Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 


2010 için merak edilen 10 soru, 10 cevap

Yeni yıl öncesi son yazımızı 2010 yılına yönelik sizlerden gelen sorulara ayırıyoruz.

Küresel kriz sona erdi mi?
Uygulanmakta olan genişleyici maliye ve para politikaları sayesinde küresel krizin en ağır kısmını geride bıraktık. Önümüzdeki aylarda Dubai örneğinde olduğu gibi küresel krizin artçı şoklarını görebiliriz. Ancak bu gibi şokların çift dipli bir küresel krize yol açma ihtimali düşük.

2010 yılında küresel büyüme nasıl olacak?

2010 yılı dünya ekonomisinin yaralarını sardığı ve yeniden büyümeye başladığı bir dönem olarak tarihe geçecek. ABD ekonomisi Avrupa ve Japonya'ya göre krizden daha hızlı çıkacak. Gelişmekte olan ülkeler, özellikle Çin, Hindistan ve Brezilya - hızlı büyümeye devam edecek.

Türkiye ekonomisi durgunluktan çıktı mı?

Küresel büyümedeki canlanmaya ve risk iştahındaki artışa paralel Türkiye ekonomisi 2010 yılında durgunluktan çıkacak. Avrupa ekonomisinin yavaş büyümesi ve işsizliğin yüksekliği büyümeyi sınırlayacak. Buna rağmen düşük baz yılı etkisiyle %4,5 civarında bir büyüme hızına ulaşılacak. Türkiye'nin geçmiş yıllardaki yüksek büyüme hızlarına ulaşması 2011, 2012 yıllarında olacak.

IMF ile anlaşma yapılır mı?

Ekonomi Bakanı Babacan'ın IMF ile genel çerçevede mutabakata varıldığını ve detaylar üzerinde çalışıldığını açıklamasına rağmen 2010 yılı yatırım stratejimizi IMF ile standby yapılmayan bir senaryo üzerine kuruyoruz. Piyasalardaki iyimser hava ve uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yapılan iki kademe not artışının hükümetin genel seçimlere IMF desteği almadan girme ihtimalini artırdığını düşünüyoruz.

Erken seçim olur mu?

Genel seçimlerin normal zamanında, 2011 yılı Temmuz ayında, yapılmasını bekliyoruz. Ekonomik büyüme ve istihdamın seçmenin oy tercihinde en önemli belirleyici olduğunu biliyoruz. Krizin yaralarının iyileşmeye henüz başladığı 2010 yılı yerine hızlı büyümeye başladığımız 2011 yılında seçime girmek daha mantıklı.

Enflasyon cephesinde durum nedir?

Enflasyon üzerinde talep kaynaklı bir baskı beklemiyoruz. Avrupa'nın yavaş büyümesi ve Türkiye'deki işsizliğin yüksekliği uzun süre talep kaynaklı bir enflasyon baskısını sınırlayacak. Buna karşı arz kaynaklı enflasyon konusunda endişeliyiz. 2010, 2011 yıllarında enflasyonu yukarı çekecek üç temel neden görüyoruz. (i) Genel seçimler öncesinde harcamaları artırabilmek için kamu mallarına zam yapılması; (ii) Asya'nın hızlı büyümesi nedeniyle emtia fiyatlarındaki artış (iii) Dünya gıda fiyatlarındaki olası yükseliş.

Merkez Bankası faizleri ne zaman artırır?

Mali cephedeki bozulma, emtia fiyatlarındaki artış ve gıda fiyatlarındaki yükselişin enflasyon beklentilerini bozarak Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorlayacağına inanıyoruz. Merkez Bankası'nın 2010 yılı son çeyreğinden başlayarak iki yıllık bir sürede toplam 450 baz puan faiz artırmasını bekliyoruz.

Türk lirası mı döviz mi?

2010 yılında yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelere akmaya devam edeceğine inanıyoruz. Hızlı büyüyen ve faiz artırımlarına ilk başlayacak olan Asya ve Güney Amerika para birimleri yabancı sermayenin öncelikli tercihi olmaya devam edecek. Bu ülkeler kadar hızlı büyümemesine rağmen Türk lirası da yabancı sermaye girişleri sayesinde reel olarak değer kazanmaya devam edecek.

Tahvil yatırımcısı ne yapmalı?

Merkez Bankasının faizleri artıracağı, bütçe dengelerinin kötüleştiği ve Hazine'nin borç çevirme oranının yüksek olduğu baz senaryomuzda uzun vadeli ve sabit faizli kıymetli tahvilleri önermiyoruz. Portföy önerilerinde sabit faizli kıymetler yerine değişken faizli ve enflasyona endeksli kağıtlara ağırlık veriyoruz.

Borsa için beklentiler?

Aralık ayındaki hızlı çıkış sonrasında borsanın hedef değerimiz olan 59,000 seviyesine göre artış potansiyeli %17 düzeyine geriledi. Borsa için gerilemelerin alım amaçlı kullanıldığı "BİRİKTİR" görüşümüzü koruyoruz. 2009 yılı sistemik riske oynayanların para kazandığı bir Beta yılı oldu. 2010 yılı sektör ve şirket seçimlerinin öne çıktığı bir Alfa yılı olacak.

Temenniler…

Piyasalar nasıl olursa olsun 2010 yılında keyfiniz yerinde olsun. Mutlu yılar.

Serhat GÜRLEYEN
sgurleyen@isyatirim.com.tr
Dünya/28.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.