Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALE-YORUM :   18.06.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


Ali ERBİR
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

alierbir@hotmail.com
18.06.2008

 

ZORUNLU STAJ SİSTEMİ !
 


Deniliyor ki zorunlu staj uygulaması çok yararlı oluyor .....
Bir kere üniversiteyi yeni bitirmiş bir insanın (örgün eğitimden bahsediyorum ) mali müşavir yanında staj yapması çok zor nedeni tamamen duygusal. Büro sahibi SMMM Asgari ücretle sigortasız adam çalıştırmak dururken neden sizin gibi tecrübesiz birine fazladan SSK primi ödesin? Ödemiyor da yani size stajyer olarak almıyor doğal olarak.Bunun yerine teknik lise mezunu arkadaşımızı alıyor sigortasız olarak uygun ücrete çalıştırıyor. Hem bu arkadaşın devamlılığı da fazla SMMM stajyerlere göre. Peki bizim stajyer bu durumda ne yapmak zorunda kalıyor ya bedava sadece asgari ücretin yatırılması koşuluyla çalışıyor ya da bir şirkette çalışmaya başlıyor. Bizim stajyer normal olarak işletmeyi seçiyor. Büroyu seçenlerde vardır ama bunlar istisnadır  Bu büroyu seçenlerin ortak noktaları vardır. Bunlar ; Maddi durumları iyidir, Üniversiteden sonra çıraklık yapmak zoruna gitmez, Ücretsiz çalışmadan dolayı aşağılık kompleksine kapılmazlar kapılsalar bile idare etmeliyim düşüncesi içindedirler ve sürekli 2 sene sabretmeliyim işi öğrenmem için burada kalmalıyım tesellisi içindedir. Normal olanı yani işletmede stajı seçenler ise işi tam anlamıyla öğrenemezler (öğrendiklerini iddia edenler var ama ben buna katılmıyorum) Şanslı olanlar şirketin resmi muhasebesine geçerler ki bunların durum diğerlerine göre daha iyidir en azından vasat değildirler. Muhasebe adına birşeyler öğrenirler fakat bu bile büroda öğrenilenin yanında çok azdır. İşletmede staj yapan diğerleri yani resmi muhasebe yapmak dışında her şeyi yaparlar. İşte mesleğimiz açısından en feci olan da budur SMMM stajyeri mecbur kaldığı için stajını yapıyor fakat iki sene hiçbir şey öğrenemiyor. Bu durumda da staj hedeflerine ulaşamıyor.
İşletmede stajın burodan farkı olmadığını iddia edenler diyor ki ; ' Büro veya işletme farketmez önemli olan kişinin kendini kitaplarla vb.. geliştirmesi ' Ee madem öyle zorunlu staj uygulaması da nedir ?  kişi kendini evde de geliştirir.
Burada yapılabilecek 2 yol vardır.
Ya büro sahibi SMMM'lerin stajyer çalıştırmasını cazip hale getireceksiniz. Ya da SMMM'lerin sigortasız işçi çalıştırmasının önüne geçeceksiniz.. Tabi bu haksız rekabete yol açmayacak şekilde herkese uygulanmalıdır. Bu şartlar oluşmadan zorunlu staj uygulamasına kesinlikle karşıyım....

Şu kadarını söyleyeyim yukarıdaki yazdığım sorunlar çözülmeden staj süresini 10 yıla da çıkarsanız bir faydası olmaz. Tam tersi bu SMMM stajyerlerine yapılan bir işkencedir. Şu kadarını söyleyeyim meslek grupları ve meslek odalarından bu konuya ilişkin hiçbir tepki duymadım tam tersi herkes bu kanunun bu kısmını destekliyor. Acaba sorun bendemi yada benim gibi düşünen binlerce SMMM veya SMMM stajyerinde mi yoksa bizi anlamak istemeyen bizi yönetenlerde mi ? Ben sorunun bizde olduğunu düşünmüyorum.

Umuyorum mesleğimiz açısından herşey çok güzel olur ( Bu kanunlarla ve bu şekilde çok zor görünüyor ama mesleğin umudu biziz. )

Ali ERBİR
Serbest Muhasebeci

Mali Müşavir

alierbir@hotmail.com
18.06.2008

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.