Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 Mayıs 2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


 

Sosyal güvenlik Bağkur'luya ne getiriyor?

 

 

Reformdan en çok etkilenen Bağkur'lular oldu. Peki nasıl?

Kendi nam ve hesabına çalışanlar eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b’li sigortalı sayılmaktadırlar. Reform yasasında belki de en fazla yenilik bu kesim için getirilmiştir. Aşağıda bu yenilikler eski uygulamalar ile karşılaştırmalı olarak verilmiştir; “Daha önce SSK mevzuatına kıyaslanarak uygulanan iş kazası ve meslek hastalığı bundan sonra doğrudan uygulanacak ve bu durumlarda memur ve işçilere yapılan tüm yardımlardan yararlanacaklar.

“Kadın Bağ-Kur’lunun doğum yapması halinde doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürelerle ödenek alması ve bu süreleri daha sonra borçlanması (en fazla iki doğum için) imkanı getirilmiştir. Ayrıca süt parası da Bağ- Kur’lu için yeni bir uygulama. “Reformdan sonra ilk defa sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kademeli geçiş sonrası 65 ve aylık bağlama oranı her yıl için % 2 olarak belirlenmiştir. Oysa 30 Nisan 2008 öncesi Bağ-Kur’a giriş yapanlar için yaş 58-60, aylık bağlama oranı ise ilk on yıl için % 3 olarak uygulanacaktır. Askerliğini borçlanmayan Bağ-Kur’lu acele etmeli.

BASAMAK SİSTEMİ KALKIYOR

“Bağ-Kur’lular mevcut uygulamada, bulundukları basamağın emekliliğe esas % 20’lik prim oranının, askerlikte geçen ay sayısı ile çarpımlı kadar borçlanma bedeli ödemektedirler. Örneğin 8. basamakta olan birisi 15 ay askerlik yaptıysa ödeyeceği tutar, 119,44 X 15= 1.791,60 YTL’dir. 1 Ekim 2008 sonrası ise askerlikte geçen süre asgari ücretin % 32,5’i ile çarpılacaktır. Bu da şu gün için 2.964 YTL’dir.

“Bağ-Kur’lular için 5 yıl ve 1800 gün olan malullük aylığı bağlama şartı, reform yasası ile 10 yıl ve 1800 güne çıkarılmıştır. Malul kişi başkasının bakımına muhtaç ise 5 yıl ve 900 gün prim ödemek yeterli olacaktır. “Daha önce basamak sistemine göre prim ödeyen Bağ-Kur’lular için artık basamak sistemi kalkıyor. Bundan sonra asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında beyan ettikleri kazançlarına göre prim ödeyecekler.

Bu primim % 20’si emeklilik için, % 12,5’i genel sağlık sigortası için olmak üzere toplam %32,5 olacak. “Kendi nam ve hesabına çalışanların ödeyecekleri prim tutarı, yanlarında işçi olarak çalıştırdıkları personelin en yükseğinden aşağı olamayacak. Örneğin bir lokantanın sahibi, aşçıbaşını 3000-YTL üzerinden bildirirken, kendi primini asgari ücretten yatıramayacak.

BORÇLANMA NASIL OLACAK?

“Reform yasası sadece Bağ-Kur'lulara mahsus olarak, 4 Ekim 2000 ile 1 Ekim 2008 arasını aylık 197 YTL'den borçlanma imkanı getirmiştir. Bu fırsatı değerlendirebilmek için Bağ-Kur'luların 1 Ekim'den itibaren 6 ay içinde talepte bulunmaları ve borçlandıkları tutarı da 6 ay içinde yatırmaları gerekmektedir.

“Sağlık yardımları ile sigorta yardımlarında Bağ-Kur'luların 60 günden fazla prim borcunun olmaması gerekecek. Aksi taktirde bu yardımlardan yararlanamayacaklar. Ancak acil hallerde, bulaşıcı hastalık ve salgın durumlarında ve de iş kazası-meslek hastalığı gibi irade dışı olaylarda borcu olsa dahi gerekli yardımlardan yararlanabilecekler. “Bağ-Kur'lular için bir diğer önemli yenilik, sağlık yardımlarından yararlanabilmek için tescil sonrası prim ödeme süresinin 90 güne düşürülmesi. Bu süre daha önce ilk tescil durumunda 8 ay, ikinci tescilde ise 4 ay olarak uygulanıyordu.

BAĞ-KUR’LUYA EMEKLiLiKTE ÇALIŞMA KOLAYLIĞI

“Bağ-Kur’luların reform yasasındaki en önemli avantajları emekli olduktan sonra da aylıkları kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilmeleridir. Bu imkan reform sonrası ne SSK’lılara ne de memurlara tanınmıştır. “Reform öncesinde, emekli olup da Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin aylığından %10 oranında destek primi kesilmekteydi.

Bu oran reform sonrası 12’den başlayarak her yıl bir puan artırılmak suretiyle %15’e çıkarılacaktır. “Taban aylıktaki düşüş SSK’lıları olduğu kadar Bağ-Kur’luları da etkileyecektir. Örneğin 12. basamağın emeklisine bugün için en az 590- YTL aylık bağlanırken, reform sonrası çalışıp emekli olan aynı durumdaki bir Bağ-Kur’lunun aylığı yaklaşık 360-YTL olacaktır.

Kaynak: Bugün gazetesi

22.05.2008
 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.