Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 Mart  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

SGDP’li Çalışan Emekliye de Kıdem Tazminatı Alma Hakkı Var mı?


1945 doğumlu bir çalışan olarak 1990 yılında özel sektördeyken SSK emeklisi oldum ve kıdem tazminatımı ve sosyal haklarımı aldım. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde SSK'ya sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam ediyorum. Emekli olarak çalıştığım süre içinde biriken kıdem tazminatımı ve kullanmadığım izin haklarımı kendi isteğimle ayrılmak istediğimde alabilir miyim? Ayrılmak istediğimde haklarımı alabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim? M.T.
 
Sayın Okurum,
Kıdem tazminatı hakkı İş Kanunu kapsamında, SGDP ödeyerek çalışma sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında hak ve yükümlülükler oluyor. Birbirlerine engelleri yok. Dolayısıyla emekli olarak SGDP ödemek suretiyle çalışanlar da tıpkı normal çalışanlar gibi kıdem tazminatı alma hakkına sahip bulunuyorlar. Kıdem tazminatı hakları bakımından da aynı koşullara tabi bulunuyorlar. Yani 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışanlar bu kanunun 24 üncü maddesinde tanımlanan işçinin haklı nedenle derhal fesih şartları dışında kendi iradeleriyle işlerini bırakırlarsa tazminat haklarını yitiriyorlar. İşverenleri tarafından aynı kanunu 25/II kapsamında işverenin derhal feshedilmesi koşulları dışındaki işveren fesihlerinde de kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Bu durumda İş Kanununda tanımı yapılan haklı nedenlerden biri olmaksızın istifa gibi bir metotla işten kendi iradenizle ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. İzin haklarınızı ise almalısınız.
 
Keza memur emeklisi olarak SGDP ödeyerek 11 yıldır özel sektörde çalışan okurum Muhtar TÜRK de aynı konuda “Sağlık durumu nedeniyle şirketten ayrılırsa tazminat alıp alamayacağını” soruyor. İş akdinin işçi tarafından tazminatlı olarak feshedilebilmesi amacıyla işini sağlık nedeniyle yapamayacağını ileri sürebilmesi için, işçinin işe girerken bilinmeyen ve işin mahiyetinden doğan bir sebeple kendi sağlığı veya yaşayışı açısından yaptığı işin tehlikeler doğurması gerekmektedir. Bu hususun da raporlarda belirtilmiş olması şarttır. Yoksa soyut olarak “Sağlık nedenleri ile iş akdimi tazminat hakkım saklı kalmak kaydıyla istifa ediyorum” demekle tazminat hakkına sahip olarak işten ayrılmak mümkün olmayacağı gibi bir de üstüne işverene ihbar tazminatı borçlanmak gibi bir tehlikesi bulunuyor.
 
İşveren çıkartabilir
Ancak hastalığa tutulmanız ve tutulduğunuz hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda işveren sizi işten tazminatlı olarak çıkartabilir. Keza gözaltına alınmanız veya tutuklanmanız nedeniyle 8 veya daha fazla hafta işe gidememeniz halinde de işvereniniz sizi tazminatlı olarak işten çıkartabilir.
 
Bütün bu yöntemlerin dışında emekli aylığınızı kestirir ve bir müddet normal çalışan olarak prim ödeyip tekrar yaşlılık aylığı bağlanması için müracaat ederek kıdem tazminatlı olarak işten ayrılabilirsiniz.
Şevket Tezel

Sözcü/20.03.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.