Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALE-YORUM :   31.07.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
31.07.2008

 

VERGİ USUL KANUNUNDA BİLGİ VERME
 


Vergisel ödevlerimizi yerine getirirken idare tarafından mükelleflere bir takım yükümlülükler getirilmiştir. Bu yükümlülüklerden bir tanesi de bilgi verme yükümlülüğüdür.

Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler Maliye Bakanlığı’ nın incelemeye yetkili elemanlarının gerekli gördüğü hallerde isteyecekleri bilgiyi yazılı veya sözlü olarak vermekle yükümlüdürler. Bilgiler yazılı veya sözlü istenebilir. Sözlü istenen bilgileri vermeyenler durumu yazı ile bildirmeleri için kendilerine uygun bir süre tayin edilir. Bilgi istenmek üzere kişiler vergi dairesine zorla getirilemez. (V.U.K Mad. 148.) Vergi Usul Kanunu bilgi vermeyi zorunlu tutmuş ve bize istenildiği durumlarda bilgi verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Fakat bilgi verme durumunun istisnaları aşağıdaki gibidir:

Posta, Telgraf idaresinin yaptığı taşımalara ilişkin saklamak zorunda olduğu mahremiyetler,
Hekimler, Diş hekimleri, Ebe ve Sağlık memurlarından hastaların hastalıkları hakkında bilgiler istenemez,
Avukatlar ve dava vekillerinden kendilerine yetki verilen işler dâhilinde bildikleri hususlar hakkında bilgi istenemez. (V.U.K Mad.151)

Bazı durumlarda da mükellef kendisi bilgi vermekle yükümlü kılınmıştır. Bilgi vermeyi gerektiren durumları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

1- İşe Başlamayı Bildirme:

Vergi Usul Kanunu 153. maddesine göre aşağıda yazılı mükellefler keyfiyeti vergi idaresine bildirmekle yükümlüdürler;

- Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı,

- Serbest Meslek Erbabı,

- Kurumlar vergisi mükellefleri,

- Kollektif ve adi şirket ortakları ile komandit şirketin komandite ortakları.

İlk karşımıza çıkan bilgi verme yükümlülüğünden birincisi tacirin işe başlama yükümlülüğüdür. İşe başlama bildirimi vergi dairesinden alınacak “İŞE BAŞLAMA BIRAKMA BİLDİRİMİ” ile yapılacak ve bunun ekine bir takım belgeler eklenerek vergi dairesine bildirilecektir.


2- Adres Değişikliğinin bildirilmesi:

Vergi Usul Kanunu 101. maddesi hükmüne göre mükelleflerin bilinen adresleri şunlardır:

“Madde 101 - Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır
1. Mükellef tarafından işe başlamada bildirilen adresler;
2. Adres değişikliğinde bildirilen adresler;
3. İşi bırakmada bildirilen adresler;
4. Vergi beyannamelerinde bildirilen adresler;
5. Yoklama fişinde tespit edilen adresler
6. (2686 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle değişen fıkra) Vergi mahkemesinde dava açma dilekçelerinde ve cevaplarında gösterilen adresler;
7. Yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen adresler (ilgilinin tutanakta imzası bulunmak şartıyla);
8. Bina ve arazi vergilerinde komisyonlarca tahrir varakalarında tespit edilen adresleri.
Mektupların gönderilmesinde bu adreslerden tarih itibariyle tebligat yapacak makama en son olarak bildirilmiş veya bu makamca tespit edilmiş olanı nazara alınır.”

Yukarıdaki açıklamaya baktığımızda mükellefin belli başlı adres tespitleri idarenin elinde bulunduğu imkânlar doğrultusunda yapılmaktadır. Fakat 101. maddede yazılı bulunan iş veya ikamet yeri adreslerini vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar(V.U.K Mad.157) aksi takdirde usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.

