Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04.02.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


Hasan Taslakçı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ASMMO Eğitim Komisyonu Başkanı
Tüdesk 19 No.lu Komite Üyesi

 

 

 2007, 2008  VE MÜTEAKİP TAKVİM YILLARINA AİT, Ba ve Bs  BİLDİRİM FORMLARI’NIN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

 

 

            Ba ve Bs bildirim formlarının düzenlenmesinde uygulanacak olan usul ve esaslar , daha önce yayınlanmış olan  tebliğler ve son olarak da  381  No.lu  V.U.K. Genel Tebliği  ışığında aşağıda açıklanmaya çalışılacaktır.

Ba ve Bs formlarını kimler düzenleyeceklerdir?

            Bu formları yalnızca  Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler düzenleyeceklerdir. Ancak bunlardan  Kurumlar vergisinden muaf olanlar 2007 yılı ve takip eden yıllarda Ba ve Bs bildiriminde bulunmayacaklardır.

            2007 T.yılına ait formların verilme zamanı;

            2007 T.Yılına ait formlar 2008 Şubat ayı sonuna kadar verilecektir. Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler de Ba ve Bs bildirim formlarını, tabi oldukları özel hesap dönemi itibariyle değil, takvim yılı itibariyle düzenleyeceklerdir.

            2008 ve mütekip T.yıllarına ait formların verilme zamanı;

            2008 yılına ait formların aylık dönemler halinde verilmeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir. Mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyecek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar vereceklerdir.(Örneğin; Bir mükellef 2008 yılı Haziran ayına ait Ba ve Bs bildirimlerini 05 Temmuz 2008 gününden itibaren 05 Ağustos 2008 tarihi akşamına kadar verebilecektir). Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler de, Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyeceklerdir.

2008 yılının Ocak,Şubat,Mart ayı için özel uygulama;

2008 yılına mahsus olmak üzere Ocak, Şubat ve Mart dönemlerine ilişkin olarak ayrı ayrı düzenlenen Ba ve Bs bildirim formları, 2008 yılı Nisan ayının 5 nci gününden itibaren Haziran ayının 5 nci günü akşamına kadar verilecektir. Söz konusu dönemlere ilişkin Ba ve Bs bildirim formları mükelleflerin istemeleri halinde Nisan ayının 5 nci günü beklenilmeden aylık dönemler itibariyle verilebilir. Nisan dönemi ve müteakip dönemlere ilişkin bildirim formları ise aylık dönemler halinde düzenlenerek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar verilecektir.

Bildirimlere ilişkin hadler ;

2007Takvim yılı içerisinde bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve hizmet alımları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve hizmet satışları KDV hariç (yıllık) 30.000 YTL yi geçiyor ise adı geçen formlar ile bu kişi ve kurumlar  bildirileceklerdir.  

2008 yılı ve takip eden yıllar içerisinde ise  bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve hizmet alımları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve hizmet satışları KDV hariç  (aylık) 8.000 YTLyi geçiyor ise yine adı geçen formlar ile bu kişi ve kurumlar bildirileceklerdir.

Gerek 2007 ve gerekse 2008 bildirimlerinde Limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ise "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" ( Tablo III ) bölümüne yazılacaktır. Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı da KDV hariç tutarlar olarak Tablo III e dahil edilecektir.

Bildirim verme yükümlülüğünde olan,  ancak, tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar. Bu bildirimlerinde limit altında kalan tüm alışları için Ba formunun, limit altında kalan tüm satışları için de Bs formunun Tablo III bölümünde yer alan “Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı”bölümünü doldurmak zorundadırlar.

Bildirimlerini kimler elektronik ortamda verecek?

Bilanço esasına göre defter tutan ve 376 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını da elektronik ortamda (https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/) adresinden vermek zorundadırlar. Ancak; Ba ve/veya Bs formlarından herhangi birinde bildirilecek mükellef sayısı 10.000 ve üzerinde olanlar, Ba ve Bs bildirim formlarını Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ( http://www.gib.gov.tr/  / Internet Vergi Dairesi / Btrans) linkine (https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/btrans/)bağlanarak mevcut e beyanname kodu ile göndereceklerdir.

