27 Mayýs 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 27946

 

Maliye Bakanlýðýndan:

VERGÝ USUL KANUNU GENEL TEBLÝÐÝ (SIRA NO: 408)

             1. Giriþ

             213 sayýlý Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin Maliye Bakanlýðýna verdiði yetkiye istinaden, vergi levhasý ile ilgili düzenlemeler 1421, 1432, 1463, 1774 ve 2725 Sýra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðleri ve 2246 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliði ile yapýlmýþtýr.

             6111 sayýlý Kanunun7 82 nci maddesiyle, VUKun 5 inci maddesinde yer alan levhayý merkezlerine, þubelerine, satýþ maðazalarýna iþ sahipleri ile mükellefler tarafýndan kolayca okunup görünecek þekilde asmak zorundadýrlar. ibaresi levhayý almak zorundadýrlar. þeklinde deðiþtirilmiþ ve bu deðiþiklikle vergi levhasýnýn asýlma zorunluluðu kaldýrýlmýþ bulunmaktadýr.

             Vergi levhasýnýn elektronik ortamda alýnmasý, e-vergi levhasý sorgulamasý, elektronik ortamda vergi kimlik numarasý doðrulama ve vergi levhasý doðrulama hizmetlerine iliþkin düzenlemeler bu Tebliðin konusunu teþkil etmektedir.

             2.Kanuni Dayanak

             Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancý basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye þirketleri her yýl Mayýs ayýnýn son gününe kadar vergi tarhýna esas olan kazanç tutarlarý ile bunlara isabet eden vergi miktarlarýný gösteren levhayý almak zorundadýrlar.  Ýlan ve levhalara iliþkin diðer hususlar Maliye Bakanlýðýnca belli edilir. hükmü yer almaktadýr.

             Söz konusu hükmün Bakanlýðýmýza verdiði yetkiye istinaden vergi levhasý uygulamasýna iliþkin esaslar aþaðýdaki þekilde yeniden tespit edilmiþtir.

             2.1. Vergi Levhasý Almak Mecburiyetinde Olanlar

             2.1.1. Gelir Vergisinde

             l. Ticari kazanç sahipleri,

             2. Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altýncý fýkrasýnda sözü edilen yazýhaneyi açmýþ olanlar)

             3. Serbest meslek erbabý,

             Adi ortaklýk, kolektif ve adi komandit þirket þeklindeki iþletmelerde her bir ortak için ayrý ayrý vergi levhasý alýnacak ve bu Tebliðin 2.5. bölümünde sayýlan yerlerde her bir ortak için ayrý ayrý bulundurulacaktýr.

             2.1.2. Kurumlar Vergisinde

             l. Anonim þirketler,

             2. Limited þirketler,

             3. Eshamlý komandit þirketler,

             2.2. Vergi Levhalarýnda Bulunacak Bilgiler

             Mükellefin;

             a) Adý ve soyadý,

             b) Ticaret unvaný,

             c) Ýþ yeri adresi,

             ç) Vergi kimlik numarasý,

             d) Baðlý bulunduðu vergi dairesi,

             e) Vergi türü,

             f) Ýþe baþlama tarihi,

             g) Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü,

             h) Faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde)8,

             ý) Beyan edilen son üç yýla ait matrahlar ve bu matrahlarýn ait olduðu takvim yýlý için tahakkuk eden vergiler,

             i) Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý bilgi iþlem sistemi tarafýndan üretilecek onay kodu.

             Vergi levhasýnýn muhtevasý (Ek:1) de gösterilmiþtir.

             2.3. Vergi Levhasýnýn Alýnmasý ve Bulundurulmasý

             Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafýndan gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhasý, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý bilgi iþlem sistemi tarafýndan söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluþturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabýna aktarýlacaktýr.

             Vergi levhalarý sistem tarafýndan internet vergi dairesi hesaplarýna aktarýldýktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayýlý Kanun uyarýnca yetki almýþ olup baðýmsýz çalýþan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müþavir veya yeminli mali müþavirler (meslek mensuplarý) aracýlýðýyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancý basit usulde tespit edilenler dâhil)1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayýstan itibaren, vergi levhalarýný 31 Mayýs günü sonuna kadar yazdýracaklardýr. Yazdýrýlan vergi levhalarýnýn bu Tebliðin 2.5. bölümünde sayýlan yerlerde bulundurulmasý mecburidir.

