Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-13.05.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Sakatlık nedeniyle erken emeklilik
 

A.Gökmen- Çocukken geçirdiğim felç dolayısıyla yüzde 40 özürlü raporu aldım. 1 Ocak 1990 tarihinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2000 yılında Bağ-Kur sigortalısı oldum ve yaklaşık beş yıl hizmetim var. Ekim 2005 tarihinde Bağ-Kur’da ayrıldım. Halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Defterdarlık aracılığı ile yüzde 40 sakatlıktan dolayı vergi indiriminden yararlanıyorum. Bağ-Kur’dan sakatlık nedeniyle emekli olabilir miyim? En kısa sürede nereden ve nasıl emekli olabilirim? Sakatların emeklilik hakları ile ilgili daha fazla bilgi vermenizi istiyorum.
Öncelikle belirtmeliyim ki, Sosyal Sigortalar Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunu sakat olan vatandaşlarımıza diğerlerine göre daha erken emekli olma hakkı tanımıştır. Maalesef Bağ-Kur sigortalıları için böyle bir hak yoktur. Bağ-Kur’dan emekli olmak isteyen özürlü vatandaşlarımız diğer sigortalıların tabi olduğu şartlar doğrultusunda emekli olabilmektedirler.
Bu noktadan hareketle, halen SSK sigortalısı olduğunuz için Sosyal Sigortalar Kanunu çerçevesinde emeklilik işlemlerinizi yürütmeniz gerekecektir. Verdiğiniz bilgiler çerçevesinde sizin durumunuz değerlendirirsek, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesiyle Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olabilirsiniz.

Burada son olarak daha fazla Bağ-Kur sigortalılığınız olduğu için 2829 sayılı Hizmet Birleştirmesi Kanununa göre son olarak SSK’ya en az 3,5 yıl yani 1260 gün prim ödemesi yapmanız gerekmektedir.
Sonuç olarak sizin emeklilik durumunuzla ilgili şunu söyleyebiliriz: Bağ-Kur sigortalılığınızın sona erdiği tarihten itibaren en az 3,5 yıl SSK’ya prim ödedikten sonra prim gün sayınız en az 3600 gün oluyorsa ki oluyor, sakatlık vergi indirim belgenizle birlikte emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Bu bilgiler sadece siz ve sizin durumunuzda olanlar için geçerlidir. Sakatlık vergi indirim nedeniyle emeklilik şartları 2003 yılında değişti. Diğer sigortalılar için farklı durumlar söz konusu olabilmektedir.

> Emeklilerin yıllık izin hakkı
Sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birisinden emekli olan bir kişinin hizmet akdine istinaden çalışmaya başlaması durumunda SSK’ya sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekir. Genel anlamda emeklilik, çalışma gücü azalan bir kişinin iş veriminin düşmesi nedeni ile çalışma hayatından çekilmesidir. Bununla birlikte, ülkemiz için geçerli olan erken yaşta emeklilik nedeniyle, aylık bağlanan kişilerin çalışmaya devam ettiği bir gerçektir.


Bilindiği gibi 4957 sayılı İş Kanunu’nda “Yıllık Ücretli İzin Hakkı” düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre, İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara yıllık ücretli izin verilir.
Maddenin devamında hizmet sürelerin göre ne kadar izin verileceği açıklanmıştır. Hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara yılda 14 gün, beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 gün ve on beş yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir.


Bir işverenin yanında çalışan kişi, emekli olduktan sonra da 506 sayılı Kanuna göre, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilir. Bu durumda olanların hizmet akitleri sona ermediği için yıllık ücretli izin kullanırken, emeklilik öncesi sürelerde dikkate alınacaktır. Yani bu kişi 4857 sayılı Kanuna göre yıllık ücretli izin kullanırken emeklilik statüsünden dolayı herhangi bir hak kaybına uğramayacaktır. Bu noktada emekli olan ile normal çalışan arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir.
Başka bir işverenin yanında çalışırken veya Emekli Sandığı ile Bağ-Kur’dan emekli olanların yeni bir işe girerek sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde, yıllık ücretli izin kullanmaları mümkündür. Bu kez yeni işe giren normal bir işçiye uygulanan kanun maddesi, bu durumda olanlar içinde geçerli olacaktır. Yani, yıllık ücretli izin hesabında izin süresi belirlenirken, son olarak çalışmaya başladığı işyerinde geçen hizmet süreleri dikkate alınacaktır. Başka bir işverenin yanında geçen hizmet süreleri normal çalışanlarda olduğu gibi emekli çalışanlar içinde hesaba dahil edilmeyecektir.
Yıllık ücretli izin kullanmaya hak kazanmak için gerekli sürelerin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek gözönüne alınır.
İş Kanununa göre nitelikleri gereği bir yıldan az süren mevsim ve kampanya işlerinde çalışanlara kanunun yıllık ücretli izine ilişkin hükümleri uygulanmaz.

>> Emeklilik için doğum tarihi önemlidir
Hüseyin Sönmez: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, doğum tarihiniz olmadan emeklilik bilgileriniz sağlıklı cevaplandırılamaz. 1987 ilk giriş tarihiniz olduğuna göre öncelikle 25 yıl sigortalılık sürenizin tamamlanması gerekir. Yani en erken 2012 yılında emekli olabilirsiniz. Bu arada, emeklilik ile ilgili yaş haddinizin de bilinmesi ve buna göre emeklilik planlamanızın yapılması lazım.
Diğer yandan, Bağ-Kur sigortalılığınızın sona ermesinden sonra en az 3,5 yıl SSK’ya prim ödeme zorunluluğu sizin içinde geçerlidir. Bu noktayı dikkatten kaçırmamanızı tavsiye ederim.


Şerif AKCAN

Türkiye / 13.05.2007

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.