Bildirimlerin elektronik ortamda verilmesinde, bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken son gün saat 24:00'ten önce tamamlanmalıdır.

Vergi daireleri kağıt ortamında verilen (elden veya posta ile) bildirim formlarını hiçbir şekilde kabul etmeyecektir.(Otomasyona girmemiş vergi daireleri hariç)

Bilanço esasına göre defter tutmakla birlikte, otomasyona geçmemiş mal müdürlüklerine bağlı olan mükellefler, bildirim formlarını bağlı bulundukları mal müdürlüklerine kağıt ortamında vereceklerdir.  Ancak Mal müdürlüklerinin otomasyona geçme çalışmaları devam etmekte olduğundan, bu mükelleflerin  elektronik ortamda beyanname gönderme zorunluluğu Mal Müdürlüklerinin otomasyona geçtiğinin (www.gib.gov.tr) internet sitesinden duyurulmasını izleyen otuzuncu günden itibaren başlayacaktır.

 

Bildirim formları hangi vergi dairesine bildirilecektir?

Bildirimlerin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirim formlarını, halen bağlı oldukları vergi dairesine göndereceklerdir.

Formların Düzenlenmesi ;

Formları kağıt ortamında dolduracak olan mükellefler 2007 yılına ait Ba ve Bs bildirimleri için ayrı renklerde düzenlenmiş olan formları kullanacak, fotokopi veya önceki yıllara ait formları kullanmayacaklardır. Bu mükellefler, 2008 yılı ve sonrası için kağıt ortamında hazırlanan formları otomasyona geçmemiş mal müdürlüklerinden alabilecekler ve  bu formlar fotokopi ile çoğaltılarak da kullanılabilecektir.

Ba ve Bs bildirim formlarının doldurulmasına ilişkin açıklamalar, kağıt ortamındaki bildirim formlarının arka yüzünde ve www.gib.gov.tr adresinde etraflıca yapılmış olup, formların bu açıklamalar çerçevesinde doldurulması gerekmektedir.

Bildirimler Yeni Türk Lirası (YTL) olarak doldurulacak ve 1 YTL altında kalan tutarlar dikkate alınmayacaktır. Yani kuruşlar ihmal edilecektir.

Bildirim formlarına belirlenen haddi aşan ithalat ve ihracat işlemleri de yazılacaktır. Ba bildirim formunun doldurulmasında, Türkiye'de mükellef olmayanlardan yapılan alımlar için satıcının vergi kimlik numarası "1111111111" olarak kodlanacaktır. Bs bildirim formunun doldurulmasında ise, Türkiye'de mükellef olmayanlara yapılan satışlar için alıcının vergi kimlik numarası “2222222222” olarak kodlanacaktır.  

Form Ba ve Form Bs'nin Tablo II bölümlerinin doldurulması sırasında kullanılacak "ülke kodu" bilgileri tebliğ ekinde yer almaktadır.

Yanlış tanzim edilen formların düzeltilmesi;

Elektronik ortamda verilen ve onaylanan formda hata yaptığını anlayan mükellefler için, bildirim süresi içerisinde düzeltme imkanı getirilmiştir. İlk verilen form iptal edilecek, ikinci defa verilen form geçerli olacaktır. Ba ve Bs nin herhangi biri hatalı ise, hatalı olan iptal edilerek düzeltilebilecek, diğerinin düzeltilmesine gerek kalmayacaktır.Kağıt ortamında verilen formlarda yapılacak olan düzeltmeler ise, dilekçe ekinde vergi dairesine yapılabilecektir.

Ancak düzeltme işlemini, bildirim süresinden sonra yapanlara, V.U.K.nun mükerrer 355 nci maddesi hükmüne istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Diğer Hususlar ;

1-Vergi Dairesi değişen mükellefler, ilgili formları halen bağlı oldukları vergi dairesine vereceklerdir.

2-İşini bırakan (terk eden) mükellefler bildirim formlarını işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar vermek zorundadırlar. Bu bildirimler; kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce veya 3568 sayılı Kanuna istinaden yetki almış meslek mensuplarınca verilecektir. Bildirim formlarının verileceği vergi dairesi, mükelleflerin en son bağlı bulundukları vergi dairesidir.

