Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Akrabalar arası mal satışlarında ince nokta
 

 

Parasal açıdan zor durumda kalan kişiler, ellerinde bulunan malları paraya çevirerek sorunu çözme yolunu tercih ederler. Bu noktada özellikle manevi değeri olan veya ucuza gitme olasılığı bulunan mallarının aile içinde kalması amacıyla yakın akrabalarına satma yolunu seçerler.
İşte burada ince bir nokta var. Yakın akrabaya yapılan bu satışlar, devlete borçlu olanlar veya izleyen yıllarda borçlu duruma düşenler açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Gerçekten satış yapılmış ve bedeli tahsil edilmiş olsa da bazı durumlarda bu satış geçersiz sayılıyor ve satılan mallara el konulabiliyor.


AMCAYA, DAYIYA YAPILAN SATIŞ GEÇERSİZ SAYILABİLİR
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 28. maddesine göre;
'Üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan hısımlarıyle, eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarruflar' geçersiz sayılabiliyor.
Üçüncü dereceye kadar kan hısımları; dede-nine, anne-baba, amca, dayı, teyze, hala, kardeşler, çocuk, kardeş çocukları ve torunlardan oluşuyor.
Kayınpeder, kayınvalide, eşin kardeşleri (kayınbirader, baldız, görümce) ise ikinci dereceye kadar sıhri hısım sayılıyor. Ayrıca eşler arası satışlar da geçersiz sayılabilecek işlemler arasında.

HANGİ DURUMDA SATIŞ İŞLEMİ GEÇERSİZ OLUR?
Satış işleminin geçersiz olması için devlete olan borcun ödenmemiş olması ve kişinin mal varlığının borcu karşılamaya yetersiz olması gerekiyor. İşte borcunu ödeyemeyecek durumda olanların belirttiğimiz akrabalarına yapmış olduğu satışlar geçersiz sayılıyor.


GEÇERSİZLİKTE SÜRE
Kuşkusuz, bütün satışlar geçersiz sayılmayacak. Geçersiz sayılacak satışlarla ilgili süreler söz konusu. Borcun ödeme süresinin başlamasından itibaren geriye doğru iki yıl içinde yapılan satışlar ile ödeme süresi başladıktan sonra yapılan satışlar da geçersiz sayılıyor.


BAĞIŞLAR DA GEÇERSİZ SAYILIYOR
Devlete borcunu ödeyemeyecek durumda olanların akrabalarına yaptığı satışlar dışında, kişi ve kurumlara yaptığı bağışlar da geçersiz sayılıyor. Bağışların geçersizliğinde de aynı süre söz konusu.


AMAÇ NE?
Kanunda yer alan düzenlemenin temel amacı, kişilerin bazı hileli davranışlara başvurarak devletin alacağını tahsil etmesini zorlaştırmalarının önüne geçmek. Bu bakımdan yerinde bir düzenleme. Ancak, özellikle akrabalar arası gerçek satışlarda uygulamada sorunlar yaratacağı kesin. Bizden söylemesi.
'Yabancıya gitmesin', 'aile içinde kalsın' mantığıyla akrabalarının mallarına alıcı olanlar, aman dikkat.


AKLINIZDA BULUNSUN
Karşılıksız çekte bankanın sorumluluğu Bankalar, süresinde ibraz edilen karşılıksız her çek yaprağı için 470 TL ödemek zorunda...

Hemen başvurun, emekli aylığınız şubat ayından başlasın
23.01.2009 günü emekliliğe hak kazanıyorum. Emeklilik dilekçemi takip eden ayda primimi yatırdıktan sonra mı vereyim, günümü doldurduğumda mı? Emeklilik süresi dilekçe verildiği zaman mı başlar? Ne kadar sürede sonuç alınır? Salih Şahin
Emekli aylığınız, başvuru tarihinizi izleyen aybaşından itibaren başlar. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden ocak ayında başvurunuzu yapın ki, şubat ayından itibaren emekli aylığına hak kazanın. İşlemlerin ne kadar süreceği, farklı sosyal güvenlik kurumlarına (SSK, Bağ-Kur) tabi veya farklı sigorta müdürlüklerinde işlem gören işyerlerinde çalışıp çalışmadığınıza bağlı olarak değişir. Ancak işlemler ne kadar sürerse sürsün, birikmiş aylıklarınız toptan ödenir.

Yurtdışından parasını getirmeyenin ağzına acı biber sürülsün
KRİZİN etkilerini azaltmak amacıyla geç de olsa bazı önlemler alındı. Bunlardan birisi de 'varlık barışı' olarak bilinen 5811 sayılı yasa. Vergi kaçakçılığının sigortası olması bakımından eleştiriye açık olan yasa, artan fon ihtiyacının karşılanabilmesi açısından olumlu...
Ne var ki, yasa kapsamında başvuru neredeyse yok. Nitekim Maliye Bakanı da bunu teyit ediyor. Sayın Bakan, yasanın getirdiği güvenceleri açıkladıktan sonra 'Allah aşkına getirin şu paraları' diye çağrıda bulunuyor.
Yasa kapsamında Türkiye'ye getirilebilecek yurtdışı kaynakların hacmini tahmin etmek zor. Ancak mevduata devlet güvencesi konusunda adım atılmadan yasadan anlamlı sonuç beklenmesi hayal. Ekonomik olarak model aldığımız ülkelerin tamamına yakınında bu yönde adım atılmış durumda. Kiminde güvence sınırsız, kiminde çok yüksek...
5811 sayılı Kanun'da, mevduata tanınan güvence konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Ancak bu yetki, şimdiye dek kullanılmadı. Ekonomide 'güven ortamı' oluşturulmadan yurtdışından para gelmesi zor görünüyor. Bu bakımdan, güven ortamını oluşturacak araçların zaman geçirilmeden uygulamaya konulması gerekiyor. Aksi halde rica edilse de, yalvarılsa da hatta ağzına acı biber sürülse de sonuç almak zor. Bizden hatırlatması...

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/22.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.