3- İş Değişikliğinin bildirilmesi

İşe yeni başlayan veya öteden beri işine devam etmekte olan mükellefler istedikleri takdirde iş alanlarını değiştirmektedir. Vergi Usul Kanunu 158. maddesinde;

- Yeni bir vergiye tabi olmayı,

- Mükellefiyet şeklinde değişikliği,

- Mükellefiyetten muaflığa geçmeyi gerektirecek bir durum söz konusu olması

durumunda bu değişikliğin vergi dairesine bildirilmesi ile ilgili olarak mükellefler sorumludur.

4- İşletme Değişikliğinin bildirilmesi

İşletme sahipleri zamanın ekonomik koşullarına göre işyeri sayısında artışa gidebilir veya istihdamı azaltarak azalışa gidebilmektedir. Dolayısıyla böyle bir durum meydana geldiği takdirde işyeri sahipleri bununla ilgili değişiklikleri bağlı oldukları vergi dairesine yazı ile bildirmek zorundadırlar.

5- İşi Bırakmanın Bildirilmesi

Vergi Usul Kanunun 153. maddesine göre işe başlamayı bildirmekle yükümlü tutulan mükelleflerin işi bırakmayı bildirecekleri de V.U.K 160. maddesi ile hükme bağlanmıştır.

İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunamaması ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilememesi veya başkaca bir ticarî, ziraî ve meslekî faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi halinde, mükellef (matrahlı veya matrahsız beyanname verenler dahil) işi bırakmış kabul edilir ve mükellefiyet kaydı vergi dairesince terkin edilir. (V.U.K Mad. 160)

İşi bırakma kavramı ise; vergiye tabi olmayı gerektiren işlemlerin tamamen durdurulması veya sona ermesi olarak tanımlanmaktadır. Fakat mükelleflerin mücbir sebepler gibi beklenmeyen durumlarda geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmayacaktır. Tasfiye ve iflas durumlarında ise mükellefiyet vergi ile ilgili işlemlerin tamamen sona ermesine kadar devam eder ki nitekim bu tip durumlarda tasfiye ve iflas dairesi memurları yapılacak bildirimleri yapmakla yükümlüdürler.

6- Bildirimlerde Süre

Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendileri, 3568 Sayılı Kanun uyarınca belge almış Meslek Mensuplarını veya 1136 sayılı avukatlık kanunu uyarınca belge almış avukatlar tarafından ilgili vergi dairesine yapılacaktır. Şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır. (V.U.K. Mad. 168)

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bildirimlerin yazılı olarak yapılması zorunludur. Ancak bu durumun istisnası olarak defter tutmaya mecbur olmayan mükelleflerden okuma yazması olmayanlar bildirimlerini sözle de yapabilirler. Ancak sözle yapılan bildirimler idare tarafından tutanakla tespit edilecektir. (V.U.K. Mad. 169)

Yazılı bildirimler posta ile taahhütlü olarak gönderilebilir. Bu durumda bildirimin postaya verildiği tarih vergi dairesine ibraz tarihi yerine geçer. Ancak adi posta yoluyla gönderilen bildirimlerde, bildirimin idareye ulaştığı tarih ibraz tarihi olarak kabul edilmektedir. Vergi Usul Kanunu 170. maddesinde geçen bu hüküm Vergi Beyannameleri hakkında uygulanmaktadır.

7- Cezalar:

Vergi Usul Kanunun 352. maddesi hükmüne göre bildirimlerin zamanında yapılmaması usulsüzlük cezasını gerektirmektedir. İşe başlama bildiriminin zamanında yapılmaması I. Derece Usulsüzlük cezasını gerektirirken, vergi beyannameleri ve diğer bildirimlerde şekil şartına uyulmaması ise II. Derece Usulsüzlük cezasını gerektirmektedir.


AYTAÇ ACARDAĞ

SMMM STAJYERİ
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
31.07.2008

 

-Yazarın diğer makaleleri;

-VERGİYİ DOĞURAN OLAY

-ÇALIŞMA YAŞAMINDA İŞ SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

-Sponsorluk Harcamaları

-İSKONTOLARIN KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.