Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-14.04.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Prim ödeme ve sigorta günü tamamsa işçi kıdem

 tazminatını alarak ayrılabilir
 

Annem üç yıl önce işyerinden ayrıldı. O tarih itibarıyla yaş haddi dışındaki şartları tamamlayıp kıdem tazminatına hak kazanmıştı. Fakat kanundan haberimiz olmadığı için böyle bir talepte bulunmadık.
İlgili kıdem tazminatına esas yazıyı yakın zamanda SSK'dan alarak işyerinden hakkımızı istedik, vermediler. 'Kanunî yoldan hakkınızı arayın.' dediler. Burada bir zamanaşımı söz konusu mudur? Dava açsak, kazanabilir miyiz? Tamer Kuleci

1999'da 1475 sayılı kanunun 'Kıdem Tazminatı' başlıklı 14'üncü maddesine eklenen bent gereğince, emeklilik için gereken prim ödeme süresi, sigortalılık süresi ve yaş şartlarından ilk ikisi gerçekleşmiş ise işçi, işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilir. Dolayısıyla anneniz de bu şartlar altında; emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla-niyetiyle işyerinden ayrılmışsa, kıdem tazminatını alabilir. Şu anki uygulamaya göre, 'SSK'dan kıdem tazminatı alabilir' yazısı ile işyerinden ayrılınmaktadır; ama bu yazı şart değildir. Kıdem tazminatı davalarında geriye dönük süre 10 yıldır. Dolayısıyla dava etmenizin önünde bir engel yok. Şayet anneniz o günden beri çalışmayıp, günlerini evinde geçirmişse ve emeklilik gününü bekliyorsa, hakim kıdem tazminatına karar verecektir. Burada önemli olan, 3 yıl önce işyerinden hangi niyetle ayrıldığıdır.

Ç
alışan emekli için yatan sigorta primi, 'iş kazası yüzünden sakatlık' dışında hiç bir işe yaramaz

Emekli olalı 10 yılı geçti. Ama bir fabrikada çalışmaya devam ediyorum ve adıma 10 yıldır destek primi ödeniyor. Acaba işten ayrılmam veya çıkarılmam halinde durumum ne olur? Bana herhangi bir tazminat ödenmesi söz konusu olur mu? Bunca yıl benim adıma devletimize ödenen primler bana ne gibi faydalar sağlar? Ne gibi haklara sahibim? Çalıştığım işyeri herhangi bir alacak hakkımı -ki eğer varsa- vermek istemez ise ne yapmalıyım? Necati Irk

Kıdem tazminatı, ihbar süresi veya tazminatı, yıllık izin ücreti gibi terimler-haklar 4857 sayılı İş Kanunu'nda geçer. Bu kanuna göre çalışanın emekli olması veya olmamasının bir önemi yoktur. Çalışan yani işçi olması yeterlidir. Bu yüzden (4857/24'üncü maddede yazılı) haklı bir sebebiniz yokken istifa ederseniz, tazminat alamazsınız.

Sadece çalıştığınız sürenin ücret alacakları ile kullanmadığınız yıllık izin paralarını alabilirsiniz. Ancak işveren haklı bir sebebi yokken ve ihbar süresi vermeden sizi işten çıkarırsa, kıdem tazminatı ile ihbar tazminatını ve diğer tüm alacaklarınızı ödemek zorundadır. Emekli bir çalışan olarak SSK'ya 10 yıldan beri sizin için ödenen sosyal güvenlik destek primleri ise; iş kazası-meslek hastalığı geçirir ve yüzde 10'dan fazla uzuv kaybınız olursa ancak size ikinci bir gelir-aylık getirir. Ama başka halde hiçbir işe yaramaz.

