Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  02 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kayıtdışının kayıtlıya faturası 20 milyar lira

 

Vergi sistemindeki çarpıklıklar nedeniyle son beş yıllık dönemde işçi ve memurlardan oluşan kayıtlı çalışanların maaşları üzerinden stopaj yoluyla kesilen Gelir Vergisi 76 milyar 537 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakam geçen yıl 19 milyar 942 milyon lira (Türkiye'de toplanan Gelir Vergisi'nin yüzde 44,8'i) olarak gerçekleşti.


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, kayıtdışı ekonomi ve kayıt içindeki işlemlerin belgelenememesi nedeniyle Türkiye'de toplanamayan verginin de yılda ortalama 20 milyar TL'yi bulduğuna dikkat çekerek "Kayıtdışının yuttuğu 20 milyar lirayı çalışanlar ödüyor" dedi. 5 yıllık dönemde Türkiye'de toplanan Gelir Vergisi'nin yarısının çalışanlardan kesildiğini belirten Arıkan, "Şimdi vergi adaleti sağlanmasının tam zamanı" çağrısında bulundu.

Kriz iki yıl sürer
İSMMMO'nun her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği "eğitmenlerle eğitim" semineri bu sene Antakya'da yapıldı. Seminer kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Arıkan, ekonomik krizin etkilerinin iki yıl daha sürmesinin beklendiğini kaydederek Türkiye'nin bu süreçte daha akıllı davranma fırsatını kaçırdığını savundu. Krizin en önemli sonucunun istihdam daralması olduğunu söyleyen Arıkan, yılda birkaç ay çalışanlarla birlikte gerçek işsiz sayısının 6.5 milyona ulaştığına işaret etti. Gerçek işsiz sayısına Eylül 2008'den bu yana her ay 406 bin kişinin eklendiğini dile getiren Arıkan, bütün yönleriyle planlanmış bir sosyal programın acilen hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İşsizliğe bağlı olarak halkın borca sarıldığını, kredilerin ise geri ödenemediğini dile getiren Arıkan, "Bankaların yüzde 9-10 faizle mevduat toplarken krediyi yüzde 30 seviyesinde yüksek bir faizle satması son derece düşündürücüdür. Bu durum, risk algılamasıyla ilgilidir. Bu soruna mutlaka çözüm aranmalıdır" diye konuştu.

Prim kaybı 15 milyar
Krizin etkilerinin derinden hissedildiği bir ortamda kayıtdışı ekonominin yılda ortalama 20 milyar lirayı yuttuğunu, kayıtdışı istihdamın ise Hazine kasasına maliyetinin 15 milyar TL prim kaybı olduğunu vurgulayan Arıkan, zaman yitirilmeden sağlıklı bir vergi reformu yapılması çağrısında bulundu. Arıkan, kayıtdışına karşı mücadelede atılması gereken ilk adımın ise her işlemin ve tüm ödemelerin bankalardan geçmesi, her türlü harcamanın gider kabul edilmesi olduğunu vurguladı. İSMMMO Başkanı, ekonominin canlandırılması için KDV'nin düşürülmesi, çalışanın ve kayıtlı işverenin yükünün hafifletilmesi önerisinde de bulundu.
Arıkan ayrıca, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek kurdukları İSMMMO Akademi ile 76 bin meslek mensubuna eğitim vererek, bu alanda uzmanlaşmayı sağlayacaklarını söyledi.

İSMMO'DAN VERGİ REFORMU ÖNERİSİ
* Özerk bir vergi idaresi oluşturulmalı.
* Götürü sistemlere ve stopaj uygulamalarına yer verilmemeli.
* Her işlem ve ödeme bankalardan geçmeli, her türlü harcama gider kabul edilmeli.
* Maliye'nin harcama ve tasarrufların kaynağını sorabilmesinin yolu açılmalı.
* Kişilerden alınan Gelir Vergisi oranı yüzde 15 yerine yüzde 10'dan başlamalı.
* 18 yaşını dolduran herkes Gelir Vergisi beyannamesi vermeli.
* Vergi sistemi; gelir, kazanç ve iratların tamamını kavramalı.
* Borsa ve döviz işlemleri üzerinden düşük oranlı bir finansal vergi işlemi uygulanmalı.

ELEKTRONİK HACİZ KISKACI
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "elektronik haciz"in uygulanmaya başladığını söyleyerek bu durumun mükellefleri çok zor durumda bıraktığını vurguladı. Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Tam Otomasyonu Projesi (VEDOP) ile kişi ve kurumların tüm malvarlığını görebildiğini belirten Arıkan şöyle konuştu: "Bu sistemle vergi borcu olan mükellefin bankalardaki tüm hesapları dondurulabiliyor. Hesapları dondurulan mükellefin ise eli kolu bağlanıyor. Ticari hayatları, elektronik hacizle durdurulan işletmelerin ayakta kalması mümkün değil. Bu konunun kaldırılmasını istiyoruz." Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Korkmaz da beyanname düzeltmelerinde kesilen "özel usulsüzlük cezası"nın, mükellef ile mali müşavirleri karşı karşıya getirdiğini belirterek bu uygulamanın kalkması gerektiğini ifade etti.
 

GELİR VERGİSİ YÜKÜ ÇALIŞANIN SIRTINDA (Milyar TL)
Yıl
Çalışanın Gelir Vergisi
Toplam vergiye oranı (%)
2004
9.451
50
2005
12.650
55
2006
15.502
48
2007
18.991
50
2008
19.942
44,8

 

www.muhasebenet.net

02.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.