Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-22.04.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Eksik gün bildirimine ceza yağıyor
 

Mercek: Kısmi istihdam sözleşmesine göre çalıştırdığımız işçilerimizin eksik gün bildirimlerini yasal süre içinde sigorta müdürlüğüne gönderdik. Sigorta müdürlüğünden şirketimize gelen tebligatta, eksik gün sebebi olarak gösterilen kısmi istihdam sözleşmesinin kabul edilmediği gerekçesi ile eksik günlerin tama ibra edilmesi istenmektedir. Aksi halde re’sen otuz güne çıkarılacağı ve idari para cezası uygulanacağı belirtilmiş.


Sigorta müdürlüğünün yapmış olduğu bu işlem doğru mudur? İşverenin ve işçinin müşterek imzası olan sözleşme neden kabul edilmez. Eksik günleri otuz güne çıkarırsak idari para cezası uygulanır mı?
Okuyucumuzun soruna benzer sorularla sıklıkla karşılaştığımız için öncelikle eksik gün uygulamasını kanun, yönetmelik ve genelgeler çerçevesinde açıklayalım. Bu açıklamalardan sonra yazımızın sonunda okuyucumuza cevap verelim.

Eksik güne “belge” zorunluluğu


Kayıt dışı istihdam ile mücadele ve sigorta prim kaçağını önlemeye yönelik olarak 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 79’uncu maddesinde 1999 yılında yapılan değişiklikten sonra, eksik gün bildirimlerinin gerekçesinin belgeleriyle birlikte SSK’ya bildirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Bu değişikliğe göre; “Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin işverence prim bildirgelerine eklenmesi” gerekmektedir.
Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait primler Kurumca re’ sen tahakkuk ettirilerek 80’inci madde hükümlerine göre tahsil olunur.” hükmüne yer verilmiştir.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile birlikte ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin;
-İstirahatli olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,
- Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
- Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,
- Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
- En az işverenin imzasını havi puantaj kayıtları,
- Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği,
sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bilgi formu ekinde ilgili sigorta müdürlüğüne verilmesi veya Acele Posta Servisi (APS), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Bu durumların dışındaki otuz günden az çalışılan sürelere ait geçerli belgeleri belirlemeye SSK Yönetim Kurulu yetkili kılınmıştır.

Belgelendirme yasal sürede yapılmalı


Sigortalıların ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığına veya ücret ödenmediğine dair belgelerin ilgili aylık prim ve hizmet belgesi ekinde, e-bildirge zorunluluğu kapsamında olan işverenlerin ise ek 8 formu bilgi formu ekinde ilgili sigorta müdürlüğüne verilmesi halinde, bu belgeler aksi sabit olmadıkça işleme konulmaktadır.
Ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin belgelerin internet ortamında Kuruma gönderilmesine imkan bulunmadığından, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ekinde (Ek-8) yayımlanan “Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu” ve eki belgelerin, ait olduğu aya ilişkin Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Kuruma verilmesi gereken yasal süre içerisinde sigorta müdürlüklerine doğrudan verilmesi veya taahhütlü, iadeli taahhütlü veyahut APS yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
Yukarıda sayılan ve ay içinde otuz günden az çalışıldığını veya az ücret ödendiğini kanıtlayan belgelerin, aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken aydan sonra sigorta müdürlüklerine verilmesi durumunda;
-Söz konusu belgelerin noter tasdikli veya resmî nitelikte olması kaydıyla, yani geriye dönük olarak düzenlenmesi mümkün olmayan belgeler niteliğinde olması halinde kabul edilmektedir.
Örneğin; 2006/Mart ayında düzenlenmiş olan noter tasdikli kısmî istihdama ilişkin yazılı hizmet sözleşmesinin 2006/Nisan ayından sonra Sosyal Sigortalar Kurumu’na ibraz edilmesi durumunda bu sözleşmeye itibar edilmekte ve ay içinde otuz günden az çalışıldığını veya az ücret ödendiğini kanıtlayan belgeler işleme konulmaktadır.


- Otuz günden az çalışıldığının veya eksik ücret ödendiğinin geriye dönük olarak düzenlenmesi mümkün olabilecek nitelikteki belgeler ile kanıtlanması halinde, bu belgelere itibar edilmemektedir.
-Örneğin; 2007/Şubat ayında ücretsiz izin kullanması nedeniyle 10 gün çalışmadığı beyan edilen bir sigortalı için 2007/Mart ayı sonuna kadar verilmesi gerekir. İşveren ve işçinin imzasını taşıyan ücretsiz izin belgesinin, daha sonraki bir tarihte Sosyal Sigortalar Kurumu’na ibraz edilmesi durumunda ise, ücretsiz izin belgesinin işveren ve sigortalıların imzaları olsa dahi her zaman (geriye yönelik olarak) düzenlenmesinin mümkün olması sebebiyle itibar edilmemektedir.


Yani, yukarıda sayılan hallere ilişkin belgelerin geriye yönelik olarak her zaman düzenlenebilir nitelikte olanları, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilmesi gereken aydan sonra verilmesi halinde işleme konulmamaktadır.


Bu durumda, işverenden eksik gün sayısının 30 güne çıkarılması istenmektedir. İşveren bir ay içinde ek prim ve hizmet belgesi tanzim edip sigorta müdürlüğüne vermezse, müdürlük tarafından re’sen bildirge düzenlenir.

İdari para cezası uygulanır


İşverenin kurumun yazılı çağrısına cevap vermesi halinde her bir sigortalı için asgari ücretin 1/8’i oranında idari para cezası verilir. Kurum re’sen bildirge düzenleyecek olursa yine aynı oranda idari para cezası uygulanır.
Okuyucumuzun sorusuna dönecek olursak, işveren ve sigortalının imzalarını taşıyan ve bildirge verme süresi içinde Kuruma verilen kısmi istihdam sözleşmesinin aksi sabit oluncaya kadar muteber sayılması gerekir. Sigorta müdürlüğünün kabul etmeme nedenini bizzat müracaat ederek öğrenebilirsiniz. Geçerli bir gerekçe sunamazlarsa konu yargıya intikal eder. İdari para cezasına gelince, her iki halde de ceza uygulanacaktır.
MuhasebeNet.Net

Şerif Akcan

Çalışanların Dünyası

Türkiye /22.04.2007

 MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.