Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE'NİN MUHASEBE REHBERİ :   MAKALE 

ara

 Ana Sayfa 

Muhasebe Forum 

Makaleler 

Danışma Hattı 

Hakkımızda 

Beş Dakika Ara 

          2006 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

Düşük Enflasyon Döneminde İşletmeler Neler Yapmalı

 

Düşük enflasyon dönemlerinde istikrar gelir ve belirsizlikler ortadan kalkar. Bu dönemde, işletmeler uzun dönemli stratejik planlar yapmalı,gerçekçi bütçeler oluşturulmalıdır. Zira, bu dönemde rekabet daha da yoğunlaşmaktadır. İşletmelerin ana fonksiyonları pazarlama, üretim, finansman ve insan kaynakları konularında aşağıda belirtilen önlemleri almaları gerekir.

1-Düşük enflasyonun pazarlamaya etkileri

a) Düşük enflasyon tüketiciyi nasıl etkiler:

Tüketici, fiyatlar düştüğü için eskisi gibi “fiyatlar artmadan alayım” düşüncesinden vazgeçecek, acele etmeyecektir.Bu da satışları azaltacaktır.

Tüketicide fiyat kaygısı olmadığından, kaliteye önem verecek ve üründe farklı özellikler arayacaktır. Aradığı ürünü bulana kadar bekleyecektir.

Tasarruf sahipleri, faizler düşük olduğundan,faizde değerlendirme yerine ihtiyaçlarını karşılamaya gideceklerdir. Bunlar, beyaz eşya, mobilya, araba ve ev gibi şeylerdir. Bu tüketime yöneliş,ürün talebini artırır.

b) Ürünle ilgili yapılabilecekler:

Bu dönemde tüketici fiyata önem verir. Dolayısıyla kâr oranları düşer. Bunun için ürünle ilgili aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

- Ürün kalitesi arttırılmalı,ilave özellik katılmalı ve ürünün maliyeti düşürülmelidir.

- Bunun için ürün geliştirme, tasarım ve dolayısıyla AR-GE’ ye önem verilmelidir.

-Marka,patent gibi değerlere önem verilmelidir.

-Ambalajlamada albenisi yüksek ambalajlar seçilmelidir.

c) Fiyata ilişkin neler yapılmalı:

Düşük enflasyonda; fiyat önemli rekabet öğelerindendir.

Ürünün özelliği artmıyorsa mutlaka fiyat düşürülmelidir. Fiyat düşmüyorsa nakliye giderleri üstlenilerek bir farklılık yaratılmalıdır.

d) Pazarı koruma önlemleri:

-Reklam ile satın alma isteği oluşturulmalı,

-Halkla ilişkilere önem verilmeli ve etkili tanıtım sağlanmalı,

-Ücretsiz danışma hattı veya e-posta ile müşteriye yakınlık kurulmalı,

-Tüketici istekleri izlenmeli,yeni ürün ve değişiklikler duyurulmalı,

-Vadeli satışlar düzenlenmeli. Vadeler çekici olmalı ve bunlar duyurulmalı.

-Müşteriler ile rakip firmalardan önce diyalog kurulmalı.

e) Dağıtım ağı ile ilgili önlemler:

-Dağıtım ağı gözden geçirilmeli. Müşterinin alış nakliye yükünden kurtarılması ve adrese teslim uygulaması, internet aracılığıyla satış,sipariş ve kredi kartı ile ödeme gibi uygulamaların devreye sokulması müşteriye kolaylık sağlar ve satışın düşmesi önlenir. Bu uygulamalar müşteriye duyurulmalıdır.

-Düşük enflasyonda stoktan para kazanılmaz.Müşteri üzerindeki stoklar azaltılmalı. Stok izleme programları sayesinde müşteri üzerinde stok yükü hafifletilmelidir. Aşırı stok yaptırarak müşteri bunaltılmamalıdır. İşletmede stoklarını azaltarak sipariş üzerine çalışmalıdır.

 Düşük enflasyon dönemlerinde ürün özelliklerini değiştirmeden, aynı fiyatla satışların rekabet nedeniyle düşüşü engellenemez. Bunun için, işletmeler üretim ve hizmet sistemlerini müşteri isteklerine uygun planlamalılar. Bunu verimli bir şekilde yapmaları halinde maliyetleri düşürdükleri gibi ürün özelliklerini arttırarak satışları istenen düzeyde tutabilirler.Ayrıca finans,insan gücü,tedarik sistemi de gözden geçirilmelidir.

