Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   30 Mart  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Transfer fiyatlandırması raporu
 

Yasal olarak geçtiğimiz çarşamba, idari olarak uzatılan süre de nazara alınırsa geçtiğimiz cuma günü gelir vergisinin yıllık beyanname verme süresi doldu. Beyannamelerden doğan verginin birinci taksidinin ödenmesinde son gün ise yarın.
Gelir vergisi beyan sonuçlarına, idarenin buradan sağladığı vergi gelirine, krizin beyan olunan kazançlara yansımasına, çeşitli iş ve meslek gruplarının ortalama beyanlarına ilişkin ortalama bilgilere ilişkin istatistiki verileri Maliye Bakanlığı önümüzdeki ay açıklar, biz de değerlendiririz.
Çarşamba günü ise bu defa kurumların 2008 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyanname verme süresi başlıyor. Kurumların beyanname verme süresi, 25 Nisan mesai saati bitiminde sona erecek.
Beyanname verme süresi, kurumlara aynı zamanda transfer fiyatlandırması müessesesi açısından da bazı yükümlülükler getirmektedir.
Yeni Kurumlar Vergisi Kanununda düzenlenip 1 Ocak 2007'de yürürlüğe giren "transfer fiyatlandırması" müessesesinde, ilişkili kişilerle yapılan işlemler ve bu işlemlerde fiyatın ilişkiden etkilenip etkilenmediğinin tespiti ve delillendirilmesi, müessesenin özünün gerektirdiği şekilde ayrı bir düzene bağlanmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanunu bu konuda uygulanacak usulleri belirleme yetkisini Bakanlar Kuruluna bırakmış, Bakanlar Kurulu'da 2007/12888 sayılı Kararında bu belirlemeleri yapmıştır. Anılan Kararın 18. maddesinde transfer fiyatlandırmasında belgelendirmenin amacı, transfer fiyatlandırmasına ilişkin sürecin anlaşılması ve hesaplamaların ayrıntılarının gösterilmesini temin olarak belirlenmiştir. Bu amaçla da mükelleflere bir "Transfer Fiyatlandırması Raporu" hazırlatma yükümlülüğü ihdas edilmiştir.
Öte yandan Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında 1 sayılı Genel Tebliğ'in "7.1 Yıllık Belgelendirme" bölümünde, kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içerisinde yaptıkları işlemler ile ilgili olarak "Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum Ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form"unu doldurmaları ve kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bağlı bulundukları vergi dairesine gönderme yükümlülüğü getirilmiştir.
Söz konusu formun doldurulma esasları ise Gelir İdaresi Başkanlığınca "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında 1 sayılı Sirküler'de açıklamıştır.
Okurlarımız bu düzenlemelere Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasının (gib.gov.tr) mevzuat bölümünden ulaşabilirler.
Transfer Fiyatlandırması Raporunu ise söz konusu Genel Tebliğ'e göre;
- Büyük mükellefler vergi dairesine bağlı kurumlar vergisi mükellefleri hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki ilişkili kişilerle yaptıkları iş ve işlemler
- Diğer kurumlar vergisi mükellefleri ise sadece yurt dışındaki ilişkili kişilerle yaptıkları iş ve işlemler
için hazırlatmak durumundadırlar. (Transfer fiyatlandırması hükümlerine tabi gelir vergisi mükelleflerinin ise böyle bir Rapor hazırlatma yükümlülüğü yoktur).
2008 yılı iş ve işlemlerine ilişkin olarak hazırlanması gereken bu Raporların, kurumlar vergisi beyanname verme süresinin sonuna kadar hazırlanması gerekmektedir.
Ancak bu Raporların, sözünü ettiğimiz form gibi, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde sunulma yükümlülüğü yoktur.
Büyük mükellefler vergi dairesine bağlı olmayan kurumlar vergisi mükelleflerine yurt içindeki ilişkili kişilerle yaptıkları iş ve işlemleri ile ilgili olarak Rapor hazırlatma yükümlülüğü öngörülmemekle birlikte, bu işlemlerle ilgili bir inceleme yapılması halinde ibraz yükümlülüğü söz konusu olabilecek belgeler listesi, andığımız Kararname ile belirlenmiştir. Bu listede istenen belgeler, ibraz talebi üzerine hemen oluşturulabilecek belgeler olmadığından, bu mükelleflerin bu kapsamdaki belgelerini her yıl itibariyle önceden hazır etmelerinde ve düzenli olarak saklamalarında hiç şüphesiz fayda vardır.
Anılan Bakanlar Kurulu Kararı ile transfer fiyatlandırması incelemesini ilgilendiren yabancı belgelerin ibrazının talebi halinde, bu belgelerin Türkçe çevirilerinin de birlikte ibraz edilmesi zorunlu kılınmıştır.
İlişkili kişilerle yapılan işlemlerde uygulanan fiyatın veya bedelin emsallere uygunluk ilkesi çerçevesinde belirlendiğini tespit açısından, fiyat veya bedelin tespitine yahut hesaplanmasına ait kayıt, cetvel ve sair belgelerin de ispat edici kağıt olarak saklanması, hem yararlı hem de zorunludur. Çünkü bu belge ve kayıtlar, hem fiyatlandırmada seçilen yöntemi ve gerekçesini, hem de bu yöntemin doğruluğu ve doğru olarak uygulandığını mükellefler açısından ispat, idare açısından inceleme için çok büyük önem taşmaktadır.
 

Bumin Doğrusöz

Referans/30.03.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.