Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

40 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 03.01.2008
    

  Ana Sayfa 

  2008 Yılı Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi

  2008 Yılı Pratik Bilgiler

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

  Sosyal Güvenlik Rehberi

  Beş Dakika Ara !...

 

 

 


 

Leasing'de vergi
 

Leasing'in kelime anlamı "kiralamadır". Leasing ya da finansal kiralama, bir yatırım malının mülkiyeti leasing şirketinde kalarak, belirli bir kira karşılığında, kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve yapılan sözleşmede belirlenen değer üzerinden sözleşme süresi sonunda mülkiyetin kiracıya geçmesini sağlayan finansman şeklidir.

1985 yılından bu yana finansal kiralama işlemlerinde, satın alınan makine ve teçhizata yüzde 1 KDV uygulanırken, KDV oranı yüzde 18'e yükseltildi.

Ülkede aktif büyüklüğü 12.8 milyar YTL'ye ulaşan 1.479 çalışanı olan 70 leasing şirketi, 56 bin müşteriye hizmet veriyor.

Verilen bilgilere göre 1985 yılından buyana 200 bin müşteri 300 bin işlemde leasing'den yararlandı.

Sektörde 2006 yılında 5.2 milyar dolarlık, 2007 yılının ilk 9 ayında 5.6 milyar dolarlık finansal kiralama anlaşması yapıldı. 2007 yılının ilk 9 ayındaki anlaşmaların 2.5 milyar dolarlık bölümü imalat sanayii sektörüyle ilgili anlaşmalar.

Finansal kiralamanın özelliği, yatırımcının en az 4 yıl süreli olarak vadeli kredi imkanı sağlaması. Buna ek olarak satın alacağı makine ve teçhizata yüzde 18 yerine yüzde 1 oranında KDV ödemesi.

Finansal kiralama sistemi bütün sanayi sektöründe kullanılıyor, ama özellikle KOBİ'ler son yıllarda büyük ölçüde bu sistemden yararlanır oldu.

Çünkü finansal kiralama şirketleri KOBİ'lere makine ve teçhizat alımında büyük kolaylık gösteriyor.

Bir müteşebbis bir makine için bir bankadan kredi almaya kalktığında teminat sorun oluyor, vade sorun oluyor.

Halbuki finansal kiralamada makine ve teçhizat finansal kiralama şirketinin mülkiyetinde kalacağından teminat sorunu ortadan kalkıyor. KDV avantajı maliyeti ucuzlatıyor.

Maliye Bakanlığı'nın finansal kiralamada KDV'yi yüzde 1 den yüzde 18'e yükseltirken gerekçesi peşin alım ile kiralama arasındaki dengesizliği yok etmektir.

Çünkü peşin alan yüzde 18 vergi öderken, kiralayan için vergi yüzde 1'e inmektedir.

Burada teşvik makine ve teçhizatı satın alana değil, ona kiralama hizmeti veren şirketedir. Bu vergi teşviği yatırımcıyı finansal kiralama sistemine yönelten bir teşviktir.

Açık anlatımıyla bugüne kadar uygulanan düşük oranlı KDV, finansal kiralama şirketlerine müşteri çeken bir teşvik niteliğinde olmuştur.

Eğer teşviğin amacı yatırımcılar ise, o zaman peşin para ile aynı makine ve teçhizatı satın alanların da aynı oranda düşük KDV ödemeleri gerekir.

Finansal kiralama şirketlerinin kuruluşunun ardında bankaların bu hizmeti verememeleri vardır. Halbuki faizsiz finans kuruluşları bu hizmeti verme imkanına sahiptir. KDV düzenlemesi finansal kiralama şirketlerinin iş hacimlerinin büyük ölçüde daralmasına, bazılarının faaliyetlerini sona erdirmelerine yol açacaktır.

Fakat en büyük zararı finansal kiralama sistemi içinde makine ve teçhizatı en az 4 yıl vade ile ve yüzde 1 KDV ile temin edebilen KOBİ'ler görecektir.


 Tevfık Güngör

Dünya online / 03.01.2008
 

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.