Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06 Mart  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 

 


 

İşveren sizi emekliliğe zorlayamaz. Aksi takdirde çift tazminat hakkı doğar

> S.Y.

1991 SSK girişli ve vergi indirimi olan %40 işitme engelliyim. İşveren beni istemesem de emekli edebilir mi? Raporumda “sürekli” ibaresi yok. Emekli ederlerse tazminat hakkım var mı?

CEVAP: Sayın Y..., işveren çalışanını emekliliğe zorlayamaz. Çıkarırsa hem kıdem hem de ihbar tazminatı vermek zorunda. Ama siz emeklilik sebebiyle ayrılmak isterseniz, sadece kıdem tazminatı alabilirsiniz. Emekli olana ihbar tazminatı ödenmez. Defterdarlıktan “vergi indiriminden yararlanabilir” yazısı olunca, emeklilikte bir problem yaşamazsınız.

Ölen amcam hem Sigortalı hem de Bağ-Kur’luydu.Yengeme Sigorta’dan nasıl maaş bağlanabilir?

> M.K.

Amcam vefat etti. Hem Sigortası var hem de ödemediği halde tam Bağ-Kur’lu gözüküyor. Sigorta günlerimizin tam olduğu halde, Bağ-Kur’dan olan ödeme sebebiyle yengeme maaş bağlanamıyor. Yengeme maaş bağlanması için ne gibi işlemler yapmamız gerekir?

CEVAP: Sevgili Merve, vârisler Bağ-Kur borcunu ret edebilirler. Ödemek zorunda değiller. Eğer Bağ-Kur’dan maaş bağlanacak olsaydı, o zaman ödemeniz gerekirdi. Sigorta’da maaş bağlanması için yeterli gün var. Sigorta’ya eş ve çocuklara maaş bağlanması için müracaat edebilirsiniz. Maaş başvurusunda karşınıza yine Bağ-Kur’u çıkarırlarsa, hemen ret edin ve Sigorta’dan işlemlerinizi devam ettirin. Çünkü yengenize, amcanızın Sigorta’sından (SSK) maaş bağlanması için bütün şartlar var!
 

Şerif Akçan/06.03.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.