Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  05 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Çalışanlar rahat bir nefes aldı

 

Kıdem tazminatı kalkmıyor fon teklifi şimdilik ertelendi

Kıdem tazminatına yeni düzenleme konusunda yine anlaşma sağlanamadı. İşveren kıdem tazminatının kaldırılmasını ya da azaltılmasını istiyor. Hükümet 'fon kuralım, çalışanın tazminatı buradan ödensin' derken, Türk-İş ve DİSK öneriyi genel grev kararı sayıyor. Teklife tek destek ise Hak-İş'ten geldi.

Çalışanların kıdem tazminatı hakkıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Hükümet, kıdem tazminatları için ayrı bir fon oluşturulmasını öngören düzenlemesini geri çekti. Böylece başa dönülmüş oldu. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren tartışma, patronlar kulübü TÜSİAD'ın 'işveren üzerinde yük oluşturan kıdem tazminatı uygulaması kaldırılsın' talebi ile başladı. Sendikalar, buna itiraz ederken hükümet kanadı kıdem tazminatını kaldırmak yerine bu konuda özel bir fon oluşturulup yükün işverenden buraya kaydırılmasını önerdi. Hazırlanan taslağa göre işveren her ay bu fona personel başına yüzde 3-4 oranında prim ödeyecek. İşten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alacak. Fon, devlet güvencesinde olacak. Adına 10 yıl prim ödenen kişiler ise işten çıkarılmasa bile istediği an fondaki parasını alabilecek. Emekli olanlar da kıdem tazminatını fondan alacak. Düzenleme, yasanın yürürlük tarihine kadar olan birikmiş kıdem alacaklarının patronlarca ödenmesini öngörüyor. Ancak hükümet kanadı söz konusu taslağı kriz ortamında toplumsal tepki oluşabileceği gerekçesiyle rafa kaldırdı. Bu düzenleme, daha önce de gündeme gelmiş, ancak her seferinde vazgeçilmişti. Kıdem tazminatı için fon önerisi, iş dünyası ile işçi kesimini ikiye böldü. İşverenlerin temsilcisi TİSK ile işçi sendikası Hak-İş, kazanılmış hakların korunması şartıyla özel bir fon kurulmasını destekliyor. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, iyi işleyen bir fon sistemiyle işçinin tazminat hakkının garanti altına alınabileceğini ifade ediyor. Türk-İş ve DİSK ise öneriye karşı. Kazanılmış hakların kaybedilebileceği kaygısını taşıyan Türk İş, kıdem tazminatı konusunda kendilerinin razı olmayacağı bir düzenlemeyi genel grev sebebi sayıyor. Tartışmalı öneri, geçen ayki Üçlü Danışma Kurulu'nun da gündem maddesiydi. Taraflar orta yol bulamadı. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ise bu konuda zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Mevcut düzenlemeye göre en az bir yılını dolduran çalışanlar tazminat hakkı kazanıyor. Kıdem tazminatı, son brüt maaşın çalışılan yıl ile çarpılmasıyla hesaplanıyor. Ancak Türkiye'de çalışanların büyük bölümü daha yüksek maaş aldığı halde asgari ücretten gösterildiği için hak ettiği tazminatı alamıyor. Bazı patronlar, çalışanın haberi olmadan sigorta giriş çıkışı yaparak personelinin tazminat hakkını sıfırlıyor. Kötü niyetli bazı işverenler ise işten atma tehdidiyle çalışanlarına zorla 'tazminatımı aldım' yazılı kâğıtlar imzalatıyor. Bu sebeplerle iş mahkemeleri kıdem tazminatı davaları ile kilitlenmiş durumda. ZAMAN

05.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.