             Bu þekilde alýnan vergi levhalarý ayrýca vergi dairesine veya meslek mensuplarýna imzalattýrýlmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. Ýnternet vergi dairesinden eriþilebilen vergi levhasý üzerinde yer alan, sistem tarafýndan verilmiþ olan onay kodu vergi levhasýnýn tasdiki hükmündedir. Yukarýda sayýlan meslek mensuplarýnýn da vergi levhalarýnýn tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacaklarý tabiidir.

             Gelir/kurumlar vergisi mükellefi olup yýl içinde iþe yeni baþlayan mükelleflerin vergi levhalarýnda bu Tebliðin 2.2. bölümünde sayýlan bilgilere yer verilecek, ancak matrah kýsmýnda Yeni Ýþe Baþlama ifadesi yer alacaktýr. Söz konusu mükelleflerin vergi levhalarý, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafýndan internet vergi dairesi hesaplarýna aktarýlacaktýr. Bu mükellefler vergi levhalarýný mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdýrmak suretiyle veya baðlý olduklarý vergi dairesi aracýlýðýyla alacaklardýr.

             Beyannamelerini kanuni süresinden sonra vermiþ olan mükellefler, beyanname verilmesini müteakip internet vergi dairesinde bu iþlem için hazýrlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarýný kendileri oluþturarak yazdýracaklar ve bu Tebliðin 2.5. bölümünde sayýlan yerlerde bulunduracaklardýr. Beyanname verilme tarihinin kanuni süresinden sonra ancak 31 Mayýstan evvel olmasý halinde ise mükelleflerin internet vergi dairesinde bu iþlem için hazýrlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarýný bu tarihe kadar yazdýrabilecekleri tabiidir.

             Kazancý basit usulde tespit edilen mükellefler, vergi levhalarýna yukarýda belirtildiði þekilde eriþebilecekleri gibi baðlý bulunduklarý meslek odalarý aracýlýðýyla da internet vergi dairesi üzerinden eriþebilirler.

             Özel hesap dönemine tâbi mükellefler vergi levhalarýný beyanname verme sürelerinin son gününden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinde bu iþlem için hazýrlanan menüyü kullanmak suretiyle kendileri oluþturarak yazdýracaklar, bu Tebliðin 2.5. bölümünde sayýlan yerlerde bulunduracaklardýr.

             Gelir/kurumlar vergisi mükellefi olup gelir/kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermeyen mükellefler vergi levhalarýný beyannamelerini vermelerini müteakip baðlý olduklarý vergi dairesinden temin edeceklerdir.

             Ayrýca, mükellefler vergi levhalarýnda yer alan bilgilerde hata olduðunu tespit etmeleri halinde derhal baðlý olduklarý vergi dairesi müdürlüðüne bir dilekçeyle baþvurmak suretiyle söz konusu hatanýn düzeltilmesini talep edecekler, düzeltmeyi müteakip yeni vergi levhasýný internet vergi dairesinden oluþturup bu Tebliðde sayýlan yerlerde bulunduracaklardýr.

             Diðer taraftan, mükelleflerin iþlerini terk etmeleri durumunda vergi levhalarýnýn vergi dairesine iade edilmesinin gerekmediði tabiidir.

             2.4. Vergi Levhasýnýn Ýsteyen Mükellefler Tarafýndan Asýlmasý ve Yayýmlanmasý

             Vergi levhasýnýn asýlma zorunluluðu bulunmamasýna karþýn isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarýný iþyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayýmlayabilirler.

             2.5. Vergi Levhalarýnýn Bulundurulacaðý Yerler

             Vergi levhasý almak mecburiyetinde olan mükellefler bu Tebliðin 2.2. bölümünde sayýlan bilgileri ihtiva eden levhalarý iþ yerlerinin;

             a) Merkezlerinde,

             b) Þubelerinde,

             c) Satýþ maðazalarýnda,

             ç) Çiftçilerin doðrudan doðruya zirai faaliyetleri ile ilgili alým satým iþlerinin tedviri için açtýklarý yazýhanelerinde,

             d) Taþýt iþletmeleri ayrýca taþýtlarýnda (taþýt iþletmesi ifadesi, ücret karþýlýðýnda yolcu veya eþya taþýmacýlýðýný ifade ettiðinden, diðer iþ kollarýnda faaliyet gösteren mükelleflerin taþýtlarýnda vergi levhasý bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadýr.)

             yetkililerce istenildiðinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardýr. Ýþ yerinde birden fazla kat veya reyon olmasý halinde her kat veya reyon için ayrý birer levha alma ve bulundurma zorunluluðu bulunmamaktadýr.

