Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  13 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İki temel ilke, tek statüye göre prim ve zorunluluk

 

Sosyal güvenlik sisteminin epey ilkesi var ama ikisi çok önemli, bunlardan birincisi zorunluluk ve diğeri de teklik. Zorunluluk ilkesi gereğince belli bir faaliyette bulunanlar zorunlu olarak sigortalı olmak zorundadır. Teklik ilkesine göre de, bir statü gereğince zorunlu sigortalı olanlar, diğer statü gereğince de faaliyette bulunsalar bile bir tek statüye göre prim öderler                               

Yazılarınızı ve yorumlarınızı basından görmekte ve okumaktayız.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder saygılarımı sunarım. Bu yoğun iş trafiğiniz arasında 2 sorum olacak. Devlet hastanesinde çalışan eskisi emekli sandığı yeni haliyle 4/c sigortalısı olan bir doktor özel hastanemizde çalıştığı takdirde bu kişiye ayrıca 4/a sigortalısı olarak prim ödeyecek miyiz? Ayrıca adına vergi mükellefiyeti olup eski haliyle Bağ-Kur'lu yeni haliyle 4/b sigortalısı olan bir kişi bir başka işyerinde çalıştığında bu kişiye 4/a yönünden ayrıca işverenin prim ödemesi gerekir mi? Murat BURTE

Sayın okurum, sosyal güvenlik sisteminin epey ilkesi var ama ikisi çok önemli, bunlardan birincisi zorunluluk diğeri de teklik. Zorunluluk, ilkesi gereğince belli bir faaliyette bulunanlara zorunlu olarak sigortalı olmak zorundadır. Teklik ilkesi gereğince bir statü gereğince zorunlu sigortalı olanlar, diğer statü gereğince de faaliyette bulunsalar bile bir tek statüye göre prim öderler.

SİGORTALI BİLDİRİMİ

Bu durum 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 'nun "Sigortalılık hallerinin birleşmesi" başlıklı 53'üncü maddesinde şöyle açıklanmıştır.
"MADDE 53- Sigortalının, 4. maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.
4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.
İsteğe bağlı sigortalı olanların 4. maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51. maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

SON SİGORTALILIK HALİ

Sigortalının, 4 üncü madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı sayılanlardan 4. maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinden birden fazlasına tâbi olarak çalışmış olanların yaşlılık aylığı bağlanma taleplerinde, en fazla sigortalılığın geçtiği sigortalılık hali, hizmet sürelerinin eşit olması ile malullük ve ölüm halleri ile yaş haddinden resen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları sigortalılık halinin kanunla değiştirilmesi durumunda ise son sigortalılık hali esas alınır."
Öte yandan 28 Eylül 2008 günü Resmi Gazete' de yayınlanan, "5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ"in aşağıdaki "V-SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI" başlıklı bölümüne göre de;
Sigortalıların 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.
■ Sigortalılar, 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.
■ 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.
■ 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.
■ 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden,
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler. Ancak, 01/10/2008'den önce 5510 sayılı Kanun un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.
■ Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

Sadece vergi kesilebilir

Devlet hastanesinde memur (4/C) olarak sigortalı olan doktor için Sağlık Müdürlüğü sadece kendi muayenesinde çalışması için izin verebilir başka bir özel hastanede hizmet akdiyle çalışmasına kimse izin veremez) çalışıyorsa kendisini ücret bordrosuna dahil edeceksiniz ve ücretinden sadece gelir ve damga vergisi kesip, sigorta primi veya işsizlik sigortası primi kesmeyeceksiniz. Öte yandan, yeni haliyle 4/b sigortalısı olan bir kişi için de aynı işlemi yapacaksınız yani ücret bordronuza dahil edip giderleştireceksiniz ama bu kişi için sigorta primi veya başka prim kesmeyecek ve SGK'ya ödemeyeceksiniz.

Sadece özel muayene için çalışma izni verilir

*Devlet hastanesinde memur olan doktor başka bir hastanede hizmet akdiyle çalışamaz.
*Sağlık Müdürlüğü'nden izin  alınması gerekir.
*Sağlık Müdürlüğü de sadece özel muayenesinde çalışması için izin verebilir,
*Başka bir hastanede çalışıyorsa  ücret bordrosuna dahil edilmesi gerekir.
 
1 Mayıs için 2 günlük para ödenmelidir

Ali Bey, güvenlik ve temizlik işlerini kamu özel sektöre karşı üstlenen ve bir şirketiz ve çalışanlarımıza biz 1 Mayıs için tatil parası ödedik. Ancak, çalıştığımız işyerleri hakediş faturalarımızda olmasına karşılık 1 Mayıs resmi tatil ücretlerini biz yüklenici firmaya ödemiyorlar. Yasa gereği biz çalışanlarımıza bu bayram mesai ücretlerini ödemek zorundayız ve ödüyoruz. "Şartnamelerde bayram mesaisi artışı diye bir şey yazmıyor onun için ödemiyoruz" diyorlar. Bu konuda bizi aydınlatır köşenizde yer verirseniz seviniriz.
İsmi MAHFUZ

Herkesi bildiği üzere 1 Mayıs, "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun"a girdi ve tatil ilan edildi. Bahsi geçen Kanun' un 2' nci maddesine göre; "...Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamı tatil yapılır" dendiğinden, 1 Mayıs 2009 günü de cumaya denk geldiğinden hem cuma hem de (cumartesi günlerinde çalışılan işyerleri için) cumartesi günü tatildir. Öte yandan, 4857 sayılı İş Kanunu nun "Genel Tatil Ücreti" başlıklı 47 inci maddesine göre de; "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir" hükmü var olduğu için, siz çalışanlarınıza çalışmasalar dahi hem 1 hem de 2 Mayıs günleri için normal ücret ödeyeceksiniz.Çalışanlarınız varsa onlara bir de çalışma ücreti vereceksiniz, ayrıca fatura karşılığı iş üstlendiğiniz işverenlere de bu ödemeleri yansıtıp tahsil edeceksiniz.
 

Ali Tezel

Habertürk/13.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.