Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE'NİN MUHASEBE REHBERİ : MAKALELER           

ara

 Ana Sayfa 

Muhasebe Forum 

Makaleler 

Danışma Hattı 

Hakkımızda 

Beş Dakika Ara 

          2006 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAHMUT KEMAL SAĞIR

Mali Müşavir

mahmutkemal@hotmail.com

 

 

İŞ MÜFETTİŞİ RAPORUNA DAYANILARAK  VERGİ MATRAHI TAKDİR EDİLİR Mİ?

 

I-GİRİŞ

 

            İşçi ücretlerini eksik beyan ettiği ileri sürülen davacı adına takdir komisyonu iş müfettişi raporuna  dayanılarak  re’sen gelir vergisi ve fon hesaplamıştır.Olayı irdeleyelim ve Danıştay ‘ın bu olay için  vermiş olduğu  kararı  değerlendirelim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununa göre  iş müfettişinin görev alanı sadece çalışma hayatıyla sınırlıdır.Peki çalışma hayatının içinde vergi yok mudur ? Tabiî ki vardır.Peki iş müfettişi sadece olayı işveren & iş gören hizmet  sözleşmesi  gerekliliğine  ve bu gerekliliğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik mevzuatı çerçevesinde bakıp Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren alanı yok sayması mı gerekir?Tabiî ki hayır.Bir taraftan vergi vermenin kutsallığından bahsedilirken diğer taraftan vergide adaleti sağlamak için bunu meslek edinmiş kişilerin göz göre göre vergi kaçıranları yok sayması vicdanı rahatsız eden bir durum olması  olayın manevi boyutuyken bir başka boyutu da Anayasal zorunluluktur.Bunların ışığında iş müfettişinin yaşadığı bu çarpıklığı haliyle ilgili birimlere rapor etmesi ve bu birimlerinde güvenilir bir kaynaktan gelen bu duruma müdahale etmesi yasalarla belirlenen mesleğinin gereğidir.

 

II-İŞ MÜFETTİŞİNİN GÖREVLERİ

            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 15. maddesinin 1-a bendinde , İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Bakan adına ,çalışma hayatıyla ilgili mevzuat çerçevesinde program veya program dışı teftiş , inceleme , soruşturma yapmak , gerekli önlemleri almak  veya aldırmakla görevli oldukları ifade edilmiştir.

            İş Teftiş Tüzüğünün 15.md A fıkrasında müfettişlerin bu tüzüğün kapsam ve amacı çerçevesinde iş yerlerindeki çalışma koşullarıyla üretim ve yapım yöntemlerini incelemek C fıkrasında ise mevzuatın tutulmasını veya bulundurulmasını öngörüldüğü kayıt , puantaj cetveli , defter , belge , liste , çizelge , rapor , bordro , makbuz , hesap pusulası , ilan , sağlık raporu , işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulu defteri , tesisat , makine ve cihazların periyodik bakım ve kontrol kartları vb belgelerin iş yerlerinde bulundurulup bulundurulmadığını tespit etmek ,bunları işveren veya vekilinden incelemek üzere istemek , gerektiğinde örnek ve özet çıkarmak yetkilerine sahip oldukları belirtilmektedir.

            İş müfettişlerinin kendi görev alanları ile sınırlı olarak mevzuat hükümlerince kendisine verilen görev ve yetki dahilinde inceleme ve denetleme görevlerinin bulunduğu , bu görevin ifası sırasında tespit ettiği hususları düzenledikleri raporlarla kendi birimlerine iletecekleri gibi başka kurum ve kuruluşlara da bildirerek gereğinin yapılmasını sağlamak durumdadırlar.

            Durum  böyle olunca iş müfettişi yaptığı bir inceleme sonucunda işyerinde iş gören ücretlerinin eksik beyan edildiğini tespit etmiş ve raporun bir suretiyle  de ilgili kurumu haberdar etmiştir..Takdir komisyonu iş müfettişinin düzenlediği raporu delil niteliği kabul ederek  matrah takdir etmiş , kusur , ağır kusur ve vergi ziyaı cezaları kesmiştir.

 

III-SONUÇ

            İş müfettişlerinin tutmuş oldukları raporlar vergi incelemesinde delil niteliği taşımasında hukuk kurallarına aykırılık olmadığı ,iş müfettiş  raporun içeriğinin vergi uzmanlarınca ilgili işletmede inceleme yapılmadan vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği T.C.Danıştay  4..Dairesinin 2004/2373 Esas No ve 2005/295  Karar No ile karara bağlanmıştır.

 

IV-GÖRÜŞÜMÜZ

            Verginin tarhı , vergi alacağının ilgili kanunlarda gösterilen matrah ve oranlar üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar  olarak tespit eden idari bir işlemdir.(VUK md 19) .Durum böyle olunca;

Vergi Mahkemesinin iş müfettişinin raporunu delil niteliği taşımasında bir sorun yok.Asıl sorun raporun içeriğini vergiden sorumlu uzmanlar tarafından ilgili işletme de  inceleme yapılmadan iş müfettişi raporuna dayanarak vergi salınmasıdır.

            Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş müfettişlerinin raporları yada tam tersi vergi uzmanlarının raporları kurumlar için delil teşkil etmesinden daha doğal bir yapı olması düşünülemez.Fakat raporun içeriği iş müfettişi olayı uzmanlık alanı olan iş hukuku çerçevesinden bakarak raporlamıştır.

            Vergi uzmanının vergi ile alakalı  tecrübesinin iş müfettişinde ,iş müfettişinin çalışma koşullarındaki tecrübesinin bir vergi uzmanında olması beklenemez.

            Olması gereken Danıştay 4.Dairesinin vermiş olduğu karara (oy çokluğu ile) katılıyoruz.Böyle bir durumda Takdir Komisyonunun da kendi alanıyla ilgili inceleme yapıp daha sonra karar vermesi gerekmektedir.

 

 


Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.