             Bu Tebliðe göre birden fazla yerde vergi levhasý bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler ile levhalarýný baþka kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarýný internet vergi dairesinden ihtiyaç duyduklarý adet kadar çýktý alabileceklerdir.

             2.6. Vergi Levhasýnda Yer Alan Bilgilerin Deðiþmesi

             Bu Tebliðin 2.1. bölümünde sayýlan mükelleflerin, ticaret unvaný, iþ yeri adresi, baðlý olduklarý vergi dairesi, ana faaliyet kodu veya faaliyet türünün deðiþmesi hâlinde yeni vergi levhalarýný internet vergi dairesinde bu iþlem için hazýrlanan menüyü kullanmak suretiyle kendileri oluþturarak yazdýracaklar ve bu Tebliðin 2.5. bölümünde sayýlan yerlerde bulunduracaklardýr. 

             2.7. Vergi Levhasý Bulundurma Mecburiyetini Yerine Getirmeyenler Hakkýnda Uygulanacak Ceza

             Bu Tebliðe göre vergi levhasý almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin vergi levhasýný bulundurmak mecburiyetinde olduklarý yerlerde yapýlan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadýðýnýn tespit edilmesi halinde her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralý bendine istinaden özel usulsüzlük cezasý kesilecektir.

             3. E-Vergi Levhasý Sorgulama Hizmeti

             Mükellefler internet vergi dairesini kullanarak e-vergi levhasý sorgulamasý yapabileceklerdir. Münferit sorgulamalar için hizmet verecek bu uygulama ile bir mükellefin vergi levhasýnda yer alan bilgilerine ulaþýlabilecektir. Çoklu sorgulamalar için ise vergi levhasý doðrulama hizmetinden yararlanýlabilecektir.

             4. Vergi Kimlik Numarasý Doðrulama ve Vergi Levhasý Doðrulama Hizmetleri

             4.1. Vergi Kimlik Numarasý Doðrulama Hizmeti

             Maliye Bakanlýðý, özel/kamu kurum ve kuruluþlarýna bilgi paylaþým servisleri aracýlýðýyla vergi kimlik numarasý doðrulama hizmeti sunabilir. Bu hizmet ile fatura düzenleme veya diðer iþlemlerinde muhataplarýnýn vergi kimlik numarasýna ihtiyaç duyan kurum ve kuruluþlar, sorgulama yapýlan mükellefin vergi kimlik numarasý veya TC kimlik numarasý anahtar alan olmak kaydýyla sorgulanan mükellefin, vergi kimlik numarasýnýn doðruluðunu, faal mükellef olup olmadýðýný ve unvanýný sorgulayabileceklerdir.

             4.2. Vergi Levhasý Doðrulama Hizmeti

             Özel/kamu kurum ve kuruluþlarý, bu hizmeti kullanarak kendilerine sunulan vergi levhasýnýn onay kodu ile vergi levhasýnýn doðruluðunu ve güncelliðini sorgulayabilirler.

             Bu hizmetten yararlanan özel/kamu kurum ve kuruluþlarýna, sorgulama yaptýklarý vergi levhasý güncel deðilse Bu mükellefin yeni vergi levhasý bulunduðu kendilerine mesajla bildirilecektir. Ýstenmesi durumunda da güncel vergi levhasý gösterilecektir.

             Vergi levhasý doðrulamasý yapýlan mükellefin sorgulama aný itibariyle iþi terk etmiþ olduðu durumlarda, bu hizmetten yararlananlara sorgulama yapýlan vergi levhasý ile birlikte mükellefin iþi terk ettiði hususu, terk tarihi de belirtilerek sorgulama sonucunda gösterilecektir.

