Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 KONUK YAZARLAR: MAKALE

arama 

 Ana Sayfa 

Muhasebe Forum 

Makaleler 

Danışma Hattı 

Hakkımızda 

Beş Dakika Ara 

          2006 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KONUK YAZAR 

Serbülent Bayrak  

Referans Gzt. Yazarı    

Vergi incelemesine alındım, ne yapmalı?

 

İdeal bir vergilendirme yolu olarak nitelendirilen beyana dayalı sistemde vergi, mükellefin beyanı üzerine alınır. Mükellef beyanı asıl olmakla birlikte gelir idaresinin de bu beyan üzerinde her zaman denetim hakkı vardır ve sistemin en önemli ayağını da denetim ve otokontrol mekanizmaları oluşturmaktadır. Bu sistemde denetime alınan mükellef genellikle “Ne yaparım” telaşına giriyor ve ne yapması, nasıl davranması konusunda yakınlarından, tanıdıklarından bilgi almaya çalışıyor.

Öncelikle şunu belirtelim: Vergi incelemelerinin yapılması sistemde adaletin sağlanabilmesi bakımından önemli. Burada temel hareket noktası anayasamızın 73. maddesi. Bu maddede herkesin, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğu belirtilmiş. Zaten inceleme ile ulaşılmak istenen amaç da bunun tespiti ve teminine yönelik. Dolayısıyla inceleme sonucunda mükellefe, ilave bir tarhiyat yapılabileceği gibi, iadesi gereken bir vergi tutarı da çıkabilir.

Haklar Neler?

Vergi incelemesi esas olarak mükellefin işyerinde yapılmalıdır. Ancak mükellefin işyerinin inceleme yapmak için uygun olmaması, işin terk edilmiş olması ve mükellef tarafından istenmesi durumlarında inceleme dairede de yapılabiliyor.

İncelemeye alınan mükellefin, inceleme elemanından; incelemeye yetkili olduğunu gösterir belgeyi görebilmek, inceleme konusunun ne olduğu hususunda bilgilendirilebilmek ve incelemenin mesai saatleri dışında yapılmamasını isteyebilmek gibi hakları bulunuyor.

Bununla birlikte, mükellefin de bazı yükümlülükleri var. Bunlar; incelemeye yetkili memura müessesenin durumuna göre çalışma yeri göstermek, resmi çalışma saatlerinde memurun müessesede çalışmasını sağlamak, inceleme ile ilgili her türlü izahatı vermek, incelemeye yetkili memurun, gerektiğinde işyerinin her tarafını gezip görmesini sağlamak, fiili envanter yapılması durumunda tüm araç, gereç ve personeliyle bu işlemlerin ifası için gerekli yardım ve kolaylığı göstermek gibi yükümlülükler.

Tutanak, yorum içermez

İnceleme bitiminde, inceleme elemanı tarafından gerek görülmesi halinde bir tutanak düzenlenir. Bu tutanakta vergilendirme ile ilgili olaylar, mükellefin hesap durumu, itiraz ve yorumları yer alır. İnceleme elemanı tarafından tutanakta herhangi bir yorum yapılamaz. Bu açıdan tutanak, fiili durumu yansıtan bir ayna niteliğindedir. Buna rağmen, mükellef yine de tutanağı imzalamak istemezse, tutanakta bahis konusu edilen olaylar ve hesap durumlarını ihtiva eden defter veya vesikalar, nezdinde inceleme yapılan mükelleften rızasına bakılmaksızın alınır ve inceleme neticesinde tarh edilen vergiler ve kesilen cezalar kesinleşinceye kadar geri verilmez. Defterlerin suç delili olmaması şartıyla, mükellefler her zaman tutanağı imzalayarak defter ve vesikalarını geri alabilirler.

Bu arada tutanak imzasına giderken vekâletname, şirket kaşesi ve imza sirküleri unutulmamalıdır.

Tutanak sonucu düzenlenecek vergi inceleme raporları için mükellefin öncelikle uzlaşma isteme hakkı bulunuyor. Bu hak ise tarhiyat öncesi ve sonrasında olmak üzere iki aşamadan birinde kullanılabilir. Mükellefler, inceleme tutanağının imzalanmasına kadar geçen süre içerisinde her zaman tarhiyat öncesi uzlaşma talebinde bulunabilirler. İnceleme sonucunda vergi inceleme elemanı tarafından düzenlenen rapor üzerine vergi dairesi tarafından düzenlenecek vergi veya ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihini takip eden günden itibaren otuz gün içinde ise tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunulabilir. Bu iki seçimlik haktan yalnızca biri kullanılabilir ve vergi ve ceza tutarlarında idare ile uzlaşıldığı takdirde mükellefin dava ve itiraz hakkı kalmaz. Uzlaşılan tutarların bir ay içinde ödenmesi gerekir.

Mükellef için ikinci hak ise, Vergi Usul Kanunu’nun 376. maddesine göre cezalarda indirim talep etmektir. Mükellef, rapor üzerine düzenlenecek ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurmak suretiyle; vergi zıyaı cezasının birinci defada yarısı, müteakiben kesilen vergi ziyaı cezaları ile usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarının ise üçte birinin indirimini talep edebilir.

Düzenlenecek inceleme raporuna karşı mükellefin kullanabileceği bir diğer hak ise dava açma hakkıdır. Bu hak, rapor üzerine düzenlenecek vergi/ceza ihbarnamesinin kendisine ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içinde kullanılabilecektir.

Hiç şüphesiz, istediği takdirde mükellef, yukarıda yer alan haklarından hiçbirisini kullanmayarak inceleme raporu ile belirlenen vergi ve ceza tutarlarını ödeme yoluna da gidebilir.

 

 

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.