Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALE-YORUM :   30.06.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
30.06.2008

 

İSKONTOLARIN KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
 


Ticari hayatın vazgeçilmezlerinden olan iskontoları “satıcının alıcıya bazı koşulların gerçekleşmesi durumunda satış fiyatından yaptığı indirimdir” şeklinde tanımlayabiliriz. İskontoların yapılmasında bir çok amaç vardır bunları; piyasadaki Pazar payını arttırma, satış hacmini arttırma, mal ve hizmetin tanıtılması gibi sıralayabiliriz. Yapılma nedenine göre iskontoları da çok çeşitli sınıflandırabiliriz. Örneğin; mal satış iskontosu, peşinat iskontosu, erken ödeme (kasa) iskontosu, miktar iskontosu, ciro iskontosu vb.

Vergi uygulamalarımıza baktığımızda ise Fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilen ve ticari teamüllere uygun miktarlarda olan iskontolar, Katma Değer Vergisi (KDV) matrahına dahil edilmemekte ve vergilendirilmemekte, buna aykırı olarak yapılan iskontolar ise KDV’ye tabi tutulmaktadır. Buradan anlayacağımız üzere iskonto yapabilmek için gereken şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Fatura veya benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi,
- Ticari teamüllere uygun olması,

Burada yer alan ticari teamüllere uygun olması gerekir kelimesi ile anlatılmak istenen satış bedeli üzerinden makul bir miktarda olması gerektiğidir. Yani piyasanın genelinde uygulanan ve kabul görmüş bir oranın uygulanmasıdır. Ticari teamüllere uygun olmayan iskontolar aksi takdirde KDV’ nin matrahına dahil olacaktır.

İskontoların KDV’ nin matrahına dahil edilmemesi için mutlak surette mal teslimi ve hizmet ifası işlemine ilişkin düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrı olarak gösterilmesi gerekmektedir. Katma Değer Vergisi Kanunu 25. maddesinde bu konu düzenlenmiş ve şöyle denilmiştir;

Madde 25- Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahil değildir:

a) Teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontolar,

b) Hesaplanan Katma Değer Vergisi.

Yani yukarıdaki madde hükmünden anlaşılacağı üzere ticari iskontoların fatura benzeri vesikalarda gösterilmesi gerekmektedir. Örneğin; A şirketi kendisinden çok fazla mal aldığı için B şirketine iskonto uygulamaktadır. En son aldığı partide mal alış tutarı 2.500,00.- YTL olduğunu ve piyasadaki o mal grubu için kabul görmüş iskonto oranının %10 olduğunu varsayalım, bu durumda fatura düzeni şu şekilde olacaktır;
 

Mal Bedeli                   :           2.500,00.- YTL

İskonto (%10)             :              250,00.- YTL

Matrah                        :           2.250,00.- YTL

KDV (%18)                :              405,00.- YTL şeklinde olacaktır. Aksi takdirde yapılan iskonto kabul edilmeyecektir. 

 

Dönem sonlarında yapılan iskontolar ise belli bir çabanın karşılığı olarak yapıldığı için idare tarafından hizmet teslimi kapsamında değerlendirilmektedir ve Katma Değer Vergisinin konusuna girmektedir. Fakat Danıştay kararlarına baktığımızda bu görüşü bozacak birçok karar mevcuttur.

Sonuç olarak ticari teamüle uygun olmayan ve fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmeyen iskontoların matraha dahil edilmesi ve dolayısıyla matrahtan bir azaltıma gidilmemesi gerekmektedir.


AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
30.06.2008

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.