ve belgelerin geçersizliği ile ilgili İdari Para Cezası:

5510 sayılı Kanun’un 102. maddesinin e fıkrasının 4.ve 5. maddeleri ile SSİ Yönetmeliği’nin 111. ve 112. maddelerinde geçersizlik halleri düzenlenmiştir.

Bunlar;

a- Geç tasdik edilen defterin, tasdik tarihinden önceki kısmı,

b- İşçilik ücretlerinin işlenmediği, eksik veya fazla işlendiği aylar,

c- İşyerinde çalışmadığı tespit edilen kişiler ile ilgili ücretin ilişkin olduğu aylar,

d- SPEK’ın tespitine imkan vermeyecek şekilde usulsüz, karışık veya noksan tutulmuş aylar,

e- Herhangi bir aya ait ücretin, dahil olduğu hesap dönemine işlenmemiş olduğu ay,

f- Asgari işçilik uygulaması sonucu, re’sen tahakkuk yapılan aylar,

g- Durum tespiti, kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelere istinaden çalıştığı tespit edilen sigortalıların ücret tediye bordrosunda isminin bulunmadığı ve ücretinin farklı olduğu aylar,

h- Tasdikli defterin dolması nedeniyle tasdiksiz sayfalara kaydedilen aylar,

i- 102. maddenin e fıkrasının 5 numaralı bendinde ve SSİ Yönetmeliği’nin 112.maddesinde Ücret Tediye Bordrosunda bulunması gereken hususlar sayılmış olup, bu hususlardan herhangi birinin veya birkaçının eksik olması durumunda o aya ait ücret tediye bordosu geçerli sayılmaz

yukarıdaki geçersizlik halleri için aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır (kayıt ibraz edilmeme cezasını geçmemek üzere).

Ayrıca, tasdiksiz tutulmuş defterler için, tutmak zorunda olduğu defterin türüne göre asgari ücretin 12 ya da 6 katı idari para cezası uygulanır, Birde bilanço esasına göre defter tutulması gerekirken işletme esasına göre defter tutulan aylar için asgari ücretin 12 katı idari para cezası uygulanır.


VI- AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN ASILMAMASI İLE İLGİLİ İDARİ PARA CEZASI

İşveren, aylık prim ve hizmet belgesini: Kurum’a verilmesi gereken son günü takip eden günden başlanarak, müteakip belgenin verilmesi gereken son gününe kadar sigortalıların görebileceği bir yere asmak zorundadır. Asmayan işverene asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır.

VII- İDARİ PARA CEZASI İLE İLGİLİ İNDİRİMLER VE ZAMANAŞIMI

Mahkeme kararı ve kurumun denetim elemanları ve benzeri tespitleri dışında APHB’nin yasal süresi geçirildikten sonra işverence kendiliğinden verilen İşe Giriş ve İşyeri bildirgesi ile ilgili İPC 2/3 oranında uygulanır.

Tebliğ tarihinden itibaren Kurum’a itiraz edilmeden peşin ödenmesi halinde İPC’nin 3/4’ü tahsil edilir.

İPC fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımına tabidir. 506 sayılı Yasa’da bu süre 5 yıl idi, dolayısıyla 01.10.2008 tarihinde 5 yıllık zamanaşımı süresi dolmayan 2003 ve müteakip yıllar kayıt ve belgelerinin 10 yıl saklanması zorunludur.

VIII- SONUÇ

- Mülga 506 sayılı Kanun’un yürürlükte olduğu döneme ait bir fiil için idari para cezası, 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesindeki idari para cezasından daha fazla ise, Ceza Hukukunun genel prensibi gereği, failin lehine olan kanunun geçmişe uygulanması, ilkesi gereği daha az olan idari para cezasının uygulanması gerektiği görüşündeyim.

