Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Primlerini geri alanın eskiye dönmesi mümkün
 

 Z. S’ın sorusu
* 5 Şubat 1962 doğumluyum. 1 Eylül 1981 tarihinde emekli sandığı üyesi oldum. 15 Temmuz 1998 tarihinde emekli sandığı üyeliğim sona erdi. Fiili hizmet zammı ile birlikte toplam 20 yıl 10 ay 3 gün hizmet sürem var. Bu süre sonunda emekli sandığından kesenekleri aldım ve hizmetimi öldürdüm. 1 Haziran 2000 yılında SSK’lı oldum. Toplam 1698 gün SSK hizmetim var. 30 Haziran 2006 tarihinde işten ayrıldım. Şu an çalışmıyorum.

* Emekli sandığı ile SSK hizmetlerimi birleştirme (ihya) yaparak emekli emekli olabilir miyim?

* Emekli sandığından aldığım paranın geri ödemesi ne kadar olur?

* Emekli sandığından mı SSK’dan mı emekli olurum?

* Emekli maaşımın yüksek olması için ne yapmalıyım? Emekli olmayıp SSK’ya devam etsem ve SSK primini yüksek yatırsam maaşım yüksek olur mu?

CEVAP: Okuyucumuzun sorularına cevap verirken hizmet ihyası ve hizmet birleştirmesinde izlenecek yöntemleri genel hatları ile aktarmak istiyorum.
Emekli Sandığına tabi çalışması olup primlerini geri alan iştirakçilerin daha sonra prim ödemesi ile hizmetlerini yeniden canlandırmaları mümkündür. Hizmet ihyası yapacak olan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesi gerekir.
Hizmet ihyası için yasanın aradığı bazı şartlar bulunmaktadır.

HALİHAZIRDA ÇALIŞIYOR OLMANIZ GEREKİR
- Bunlardan birincisi, ihya yapacak olan kişinin hizmet ihyası yapmak için Kuruma müracaat ettiği tarihte ve primlerini geri ödediği sürede bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışması veya isteğe bağlı sigortalı olması gerekir. Emekli Sandığı hizmetinden çıktıktan sonra çalışılmış olması ihya için yeterli değildir. İhya yapacağı sürede çalışıyor olması gerekli. Çalışmanın hangi kuruma yapıldığı veya hangi statüde yapıldığı da önemli değildir. Sadece bir şekilde sigortalı olmak yeterlidir.
- İhya işlemi yapan kişiye borcu yasal faizi ile birlikte hesaplanır ve ödemesi istenir.
- Ödeme yapıldıktan itibaren 6 ay sonra ihya işlemi tamamlanır. Yani sigortalı hizmetini borcunu ödedikten 6 ay sonra canlandırmış olur.
İleriye dönük ihya işlemi ile birlikte emeklilik planı yapacak kişilere tavsiyemiz emekli olacakları günü beklemeden ihya işlemlerini yaptırmalarıdır. Aksi halde yazışmalar ve 6 aylık bekleme süresi ile birlikte belki 8-10 aylık bir gecikmeye sebep olunur.

EN ÇOK ÇALIŞTIĞINIZ KURUMDAN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ
Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumları arasında geçen hizmetlerin birleştirilmesine dair Kanun uyarınca hizmet birleştirmeleri yapılmaktaydı. 5510 sayılı Kanun ile hizmet birleştirmesi hükümleri 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için aynen devam etmektedir.
1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan kişiler için ise hizmet birleştirmesinde farklı bir yönteme tabi olacaklar. Bu kişiler bütün sigortalılık süresince en çok hangi kuruma veya statüye tabi çalışmış ise, o kurumun şartlarına göre emekli olabilecekler.
Örneğin, çalışma hayatı boyunca ilk 15 yıl memurluk (4-c), 13 yıl ticari faaliyet (4-b) ve son olarak 9 yıl işçi olarak çalışan bir kişi yeni uygulamaya göre nereden emekli olabilecek? Bu kişinin en fazla hizmeti memuriyette geçtiği için 4-c statüsünde veya eski deyimle Emekli Sandığı şartlarına göre emekli olabilecek.
Tekrar üzerine basarak ifade etmek istiyorum ki, bu uygulama 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan, daha önce herhangi bir şekilde sigortalılığı veya çalışması olmayan kişiler için geçerli olacak.

HİZMET İHYASI İÇİN GECİKMEYİN!
1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan herkes için eski uygulama geçerlidir. Peki nedir bu uygulama dersek?
Sigortalı, prim ödediği son 7 yıl içinde en fazla hangi Kuruma tabi olarak çalıştı ise, o kurumun şartlarına göre emekli olması gerekir. Yani son 3.5 yıl içinde nereye prim öderseniz oradan emekli olabilirsiniz.
Okuyucumuz son olarak SSK’ya 1680 gün prim ödediği için 3.5 yıldan fazla (3.5 yıl 1260 gün) Emekli Sandığından emekli olamaz. SSK’dan emekli olması gerekir.
Okuyucumuza ve benzer durumda olanlara tavsiyemiz, hemen bir sigortalı işte çalışmaya başlayıp hizmet ihyası yaptırmasıdır.
Hizmet ihyasında Nisan 2003 tarihine kadar yıllık yüzde 5 faiz uygulanırken, bu tarihten sonra 4839 sayılı Kanun ile yasal faiz uygulamasına geçilmiştir.
Son olarak, hizmet ihyası yaparken kurumun hesapladığı miktar üzerinden ödeme yapacağınız için priminizin rakamını yükseltmeniz mümkün değildir.
 

Lütfü Köksal

Türkiye/11.01.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.