Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Günsüz işe giriş başlangıç sayılır mı?



Soru: Ben M.H.Mengene. 11.04.1960 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.09.1983. Şu an isteğe bağlı ödemekteyim. Askerliğimi de 20 ay olarak ödedim. Toplam bütün (askerlik dahil) günlerim 3323 gün.Yalnız sigorta başlangıcımda pirim ödenmiş gözükmemekte. Bu şekilde 1983 olarak başlangıcım sayılmıyor mu? 3600 günden en erken ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli okurum, günsüz işe girişler mevzuatta ve Yargıtay kararlarında SSK başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Ancak o dönemdeki işverene ulaşıp prim belgelerini temin edebilirseniz veya elinizde geçerli bir belge varsa SGK'ya ibraz edebilirsiniz. 3600 günle kısmi emeklilik için 60 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Buna göre kısmi emekliliğe 11.04.2020 tarihinde hak kazanırsınız.
 

Özürlü emekliliği için ne yapmam gerekiyor?
 

Soru: Merhaba, ben Ö.T., 2004 yılında özel bir şirkette işe başladım.
 
2005 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu'na doğuştan özürlülüğümden dolayı müracaat ettim. Daha doğrusu kurumun özürlü çalıştırma zorunluluğunu yerine getirdiğini belgelemek için. İş ve İşçi Bulma Kurumu beni hastaneye sevk etti. Heyet bana %95 (Gözden) özürlü raporu verdi.

Ben de bazı haklardan yararlanmak için özürlü kartı müracaatında bulundum. Bana kimliğime işleneceği söylendi ve şu anda kimliğimde %95 özürlüdür ibaresi var. Defterdarlığa vergi indirimi talebinde bulunmadım. Daha doğrusu bilmiyordum. 2008 yılında araç almak ve ÖTV indiriminden yararlanmak üzere mevcut raporumu götürdüm. Bana yeni tarihli bir rapor almam gerektiği söylendi.

Aldığım yeni raporda ise özür oranım %57 (Tüm vücut fonksiyonları) şeklinde. Sorum şu; Eski oran kimliğime işlenmişken kazanılmış bir hak olmaz mı, hukuki yollar veya itiraz mercii neresidir, sonuç ne olabilir? %57 değişmezse emeklilik ve vergi indirimi için ne yapmalıyım?

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun (reform kanunu) ile birlikte, özürlü sıfatıyla erken emeklilik için vergi indirim belgesi alma zorunluluğu kaldırıldı. Dolayısıyla erken emeklilik için Defterdarlık'tan belge almak zorunda değilsiniz. Özürlü emekliliği için eski %95'lik orandan ziyade, SGK'ya müracaatınız sonrasında sevk edildiğiniz hastaneden alacağınız yeni rapor geçerlidir.

 %57'lik oran da erken emeklilik için yeterlidir. Verdiğiniz bilgiye göre eğer özür oranınız %57 olarak kalırsa, 16 yıllık sigortalılık süresini doldurduktan sonra 4320 prim günü ile emekli olursunuz. Emekliliğe esas raporu SGK'ya müracaatınız sonucu alacağınız için, rapora itiraz etmek isterseniz itirazınızı o zaman SGK'ya yaparsınız.

Bulgaristan göçmenlerinin sıkıntısı

Soru: Mükellefimin eşi 1989 yılın da Bulgaristan'dan zorunlu göç kapsamında Türkiye'ye geldi. 1990 yılında tekrar Bulgaristan'a geri döndü. 1992 yılın da tekrar Türkiye'ye geldi. 10/10/1989 tarihinden SSK girişi var ve 1957 gün pirim ödemiş. 07/2008 tarihinde SSK Kurumuna Bulgaristan'daki çalışma günleri için yurt dışı borçlanması yaptık, kabul edildi.

Parasını ödedik ve 10/2008 tarihinde emeklilik istedik. 11/2008 tarihinde bize gönderdikleri yazıda ödemiş olduğumuz yurt dışı borçlanma tutarının geri iade edildiği bildirildi, nedenini yazı ile istedik, 3201 sayılı yasaya göre münacatımızın geçersiz olduğu söylendi. Bu yasa mad. biz yurt dışı borçlanması müracaatı yaptığımız zaman neden bize söylenmedi de kabul edildi acaba? Ayrıca 9 Kasım 2008 tarihli yurt dışı borçlanma yönetmeliğinde ilgili bendinde böyle bir şey detay yok bize bilgi verip yönlendirirseniz teşekkür ederim.

Cevap: Değerli okurum, bu konu geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da yer aldı. Bahsettiğiniz kişi gibi pek çok kişi bu konunun mağduru oldu. Şu an yasada bir düzenleme yapılmadığı için size net bir şey söyleyemiyoruz. Ancak mahkemeye giderek mağduriyeti giderme şansınız olabilir.
İşgöremezlik geliri alan eşim üzerinden sağlık yardımı alabilir miyiz?

Soru: Sadettin Bey, eşimin iş kazasından dolayı % 13 iş göremezlik raporu var. Kendisi sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ben de SSK'lı olarak çalışıyorum. Ben işimden ayrıldığım taktirde çocuklarım ve ben, eşim üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyiz? İsmi Mahfuz.

Cevap: Değerli okurum, eşiniz sürekli iş göremezlik geliri aldığı için 5510 sayılı Kanunun 60. maddesi gereği genel sağlık sigortalısı sayılıyor. Siz ve çocuklarınız da hak sahibi olarak eşinizin sigortası üzerinden sağlık yardımları alabilirsiniz. Bu arada 18 yaşından küçük çocuklarınızın anne-babanın sigortasına gerek kalmaksızın sağlık yardımı aldığını da belirtelim.

 

Sadettin ORHAN  

Bugün/12.02.2009

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.