Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-02.11.2006-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Ödenmemiş isteğe bağlı sigorta priminin hükmü
 

H. KARATAG: Babam, 63 yaşında ve işe ilk başlangıç tarihi 1973, toplam 505 gün SSK primi; 835 gün Bağ-kur primi ve iki yıl askerliği var. Ancak 2000 yılında isteğe bağlı sigortalılığa müracaat etmesine rağmen, hiç prim ödememiş. 3600 prim gününü doldurup emekli olabilmesi için 2000 yılından sonraki günlerin primini toplu ödeyip emekli olabilir mi? Değilse ne yapması gerekiyor?


*Okuyucumuzun babası, önceden yaptığı isteğe bağlı sigorta başvurusu doğrultusunda borçlarını ödemediğinden, yani 506 sayılı Kanuna 24.04.2003 tarih ve 4842 sayılı Kanunla eklenen Geçici 85. maddenin c bendi uyarınca 6 ay içerisinde ödemediğinden, bu başvuru doğrultusunda SSK'nda isteğe bağlı sigortalılığa devam etme hakkını kaybetmiştir. 506 sayılı Kanunun değişik 85. maddesindeki, yani bugünkü şartlar itibariyle 1080 günlük SSK sigortalılığı olmadığından isteğe bağlı SSK sigortalısı olamayacaktır. Bu nedenle ilk önce SSK sigortalısı olarak askerlik borçlanmasını hemen acilen yapıp ödemelidir. Böylece iki yıllık askerliğin borçlanılan günü yani 360x2=720 gün daha eklenince SSK'daki prim gün sayısı, 505+720=1225 güne ulaşacak ve 1080 gün şartı yerine getirilmiş olacaktır. Ve en geç 2006 Aralık ayında isteğe bağlı sigortaya başlanacak şekilde, mutlaka 30 Kasım 2006 tarihinden önce, Kuruma isteğe bağlı sigortalılık başvurusunu yapıp ilk ödemeyi Aralık 2006 ayı başından itibaren yapacak şekilde işlemleri Kasım ayı içerisinde tamamlamalıdır. Ve Aralık ayında 30 günlük primini ödemelidir. Bu şekilde en az 1510 gün kadar daha sigortalı primi ödedikten sonra, en az (505+720+835+1540=) 3600 prim ödeme gün sayısına ulaşılacaktır. Ancak bu şartlar tamamlandığında, okuyucumuzun babası, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK'dan) kısmi yaşlılık aylığı talep edilebilecektir.

Bu uygulama gerçekleştirilemediği takdirde, yeni yasal uygulama sürecine tabi olunacaktır. Eğer SSK'na askerlik borçlanması yapılıp ödenmezse Hizmetleri Birleştirme hakkındaki Kanunun 8. maddesi uyarınca, hizmet süresi itibariyle, 4447 sayılı Kanunla 1479 sayılı Kanuna eklenen ve 4759 sayılı Kanunla değişik 10. maddesinin son bendindeki kısmi yaşlılık aylığı şartlarına tabi olunacaktır. Bu anlamda gerekli prim ödeme gün sayısı, 5400 gündür. Eğer yukarıda belirtildiği şekilde, SSK isteğe bağlı sigortaya başlama şartları gerçekleştirilemeyecekse, bu takdirde askerlik borçlanması, Bağ-kur'a ödenmelidir.

Özrümden dolayı ne zaman emekli olabilirim?

A.BAYRAK (Sakarya): 03.08.1988 tarihinde başlayan sigorta kaydım meslek lisesinden başlamıştı. Ancak bu tarihin emeklilik süresi başlangıcı olmadığını daha önceki yazılarınızdan biliyorum. 01.03.1998 tarihinde fiili çalışmam başladı. Şu an 2930 gün sigortalılığım mevcut, yüzde 40 özrüm var ve vergi indiriminden faydalanmaktayım. Hangi tarihte ve kaç gün daha sigortalı olursam emekli olabilirim?

*Okuyucumuzun 06.08.2003 tarihinde 5 yıl, 5 ay, 5 günlük sigortalılık süresi bulunmaktadır. 06.08.2003 tarihinde 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece (yüzde 40) sakatlığı olduğundan, 18 yıllık sigortalılık süresini 01.03.2016 tarihinde ve 4080 prim ödeme gününden noksan olan 1150 prim ödeme gününü tamamlayarak, özürlü emekliliği şartlarına göre yaşlılık aylığını SGK'dan talep edebileceklerdir.

ASKERLİK SÜRESİNİ BORÇLANANIN DURUMU

Ö.NAZLI (İşçi, Ankara): 1963 doğumluyum. SSK'ya ilk girişim, 05.07.1984 tarihinde ve 1130 günüm var. Sonra Bağ-kur'a 11 yıl zorunlu sigortalı olarak prim ödedim. 01.04.2004'den bu yana da SSK'na isteğe bağlı sigorta primi yatırmaktayım. Askerden evvel sigortam yok, askerliği yatırırsam durumum ne olur?

*Okuyucumuz askerlik süresini belirtmemiş. 1 yıl 8 ay olduğunu varsayarak hesap yapabiliriz. 1 yıl 8 ay borçlanılırsa, sigortalılık başlangıcı, bu kadar süre, yani 05.11.1982 tarihine geri çekilecektir. Buna göre okuyucumuz, 25 yıllık sigortalılık süresini, 47 yaşını ve en az 5150 prim ödeme gün sayısını doldurduğunda yaşlılık aylığına hak kazanacaktır. Okuyucumuz, takriben 1130 + 3960 + 1260 = 6350 prim ödeme günü ile 2010 yılında SGK'dan yaşlılık aylığını talep edebilecektir.

Tahsin SINAV

Y.Şafak
02.11.2006
 

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.