Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  31 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Sekiz gün içinde itiraz edilmezse fatura içeriğini kabul edilmiş sayılır

 

Soru: İşyerimizin aktifinde kayıtlı olan dairede kiracı olarak oturan şirket, 8 aydan beri kiralarını ödemediğinden icraya verdik. Bunun üzerine kiracı 5 aylık kira için iade faturası kesip postayla göndermiş. Bu faturaya itiraz edebilir miyiz? İtiraz şekli nasıldır?  İade faturasını neden kesmiş olabilir?

 

Cevap: Faturaya itirazla ilgili Türk Ticaret Kanunu’nun 23/2 nci maddesi; “Bir faturayı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde münderecatı (içeriği) hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderecatını (içeriğini) kabul etmiş sayılır.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre faturayı aldığınız tarihten itibaren 8 gün içinde itiraz etmeniz gerekiyor. İtirazın belirlenmiş bir usulü yok. Ancak, noter kanalıyla itiraz etmenizde yarar var. Çünkü muhtemelen kiracınızla mahkemelik olacaksınız. Faturaya itiraz etmezseniz fatura içeriğini kabul etmiş olur ve kiracıya karşı borçlu duruma düşersiniz. Kiracının iade faturasını neden kestiğini bilmemiz mümkün değil. Ancak, sizi borçlandırarak, kira ödemesine gerekçe yaratıyor olabilir.  

 

Emlak vergisi ödemeyecek emeklinin tek meskeni olması şart

 

Soru: 90 m2 lik iki küçük dairem var. Birinde kendim oturuyorum. Diğerinde de kira ödemeden kızım oturuyor.  Emekli aylığımdan başka gelirim yok.  200 m2 tek dairesi olan emlak vergisi ödemiyor. Benim iki dairemin toplamı 200 m2 den küçük. Bu daireler için emlak vergi ödemem gerekiyor mu? En azından biri için emlak vergisi ödemesem olur mu?

 

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olanların emlak vergisi oranları Bakanlar Kurulunca “sıfıra” indirildiğinden, emlak vergisi ödemezler. Bu avantajdan yararlanarak emlak vergisi ödememek için, yasa “tek mesken” şartı arıyor. Küçükte olsa iki meskeniniz olduğundan sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazsınız. Her iki daire içinde emlak vergisi ödemek zorundasınız.

Ekrem SARISU

Posta/31.08.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.