Bağ-Kur'u yatırmayan emekli iş sahibi ceza yer

SSK emeklisiyim. Emekli olduktan sonra deftere tabi olarak camcı olarak ticarete atıldım. Yanımda kimse çalışmıyor. 2003 yılında çıkarılan sosyal güvenlik destek primini yatırmam icap ediyormuş, yatırmamışım. 2006'da Bağ-Kur taksitlendirmesinden yararlanıp, hem primi hem de tahakkuk eden cezayı ödemeye başladım. Anayasa Mahkemesi'nin iptalinden sonra hiçbir yetkili kuruluştan tatmin edici bir cevap alamadım. Hem primi hem de cezayı yatırmaya devam ettim. Siz ne tavsiye edersiniz? Hüseyin Akankaya

Siz doğrusunu yapmışsınız. 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun ek 20'nci maddesi gereğince, bu sosyal güvenlik kurumundan emekli olup da vergi mükellefi olanlar ile limitet şirket ortakları, anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi ortakları yani Bağ-Kur'lu olmayı gerektiren iş yapanların Bağ-Kur emekli aylıklarından yüzde 10 kesinti yapılıyor. Bağ-Kur dışı sosyal güvenlik kurumlarından yani SSK ve Emekli Sandığı ile banka-borsa sandıklarından emekli olup da Bağ-Kur'lu olmayı gerektiren faaliyet içinde olanların ise Bağ-Kur'a her ay, 12'nci basamağın gelir tutarının yüzde 10'u kadar sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemeleri gerekiyor.

Dolayısıyla doğru bir adım atarak, eski borçlarınızı taksitlendirmiş, yeni primleri de ödemeye devam etmişsiniz. Yaklaşık 200 bin kişinin sizin gibi davranmadığı biliniyor. Ama unutmasınlar ki, onlardan alınması gereken SGDP'ler, faiz ve gecikme zamları ile tahsil edilecek.

Okur sorularına kısa cevaplar

Rahmi Kahya: SSK'dan dul aylığı alan ablanız çalışmıyor ve çalışmasından dolayı da emekli değilse Bağ-Kur'dan vefat etmiş babanızdan dolayı yetim aylığı alabilir. Bağ-Kur'a vukuatlı nüfus kaydıyla birlikte tahsis talep formu verin.

Salih Erkan: 21.07.1956 doğumlusunuz. Yedek subay okul sürenizi borçlanıp ödediğiniz için sigorta başlangıç tarihiniz 15.04.1983'tür. 15.04.2008 günü SSK'dan emekli olursunuz. Dilekçenizi verdiğiniz ayı takip eden ay başından itibaren emekli sayılacağınızdan 15 ile 30'u arasında dilediğiniz zaman dilekçenizi verebilirsiniz fark olmaz. Emekli aylığınızın hesabı için 1990 ve sonrası yıllara ait gün sayıları ile kazançları da bilmem gerekiyor.

Zekiye Yılmaz: 10.10.1956 doğum tarihiniz, 1986 yılı sigorta başlangıcınız ve var olan 3845 günle bundan sonra çalışmasanız veya prim ödemeseniz dahi 54 yaşında yani 10.10.2010 günü SSK'dan emekli olacaksınız.

Salim Başbuğ: Doğum tarihiniz 12.07.1954. SSK'lı olarak 20.12.1989'da işe başlamışsınız. 1979-1980 arasındaki vergi kayıtlı sürenizi şimdi Bağ-Kur'a ödeyemezsiniz. 1974'te ifa ettiğiniz 20 aylık askerlik sürenizi borçlanıp ödeseniz de ödemeseniz de en erken 58 yaşında yani 12.07.2012 günü en az 3600 günle SSK'dan emekli olursunuz.
MuhasebeNet.Net

Engin Şahin: 1974 doğum tarihiniz ve 1998 Bağ-Kur başlangıcınızla 57 yaşında en az 9000 gün sayısıyla emekli olursunuz. Askerliği borçlanıp öderseniz 56 yaşında hak kazanırsınız. Eşiniz ise 2002 yılı Bağ-Kur başlangıcıyla 58 yaşında en az 9000 günle emekli olur. Bundan sonra SSK'lı bir işe girerseniz emeklilik yaşlarınız değişmez; ama siz 5900 günle eşiniz ise 7000 günle SSK'dan emekli olur.

Ziya Perver

Zaman / 14.04.2007
 

 MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.