- İdari para cezasında; 01.10.2008 tarihinde 506 sayılı Yasa’da belirtilen 5 yıllık zamanaşımı süresi dolmayanlar ile ilgili 01.10.2008 tarihinden itibaren zamanaşımına girmemiş olması halinde, 5510 sayılı Yasa’da belirtilen 10 yıllık zamanaşımı süresi geçerli olacaktır. Burada önemli olan 2002 yılı kanuni defterinin 1.10.2008 den önce zamanaşımına girmesi nedeniyle işverenlerin bunu imha ettiği düşünülerek, bu tarihten sonraki kanuni defter ve belgelerinin 506 sayılı yasa gereği 5 yıllık zamanaşımı dolmadığından, henüz imha edilmeyen kayıt ve belgelerin zamanaşımı süresinin 10 yıla çıkması nedeniyle 2003 yılından itibaren 10 yıllık zamanaşımı söz konusudur, Bu yüzden 2003 yılından itibaren. işverenlerin kayıt ve belgeleri 10 yıl boyunca saklamaları gerekmektedir.

- İdari para cezalarında 2 indirim söz konusudur. Bunlardan birisi 15 gün içinde ödenmesi halinde %25’lik erken ödeme indirimi, diğeri de İşe Giriş bildirgesi ve İşyeri bildirgesi ile ilgili idari para cezalarının ilgililerce kendiliklerinden verilmesi halinde 1/3’lük indirimdir. Bu durumda 1/4 ve 1/3 lük indirimlerin toplamı 7/12 etmektedir. Bunun da manası %58,5’lik indirimdir. Bir başka anlatımla bu iki indirimden yararlanan işveren, idari para cezasının % 41,5’ini ödemek suretiyle borcunu kapatabilecektir.

Bu konuda uygulama 1/3 indirim yapıldıktan sonra kalana; 1/4 indirim uygulamak suretiyle toplam %50 indirim olacaktır. Öncelikle idari para cezasının tebliği gerekir, yukarda belirtilen iki husus ile ilgili İPC 1/3 indirilerek tebligat gönderilecek ve bu 1/3 indirimli İPC’nin da peşin ödenmesi halinde 1/4 indirim daha uygulanacak, dolayısıyla toplam %50 indirim söz konusu olacaktır.

- Ayrıca son olarak da Aylık Prim ve hizmet belgesinin geç verilmesi ile ilgili küçük işyerlerine bazı avantajlar sağlamak istenirken bunun ölçüsünün ne olduğu belli olmamakla beraber, bazı durumlarda da küçük işverene hiç avantaj sağlanmamıştır, oysa bu düzenlemenin daha gerçekçi temellere oturtulması ve kıstas olarak alınan küçük işverenin belirlenerek, aynı sayı esas alınmalıdır. Örneğin asıl APHB için 10 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerine avantaj sağlanırken, ek APHB için 16 işçiye kadar işçi çalıştıran işyerine avantaj sağlanmıştır. Bazı durumlarda 4 işçiye kadar çalıştıran işyerine avantaj sağlanırken, bazı durumlarda da hiç avantaj sağlanmamıştır.

- 4/b’li, eski adıyla Bağ-Kur’lu olanların da yasada belirtilen sürelerde, meslek kuruluşlarına, vergi dairesine ve esnaf sicil memurluğuna bildirim yapma zorunluluğu getirilmiş ve bu kuruluşlara idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerin idari para cezasına girmemeleri için dikkat etmeleri gerekir.

5510 sayılı Yasa’nın 8 ve 9. maddeleri ile 01.10.2008 tarihinden itibaren, kendi mevzuatına göre kayıt ve tescil eden meslek kuruluşlarına, vergi dairesine ve esnaf sicil memurluğuna işe giriş bildirgesi ile SGK’ya bildirim zorunluluğu getirildiğinden; 102/g fıkrası uyarınca, süresinde bildirim yapılmamsı halinde, idari para cezası uygulanacaktır.

Ali TERZİOĞLU

SGK Başmüfettişi

Kaynak: Yaklaşım dergisi

04.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.