Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  09 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Teşvik sisteminde şok hata

 

Yeni teşvik sisteminde halen devam eden yatırımların teşvik dışında bırakılması haksız rekabete yol açtı.

Hata düzeltilmezse yeni açılacak her bir fabrika, komşu fabrikanın kapanmasına neden olacak...

İş dünyasında büyük heyecan yaratan yeni teşvik sistemi, halen devam eden yatırımları riske attı. Sadece yeni yatırımlara büyük avantaj sağlayan yeni teşvik sisteminin devam eden yatırımları dışarıda bırakması, milyarlarca dolarlık yatırımı sürdüren iş dünyasında ciddi endişeye yol açtı.

SİSTEMİN YUMUŞAK KARNI

Yeni teşvik sistemi, küresel kriz nedeniyle yatırım cesareti kırılan yatırımcıları yeniden yatırıma yöneltmeyi hedefliyor. Bu nedenle olağanüstü düzeyde cazip teşvik araçlarıyla donatılan yeni sistem iş dünyasından büyük destek aldı. Ancak, halen devam eden yatırımların desteklenmemesi, yeni sistemin “yumuşak karnı” olarak yorumlanıyor.

Yeni teşvik sistemine göre, yatırıma bugün başlayan yatırımcılar yüzde 2 ila yüzde 10 Kurumlar Vergisi ödeyecek. Ayrıca bu yatırım için bankadan aldığı kredi faizinin 5 puanını Hazine karşılarken, bu fabrikada çalışan her bir işçinin 130 TL tutan işveren primini de devlet karşılayacak. Buna karşılık, krize rağmen yatırıma başlamış, halen de yatırımı devam eden firmalar ise yüzde 20 Kurumlar Vergisi ödeyip işçisinin işveren primini kendisi karşılayacak.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, halen devam etmekte olan, aktifleşmemiş ve teşvik belgesi henüz kapatılmamış yatırımların yeni teşvik sistemine dahil edilmemesi halinde yatırımcılar arasında büyük bir haksız rekabet oluşacağı uyarısında bulundu. Özdebir, Ankara’da sadece organize sanayi bölgesi içerisinde 20 civarında fabrika yatırımının devam ettiğini, İstanbul yolu üzerinde de 25-30 yeni yatırımın sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

KALAN KISMA TEŞVİK YOLDA

“Birbirine komşu iki fabrika düşünün. Biri yatırıma bir süre önce başlamış ve halen yatırımı devam ediyor. Diğeri ise bu teşvikler üzerine yeni başlamış. Örneğin Ankara’daki bu iki komşu fabrikadan biri yüzde 20 Kurumlar Vergisi öderken diğerinin vergisi yüzde 10 olacak. Doğu illerinde yüzde 20’ye yüzde 2 vergi farkı doğacak. Üstelik eski yatırımcı çalıştırdığı işçinin işveren payından da mahrum kalacak.

Bu şartlarda rekabet mümkün mü? Yatırıma önce başlayan büyük ihtimalle fabrikasını kapatmak zorunda kalacak.” Öte yandan edinilen bilgilere göre yeni teşvik sistemi, devam eden yatırımların bundan sonra yapılacak harcamalarını kapsayacak. Dolayısıyla bugüne kadar yapılmış harcamalar eski teşvik sistemi içerisinde değerlendirilecek. Üstelik halen devam projelerde bundan sonra yapılacak yatırım harcamalarının teşvik kapsamına girebilmesi için il ve sektör bazında belirlenecek limitleri aşması gerekecek.

ERDOĞAN'A YATIRIMLARI GÖSTERDİ

ASO Başkanı Özdebir, dün Ankara’da 26 fabrikayı açan Başbakan Erdoğan’a devam eden yatırımları göstererek, yeni tevşiklerden bunların da yararlandırılmasını istedi. Özdebir Başbakan’a, “Sizde gördünüz. Bölgemizde halen yapımı süren birçok yatırım var. Bu kriz ortamında bile büyük federaklıklara katlanıp riskleri alarak yatırım yapan girişimcileri mağdur etmeyelim” dedi.

BUGÜN

10.06.2009

www.muhasebenet.net
 

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.