Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  08 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Devlet Her Kuruşu Takip Edecek
 

Maliye Bakanlığında Devreye Sokulan, 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile Devlette Keyfiyete Son Verilecek, Her Kuruşun Takibi Yapılacak.

Maliye Bakanlığında devreye sokulan, diğer kamu kuruluşlarında da kurulum çalışmaları devam eden ''Yönetim Bilgi Sistemi'' ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama gelecek.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca oluşturulan ''Yönetim Bilgi Sistemi'' pilot uygulamaların ardından Bakanlığın merkez ve taşra birimlerinde tam olarak devreye girdi.

Cam filmi ile aracınızı dış etkenlerden koruyun

-Çukurca'DAKİ TELEFON FATURASI BİLE SİSTEMDE-

Maliye Bakanlığının ''Kaynak Yönetim Projesi'' olarak da nitelediği Yönetim Bilgi Sistemi, devlette her kuruşun takibini sağlayacak özelliklere sahip bulunuyor. Sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:

-Bütün harcamalar elektronik ortama aktarılıyor: Yeni sistemde bütün harcamaların merkezden takibi mümkün oluyor.

Bu şekilde Çukurca Mal Müdürlüğünün Mayıs ayı telefon faturası bile merkezde görülüyor, ne kadar telefon konuşması yapılmış, ne kadar ödenecek bunlar merkezden izlenebiliyor.

-''A KURULUŞU 2'DEN ALIRKEN, SEN NİYE 5'E ALDIN?''-

- Elektronik ortamda iş kontrol mekanizması oluşturuldu: Her türlü harcama ve her türlü ihalede sistem otomatik kontrol yapıyor. Ödeneği olmayan harcama mı yapılıyor, herhangi bir alım satımda kanuni limitler mi aşıldı, Mevzuata aykırı, standart dışı işlem mi yapıldı, sistem kullanıcıyı uyarıyor.

- Tüm taahhütler de elektronik olarak takip ediliyor: Bu şekilde Maliye Bakanlığı ya da başka bir birimin mal ve hizmet alımı için ne kadarlık borcu var? Artık anında öğrenilebiliyor. Geleceğe dönük borçları da ortaya koyan sistem aracılığıyla gelecek yıl bütçe ödeneklerinin de daha sağlıklı planlanabileceği belirtiliyor. Bunun da devlette nakit dengesine katkı sağlayacağı söyleniyor.

- Keyfi ve fahiş fiyatla alıma son: Kamu alımları, kuruluş, il ve ilçe, ürün ve fiyat bazında mukayese edilecek. İlgili kuruluşa, ''A kuruluşu, bunu 2 liradan alırken sen niye 5 liradan aldın?'' diye sorulacak. Fahiş fiyatla ve keyfi alım yapanlar bunun hesabını verecek.

-''PARAN BİTTİ Mİ GERÇEKTEN?''-

- Kamuda ''Param bitti, bana para verin'' devri bitiyor. Yeni sistemde bütün harcama ve ödenek durumu anlık olarak izleneceği için çeşitli kamu kuruluşlarının ''param bitti, bana bütçeden ek para gönderin'' şeklinde, zaman zaman gerçeği de yansıtmayan para taleplerinin önüne geçileceği ifade ediliyor.

- İşlemler elektronik faturayla yapılacak

-SSK VE BAĞ-KUR BORCUNA DA OTOMATİK TAHSİL-

- Vergi borçlarının tahsili: Saymanlıklar, kendilerine herhangi bir ödeme evrakı geldiğinde, ödeme yapılacak kişinin vergi ya da vatandaşlık numarasını sisteme girecek. Sistem Gelir İdaresinden bu kişinin vergi borcu olup olmadığını soracak. 09-12 saatleri arasında sorulan bilgilerle ilgili cevap saat 13-17 arası, saat 13-17 arası sorulan soruların cevabı da, ertesi gün 09-12 saatleri arasında arasında sisteme otomatik olarak düşecek.

Devlete mal satan bir firmanın, devlete iş yapan bir müteahhadin ya da kamu çalışanlarının tedavisini gerçekleştiren bir özel hastanenin vergi borcu varsa, sistem bunun dökümünü gönderecek ve ödeme öncesi bu borç, alacaktan düşecek.

- SGK ile de entegrasyon: Bu ay Sosyal Güvenlik Kurumu ile de entegrasyon çalışması başlatılacak. Sistemlerin entegre edilmesinden sonra devletten alacaklı kişinin SSK ya da Bağ-Kur prim borcu bulunuyorsa, sistem bunun uyarısını da verecek. Böylece taahhütleri karşılığında devletten alacağı olan kişi veya kuruluşun alacağından SSK ve Bağ-Kur prim borcu otomatik kesilerek, SGK'ya aktarılacak.

Haberler.com/08.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.