Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-24.10.2006-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Cari hesap kullanılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar var

 

Şirketler, nakit ödemeler için banka şartını kaale almıyor
Gelişmekte olan her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik muamelelerin mühim bir bölümü, kısmen yapısal kısmen de mali yükümlülüklerden kaçınmak için mevzuata uygun kaydedilmemekte. Böylece birçok işlem kayıt dışı kalıyor.


SSK primi ve vergi kesintisi ödemek istemeyen firmanın sigortasız çalıştırdığı işçi ile ilgili işlemleri veya satış gelirlerini yasal defterlerine intikal ettirmemesi kayıt dışılığa verilebilecek güzel örnekler. Maliye Bakanlığı, hesaplama yöntemlerine göre farklı rakamlar çıksa da, kahir ekseriyetin kabul ettiği yüzde 30 ile yüzde 150'lere varan kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alabilmek için ticari işlemler ve finansal hareketlerin taraflarını izliyor. Ayrıca vergiyi doğuran olayların mali kurumların kayıt ve belgeleriyle tespit edilmesi amacıyla VUK'un mükerrer 257'nci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak 320, 323, 324 ve 332 sıra No'lu VUK genel tebliğlerini yayınlamış. Bu tebliğlerle 8 bin YTL'yi aşan tahsilât ve ödemelerin banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılması zorunluluğunu getirmiş. Bu uygulama sadece bizde değil birçok ülkede mevcut. Örneğin İsviçre'de 25 bin frank, Belçika'da 15 bin Euro, Fransa'da 750 Euro, ABD'de 10 bin dolarlık ödemelerin bankalardan yapılması gerekiyor.

Getirilen bu düzenleme şöyle: Tahsilât ve ödemelerin bankalar ve finansal kurumlar üzerinden belgeleme (tevsik) zorunluluğu kapsamına; şirketlerle esnafların kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmekte. Toplam tutarı 8 bin YTL'yi aşan ödeme ve tahsilatların banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile belgelendirilmesi zorunlu. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilât veya ödemelerin banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılması ise tercihe bağlı. Söz konusu kurumlar üzerinden havale, çek, kredi kartı ve bu kurumlar aracılığıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödemeler ve tahsilatlar karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden tevsik edilmiş sayılacak. Ayrıca banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemler de aynı kapsamda değerlendirilecek. Ancak tespit edilen tutarın üzerinde kalan işlemlerin belgelendirme zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmeyecek, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecek.

Bu konuyla ilgili tereddütlerin özellikle vadeli satışlardaki tahsilâtlardan yaşandığını okuyuculardan gelen sorular söylemekte. Vadeli satışlarda fatura bedelinin 8 bin YTL' yi aşması halinde, bu bedelin farklı tarihlerde taksitler halinde ödenmesi durumunda bile her bir taksitin bankadan geçirilmesi veya PTT aracılığı ile ödenmiş olması gerektiğini belirtelim. Burada ödeme tutarı değil fatura tutarı esas alınmalı. Örnek verecek olursak; mobilya işiyle uğraşan Mehmet Bey 15 bin YTL değerinde oturma grubunu satmış ve faturasını düzenlemiş olsun. Ancak oturma grubunun bedelini de 5 taksit halinde tahsil edecek olsun. Mehmet Bey'in kesmiş olduğu fatura 8 bin YTL'yi aştığından taksit tutarlarını banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla tahsil etmesi gerekiyor. Aksi takdirde cezalı duruma düşer.

Borç verirken bile bankayı kullanmak gerekiyor

Cari hesap kullanılmasında da dikkat edilmesi gereken hususlar var. Şirketlerin kendi ortakları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle olan ve herhangi bir ticari içeriği olmayan nakit hareketlerinde işlem tutarı 8 bin YTL'yi aşıyor ise bunlar da tevsik kapsamında olacağından banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla tahsilât ve ödemeler yapılacak. Örneğin; A işletmesi, ortağı olan Bekir Bey'den 15 bin YTL nakit olarak borç almış olsun. Bu borç ticari bir içeriği olmamakla beraber nakit hareketi söz konusu olduğundan ve bedel 8 bin YTL'yi aştığı için tahsilâtın banka, özel finans kurumları veya PTT aracılığıyla yapılması gerekiyor. Serbest meslek işiyle uğraşanlar da mesleki faaliyetlerine ilişkin ve tutarı 8 bin YTL'yi aşan her türlü tahsilâtlarını banka, özel finans kurumu veya PTT aracılığıyla yapıldığını belgelemek zorunda. Tevsik zorunluluğuna uyulmamasının cezası VUK'un mükerrer 355'inci maddesinde belirtilmiş. Bu maddeye göre 8 bin YTL'yi aşan tahsilât ve ödemeleri banka, finans kurumu veya PTT aracılığı ile gerçekleştirmeyen mükelleflere her bir işlem için, birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için bin 290 YTL'den ve ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 600 YTL'den az olmamak üzere işlem tutarının yüzde 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca, mükellefler arası ticari işlemlerde birinin tahsilâtı diğerinin ödemesi olacağından özel usulsüzlük cezası her iki mükellef için de ayrı ayrı uygulanacak.

Ahmet Yavuz

Zaman

 
 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.