Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

Muhasebe Forum

   Muhasebe, Güncel Mevzuat, Haber, Yorum, Duyuru  - 05.04.2007-

 

 

 
 

İşyerinizin kurma izni ve işletme belgesi var mı?
 

Zaman zaman gazete haberlerinde, işyerlerinde meydana gelen patlamalar veya iş sağlığı güvenliğine aykırı çeşitli uygulamalardan dolayı iş kazası sonucu ölüm ve yaralanma haberlerini okuyoruz. İşte, aslında işyerleri kurulurken gerekli iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenleme yapılmış olsa bu tür kazalar olmayacağı gibi, işyerlerinde de büyük maddi hasarlar meydana gelmeyecektir.

İşyerlerinde, işçi sayısı, genişlik, yapılan iş, işin özellikleri, ağırlık ve tehlikesi bakımından hangi işyerleri için kurulmaya başlamadan önce planların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetkili teşkilatına gösterilerek kurma izni alınacağı, hangi işyerleri için kurulduktan sonra işletme belgesi alınması

İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine, kurulmaya başlamadan önce kurma izni alınması zorunludur. İşyeri kurma izni talepleri, en çok 30 gün içerisinde incelenecektir. İşyeri kurma izni incelemesinin süresi içerisinde sonuçlandırılamadığı veya düzeltilmesi ve değiştirilmesi gereken durumların bildirilmediği hallerde işveren, kurma iznine esas alınan belgelere göre işyerini kuracaktır.

Kurma izni, işyerlerinin açılacağı yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlığı aracılığıyla bakanlık (teknik) iş müfettişlerince yapılan denetim sonucu düzenlenen raporlara göre verilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca kurma izni ve işletme belgesi verilmemiş işyerlerine belediyeler veya diğer ilgili makamlarca da kurma veya açılma izni verilemeyecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, işyerlerinde yapacakları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili teftiş ve denetlemelerin sonuçlarını ve yapacakları işlemleri o yer için yetkili bölge müdürlüğüne bildirecekleri, işyerinin kurulup açılmasına izin vermeye yetkili belediyelerle diğer ilgili makamlar her ay bu hususta izin verdikleri, işveren ve işyerinin isim ve adresini ve yapılan işin çeşidini gösterir listeleri bir sonraki ayın onbeşine kadar o yerin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne bildirecekleri hükme bağlanmıştır.

Kurma izni isteği, işyerinin kurulacağı yerdeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne verilecek beyanname ile yapılmaktadır.

Kurma izninin alınması, ileride telafisi mümkün olmayacak hataların daha işin başında önlenmesi sağlanır.

Parlayıcı, patlayıcı madde tankları veya depoları ile buhar kazanı işyerinin içine veya bodrumuna kurulursa, ileride meydana gelebilecek bir yangın veya kazan patlaması, işletmenin tamamının tahrip olmasına ve bir çok işçinin hayatını kaybetmesine sebep olur. Halbuki kurma izni müracaatında bu husus henüz plan proje safhasında iken önlenir ve buhar kazanının ayrı ve tek katlı bir binaya, tank veya depoların işyerinin uygun bir yerine kurulması sağlanır.

işverenlerin, kurma izni almak için ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

İşverenin dilekçesine ekleyeceği belgeler aşağıda belirtilmiştir:

a) Beyanname (iki nüsha),

b) İşyerinin vaziyet plânı (iki nüsha),

c) İşyeri mimari projesi (iki nüsha).

Kurma iznine esas teşkil eden belgelere uygun olarak kurulmuş olan işyerlerine, işletilmeye başlanılmadan önce işletme belgesi alınması zorunludur. Kurma izni alan işveren, kurma izni için yaptığı başvuruda belirttiği bina, tesisat ve tertibatı, yine belirttiği plan, proje ve krokilere uygun olarak yapıp tamamladıktan sonra, ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne yeniden başvurarak İşletme Belgesi isteyecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Kurma İzni ve İşletme Belgesi verilmemiş işyerlerine belediyeler veya diğer ilgili makamlarca da kurma veya açılma izni verilemeyecektir. İşyerinin başka bir adrese taşınması halinde işyerine ait kurma izni ve işletme belgesi geçersiz hale gelir. işyerinde üretim konusunun veya üretim yönteminin değişmesi ve çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek yeni risklerin ortaya çıkması halinde, işletme belgesi geçersiz sayılır. Bu durumda işyeri için yeniden işletme belgesi alınması zorunludur.

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İbrahim Işıklı

05.04.2007

 

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.