Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Asgari Ücret  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Kimlik Bildirmeyen İşyerine Ceza Var | MuhasebeNet
Kimlik Bildirmeyen İşyerine Ceza Var

Kimlik Bildirme, toplum ve kişi yararı yönünden nüfus yerleşimi ve hareketlerinin; yabancıların geliş ve gidişlerinin ve kaldıkları yerler itibari ile takip edilmelerini temin edecek kayıt sistemidir. Esas itibariyle her vatandaşın dilediği gibi seyahat etme, konaklama ve çalışma özgürlüğü gibi temel hakkı olsa da mili güvenlik kurumlarının bilgi sahibi olması gerektiği alanlar da vardır. Kamu güvenliği, toplum ve kişi yararı yönünden bu bilginin karşılanması kimlik bildirme uygulamasıyla sağlanmaktadır.

1774 Sayılı Kanun'un ikinci maddesine göre; otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, müesseselerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırdıkları kimseleri ve bunların ayrılışlarını, örneğine uygun kimlik bildirme belgesi doldurarak, 24 saat içinde bağlı oldukları en yakın kolluk örgütüne bildirmek zorundadırlar.

1774 Sayılı Kanun'un altıncı maddesine göre, ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur.

Esasen daha önce de dile getirdiğim kimlik Bildirme yükümlülüğü, bu köşede yazdığım önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Gerçekten de günümüz şartlarında yararı ve gereği kalmayan, işletmeler üzerinde adeta kambur olarak duran 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu kaldırılmalıdır. Kolluk kuvvetleri SGK sistemi üzerinden takipte bulunmalıdır. Gerekli bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sisteminden alınması sağlanmalıdır.

Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanmasında saat deyimi;

a) 24 saat deyimi; işe başlamanın veya ayrılmanın olduğu saatten itibaren geçen 24 saatlik,

b) Üç gün deyimi; işe başlama veya geliş veya ayrılmanın olduğu saatten itibaren işlemeye başlayan 72 saatlik süreyi kapsar.

Mevsimlik tarım işçisi olarak sürekli ikametinin dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarında doğrudan kolluk kuvvetlerince alınır ve bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılır.

Sorumlu İşleticilerin Bildirilmesi

Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri (yatılı okulların pansiyonları, yetiştirme yurtları ve köy odaları dahil) ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinde devamlı olarak ve her halde bir sorumlu işletici bulunur.

Sorumlu işleticinin kimliği, o tesis açılmadan önce, sahip veya kanuni temsilci veya kiracısı tarafından iki örnek İşletici Kimlik Bildirme Belgesine yazılır ve bu belgeler en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir.

Sorumlu işleticinin değişmesi halinde, tesisin sahip, kanuni temsilci veya kiracısı tarafından, 24 saat içinde, yeni işleticiye ait kimlik bildirme belgesi, ayrılan işleticinin adı ve ayrılış tarihi de yazılarak en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir.

Çalışanların Kimlik Bildirimi

Otel, han, pansiyon ve benzeri gibi konaklama işyerleri ile bunlar harici kalan ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinin sorumlu işleticileri tarafından; buralarda sürekli veya geçici olarak çalıştırılanların kimlikleri, iki örnek Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesine yazılır;

* Otel, han, pansiyon ve benzeri gibi konaklama işyerleri için 24 saat,

* Diğer işyerleri için 3 gün içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilir.

Kimlik Bildirmeme Cezası (2022)

Kimlik bildirmekle zorunlu olan işverenler, bu yükümlülüklerini yerine getirmemelerini nedeniyle idari para cezasıyla karşılaşabilirler. Kimlik bildiriminde bulunmayan işletmelere kişi başına 2022 yılında 76 TL idari para cezası verilmektedir.

RESUL KURT

star.com.tr

11.08.2022







SON DAKİKA:

      ● Personel Eğitim Harcaması Ne Zaman Ücrettir, Ne Zaman Değildir?
      ● EYT'li Emekliler Teşvikten Yararlanabilir Mi?
      ● Ticari Defterlerin Usulüne Uygun Şekilde Tutulmamasının Yaptırımları
      ● Emisyon Primleri İstisnası ve Sorunları
      ● Ev Kadınlarının Sosyal Güvenliğine Yönelik Nasıl Bir Düzenleme Geliyor?
      ● Taşıt Giderlerindeki Kısıtlama Anayasa’ya Uygun Mu?
      ● Şirket Ortaklarına Büyük Kıyak!
      ● Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Getirilen “Ek Vergi”
      ● Belediye Şirketlerinde İhaleden Yasaklama Kararını Kim Verir
      ● Asgari Ücret Desteğinden Yararlanma Şartları
      ● Yurt Dışından Alınan Yazılımlarda Vergileme
      ● Ticari Defterlerin Usulüne Uygun Olarak Tutulmamasıyla İlgili Bir Örnek
      ● Eğitim Öğretim Yılı Başlarken, İlgilenenlere Vergi Notları
      ● Temmuz Ayı Özelgeleri
      ● Binek Oto Amortisman Giderlerinde Ve Satış Kazancının Tespitinde Özellikli Durumlar



 
Yasal Uyarı

 
 

 

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2016 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.