1-Üretimde alınacak önlemler:

Üretim planlamaları sırasında; müşteriye özel üretim yapılması,siparişlerin kısa sürede teslimi, kaliteli ürün ve hizmet sunumu, bilgisayar teknolojisinin etkin kullanımı gibi hususlar işletmeyi güçlü kılan,maliyetleri düşüren ve müşteriyi memnun eden uygulamalar olduğu için satışların artışına yol açarlar.

Rekabet ortamında bu uygulamalar işletmenin üretim maliyetini düşürerek ve müşteri memnuniyetini arttırarak, müşteri portföyünün artmasına yol açar. Enflasyonun düşük olduğu dönemlerde, sadece fiyatı düşürmek de yeterli değildir.

Öte yandan maliyetlerin düşürülmesi bunlarla da sınırlı değildir. İşe hammadde alımından başlamak gerek. Alım yapılan yerler (tedarikçiler) gözden geçirilmeli. İyi bir alım sistemi oluşturulmalıdır. Esnek tedarikçiler bulunmalı,daha ucuz,daha hızlı ve daha kaliteli hammadde alınmalıdır. Zira maliyetler içinde hammadde maliyetleri önemli bir yer tutmaktadır. Elbette tedarik sırasında taşıma ve depolama ve stoklama maliyetleri ile alım ve teklif sistemleri değiştirilerek uygun fiyat ve uygun maliyetli hammadde temin edilmelidir.

2-Maliyetlerin kontrol altına alınması:

Bu dönemlerde maliyetlerin iyi izlenmesi gerekir. Öncelikle maliyetlerle ilgili bütçeleme yapılması ve maliyetlerin önceden planlanması gerekir. Daha sonra gerekli değerlendirme ve analizler yapılmalıdır. Birimler arası maliyetler kontrol edilmelidir. Planlanan ile gerçekleşen maliyetler kıyaslanmalı ve değerlendirilmelidir.

Özellikle stok maliyetleri iyi kontrol edilmeli ve düşük enflasyon dönemlerinde stoklar azaltılarak stok maliyetleri düşürülmelidir.

3- Finansman ile ilgili önlemler:

Düşük enflasyon dönemlerinde; enflasyon ve stokların düşmesi ile işletme sermayesi ihtiyacı azalır.

Vadeli satışlar,bu dönemlerde artacaktır. Bu dönemlerde alacakların iyi bir şekilde yönetilmesi lazımdır. Uzun vade riskleri Factoring vb. uygulamalarla tolere edilmelidir. Ya da tedarikçilerin vadeleri ile uyumlu hale getirilmelidir.

Stok az tutulacağından stok maliyetleri azalacaktır. Öte yandan faizler düşeceğinden finansman maliyetleri de azalacaktır.

Ayrıca, düşük enflasyonun getireceği rahat ortamda uzun vadeli yatırımlara girişilebilir. Sermaye maliyetleri düşük olduğu için üretim artışı,teknoloji yenileme gibi yatırımları arttırır. Uzun süreli bütçeleme ve finansman dengeleri kurulur.

Küçük yatırımcıların piyasaya güven duymaları nedeniyle hisse senetlerine yatırım yapmaları gündeme gelir ki bu da şirketlerin halka açılarak daha ucuz kaynak sağlamalarına neden olur.

İşletmeler atıl fonlarını menkul kıymetlere yatırmayarak işletmede kullanacaklarından işletme sermayesi yatırımlara yönelebilir. Finansman maliyetlerini azaltır.
Öte yandan faizlerin düşmesi ile orta ve uzun vadeli kredi olanakları çoğalacak ve finansman imkanları genişleyecektir.

4- Çalışanlarla ilgili önlemler:

İşe en uygun elemanların alınması,çalışanların eğitimi, çalışanların verimliliklerinin arttırılması,performans değerlendirme çalışmaları ve kurumsallaşma çalışmaları yapılarak işçilik maliyetlerinin düşürülmesi sağlanabilir.

Enflasyonun düşük seyri,ülke ekonomilerinde değişik sonuçlar doğurabilmektedir. Bazen belirtilen önlemlerin alınmasına rağmen, sonuçlar ekonomik ve insan gücü altyapımıza göre etkileri farklı çıkabilir. Burada genel olarak, alınması gereken tedbirlere değindik. İşletmelerin ve yönetimin yapısı da bu önlemlerin başarısında rol oynayacaktır. Bir işletmede sonuç alınırken diğerinde alınamayabilir.

Hüseyin Bozkurt

Yeminli Mali Müşavir

Fırat YMM Gaziantep

www.firatymm.com
 

 

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.