             Maliye Bakanlýðý, uygun gördüðü özel/kamu kurum ve kuruluþlarýna bu hizmeti vergi kimlik numarasý veya TC kimlik numarasý anahtar alan olmak üzere kullandýrabilir.

             5. Geçiþ Hükümleri ile Yürürlükten Kaldýrýlan Tebliðler

             2010 yýlýna iliþkin olarak 3568 sayýlý Kanuna göre yetki almýþ meslek mensuplarý veya vergi dairelerince vergi levhasý tasdik edilmeyecek; yürürlükten kaldýrýlmýþ olan tebliðlerdeki esaslara göre alýnmýþ vergi levhalarý yeni vergi levhalarýnýn alýnmasýndan itibaren kullanýlmayacaktýr. 

             2010 yýlýna münhasýr olarak, gelir (kazancý basit usulde vergilendirilenler dâhil) ve kurumlar vergisi mükellefleri, yukarýdaki esaslara göre oluþturulmuþ vergi levhalarýný 1 Haziran ile 30 Haziran 2011 tarihleri arasýnda internet vergi dairesinden çýktý alacaklar ve bu Tebliðde sayýlan yerlerde bulunduracaklardýr.

             143 Sýra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðinin Vergilerin ilaný ve vergi levhasý” baþlýklý III’üncü bölümü, 146 Sýra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðinin Iinci bölümünün 2/b kýsmýnýn son paragrafý, 177 Sýra Nolu Vergi Usul Kanunun Genel Tebliðinin Vergi levhasý” baþlýklý IInci bölümü, ayrýca 142 ve 272 Sýra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðleri ile 224 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliðinin (4) numaralý bölümü yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

             22 Seri Nolu Katma Deðer Vergisi Genel Tebliðinin9 Levha Asma Mecburiyeti baþlýklý I-B bölümünde Bu suretle fiyatlarýný vergi dâhil tek tutar olarak belirleyen mükellefler, FÝYATLARIMIZA KATMA DEÐER VERGÝSÝ DÂHÝLDÝR ibaresini taþýyan en az (20 cm x 30 cm) ebadýnda bir levhayý iþyerlerinde müþterilerin görebileceði bir yere asmak ve vitrinlerinin bulunmasý halinde; ayný ebatta, ayný ibareyi taþýyan ikinci bir levhayý da müþterilerin rahatlýkla görebilecekleri þekilde vitrinlerine koymak mecburiyetindedirler. ifadesi yer almaktadýr. Mezkûr Tebliðin bahsedilen bölümü, iþbu Tebliðin yayýmýndan itibaren yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. Buna göre mükelleflerin söz konusu levhayý asmak veya vitrinlerine koymak mecburiyeti bu Tebliðin yayýmýndan itibaren bulunmayacaktýr. 

             Teblið olunur.

——————————————

1 19.02.1981 tarihli ve 17256 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

2 16.07.1981 tarihli ve 17402 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

3 22.10.1982 tarihli ve 17846 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

4 09.05.1987 tarihli ve 19455 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

5 13.04.1999 tarihli ve 23665 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

6 07.04.1999 tarihli ve 23659 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

7 25.02.2011 tarihli ve 27857 sayýlý Mükerrer Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

8 Bu bilgi sadece e-vergi levhasý sorgulama ve vergi levhasý doðrulama hizmetinde yer alacaktýr.

924.05.1986 tarihli ve 19116 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanmýþtýr.

VERGÝ LEVHASI

     MÜKELLEFÝN

ADI SOYADI : ……………………..

VERGÝ KÝMLÝK/TC KÝMLÝK NO:

(Barkodlu)

…………………….

TÝCARET UNVANI : …………………..

BAÐLI BULUNDUÐU VERGÝ

DAÝRESÝ:

………………………………….

ÝÞE BAÞLAMA TARÝHÝ : …………………….

VERGÝ TÜRÜ :

……………………………………..

ANA FAALÝYET KODU VE FAALÝYET TÜRÜ:

……………………………………………………………………

 

ÝÞ YERÝ ADRESÝ : ……………….

………………………………..

………..

FAALÝYET DURUMU: …………………..

 

Takvim Yýlý

Beyan Olunan Matrah

Tahakkuk Eden Vergi

Onay Kodu

2010

 

 

 

2009

 

 

 

2008