3-Tasfiyesi devam eden mükellefler bildirimlerini, tasfiye süresince aylık dönemler halinde vereceklerdir. Tasfiye sonunda ise bildirimler, tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde tasfiye memuru veya 3568 sayılı kanuna istinaden yetki almış meslek mensupları tarafından  verilecektir.

4-Bilanço esasına göre defter tutmakta iken  sınıf değiştirerek  işletme defteri tutan mükellefler, işletme hesabına geçtikleri yıldan itibaren bildirim vermeyeceklerdir.

5-İşletme defteri tutmakta iken sınıf değiştirerek bilanço esasına göre defter tutan mükellefler bilanço esasına geçtikleri yılın ilk ayından itibaren bildirim vermeye başlıyacaklardır.

6-İlgili formları vermek zorunda olan mükellefler şubeleri var ise, şubeler bazında değil merkez ve şubelerin bilgilerini konsolide etmek suretiyle vereceklerdir.

7-Bir kişi veya kurumdan yapılan alışlar Form Ba da tek satır olarak, bir kişi veya kuruma yapılan satışlar da Form Bs de tek satır olarak gösterilecektir.

8-Alışlardan yapılan iadeler alışlardan düşülmeyecek, satışlardan iadeler ise satışlardan düşülmeyecektir. Şayet bu iadeler firma bazında, belirtilen haddin üzerinde ise; alışlardan iadeler Bs formunda satış olarak,  satıştan iadeler ise Ba formunda alış olarak gösterilecektir.

9-Ayrıca, ödemenin gecikmesi suretiyle ortaya çıkan ve fatura düzenlenerek alıcıya yansıtılan kur farkı gelirleri de bildirimlere dahil edilecektir.

10-Bildirilecek hadlerin tespitinde özel tüketim vergileri de miktara ilave edilecek yani alım ve satımlar özel tüketim vergisi dahil tutarlarıyla gösterilecektir.

11-Müstahsil makbuzu düzenlenerek yapılan alımlar, stopaj öncesi brüt tutarları ile hesaplanacaktır.

12-Noterlerin, noterlik hizmetlerini Bs formu ile bildirmelerine gerek bulunmamakta, aynı şekilde noterde yapılan işlemlerinde Ba formu ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak noterler faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını Ba formu ile bildireceklerdir

13-Döviz büroları, döviz alış ve satışlarını Ba ve Bs ile bildirmeyeceklerdir. Ancak faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını Ba formu ile bildireceklerdir.

14-Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, döviz büroları ve yetkili kuruluşlardan yaptıkları döviz alım ve satımlarını formlara dahil etmeyeceklerdir.

15-Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri fatura ile belgelendirilen bir mal ve hizmet alımına dayanıyorsa, bu alımlarda Ba formuna dahil edilecektir. Sigorta şirketlerinin poliçe bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

16-Elektrik, su, doğalgaz gibi mal ve hizmet teslimleri de , belirtilen haddi aşması durumunda Ba ve Bs formları ile bildirilecektir.

17-Bankalar, Katılım Bankaları, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Menkul Kıymet Yatırım Fon ve Ortaklıkları ile Sigorta Şirketleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığa bildirdiklerinden, hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont bilgilerini Form Bs ile bildirmeyeceklerdir.

17-Birleşme halinde, münfesih kurum veya kurumlara ait bildirim formları bu kurumların fesih oldukları tarihteki kanuni temsilcileri tarafından verilir. Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan devirlerde ise, münfesih kurumun o dönemdeki faaliyetlerine ilişkin bildirim formları, münfesih kurumun unvanı ve vergi kimlik numarası yazılmak suretiyle devir alan kurum tarafından verilecektir.

Cezai Yaptırım ;

Bildirim formlarını elektronik ortamda veya kağıt ortamında belirlenen süre içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan ve düzeltme bildirimini süresinden sonra veren  mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 nci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.

            Formların doldurulması hakkında son bir uyarı;

            Formları doldurmadan önce,  362 Sıra No'lu Tebliğin 381 sayılı tebliğe  aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edileceği için, bu iki tebliğin ve formların arkasındaki açıklamaların okunması,  formların doldurulmasında kolaylık sağlayacaktır.

Saygılarımla.

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.