Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  15 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kart ve döviz kredilerine yeni düzenleme

 

Kredi kartlarına af geliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kullanımı ve kredi kartları ile ilgili düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

FİRMALAR YURT DIŞINDAN KREDİ KULLANMAYI TERCİH EDİYOR

Ali Babacan : " 2009 Mart sonu itibari ile 139 milyar Dolarlık kredinin 35 milyarlık kısmı Türkiye'deki bankalarımızın yurt dışındaki iştiraklerinden kullanılmıştır. 2008 Sonu itibari ile özel sektörün yurt dışı banka şubelerinde tutulan mevduatların 33 milyar Dolar olduğunu bilmekteyiz. Tüketiciler dövize endeksli kredi kullanabilmeleri nedeniyle kur riskine açık olmakta ve kur riskinin izlenememesini beraberinde getirmektedir.

DÖVİZ GELİRİ OLMAYAN FİRMALAR DÖVİZ KREDİSİ KULLANABİLECEK

Yeni sistemde döviz geliri olan firmalar yurt içi bankalardan kredi kullanmaya devam edecektir. Dhaa önceki 18 ay vadeyi kaldırıyoruz. Döviz geliri olmayan firmalarında belli limitler çerçevesinde döviz cinsinden kredi kullanabilecektir. Bu 1989 yılında yürürlüğe giren 32 sayılı kararnameden bu yana atılan en önemli adımdır.

Ülkemizde tüketicilerin döviz cinsinden borçlarına bakıldığında Türkiye'nin konumunun çok daha iyi bir noktada olduğunu görüyoruz. Türkiye'de tüketicelere döviz cinsi kredi kullandırılmaması küresel kriz ortamında ne kadar sağlıklı bir karar olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu yeni düzenleme ile tüketicilerin karşı karşıya kaldığı kur riskini tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yapılan bu düzenlemelerle reel sektörün finansman ihtiyacı daha rahat karşılanabilecektir. Tüketicilerin kur riski üstlenmelerinin de tamamen önüne geçilecektir.

Biz yapmış olduğumuz bu düzenlemeleri risk yönetiminde son yıllarda göstermiş olduğu önemli ilerlemeleri bu anlamda gösteriyoruz. İhtiyaç duyulan adımları da zamanı geldikçe atmaya devam edeceğiz.

KREDİ KARTI KULLANIMI SON DÖNEMDE ARTTI

Hazırlığını tamamlamış olduğumuz bu düzenlemede küresel kriz ortamında finansmana erişim ve kredi geri ödemelerinde bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu anlamda en çok KOBİ'ler ve istihdam sorun yaşayan tüketicilerimiz sıkıntı yaşamaktadır. Bugün sizlerle ilgili kuruluşlarımız ile hazırladığımız kredi kartlarına ilişkin sorunların çözülmesine ilişkin bazı sorunları açıklamak istiyorum.

Kredi kartı borçlarına bakacak olursak son dönemde diğer kredi türlerine göre daha hızlı artış durumu söz konusudur. Kart sahiplerinin bir bölümünün gelir kaybına uğraması, kredi kartının bir borçlanma aracı olarak kullanılması ve kredi kartının diğer borçlanma araçlarına göre çok daha maliyetli olmasıdır.

Kredi kartı amacına uygun kullanıldığı zaman pek çok faydası vardır. Kredi kartı nakit para taşımanın risklerini ortadan kaldırmakta ve ekonominin kayıt altına alınmasına önemli katkıda bulunmaktadır. Biz kredi kartı kullanılmasını teşvik ediyoruz. Ancak kredi kartının borcunu borçla çevirme ve borçların öteleme yöntemiyle ödenemez duruma geldiğinin tekrar altını çizmek istiyorum.

Kredi kartlarının faizi en yüksek faize sahiptir. Oysa bir ihtiyaç kredisi, bir konut kredisine baktığınız zaman çok daha düşük faizler söz konusu. Kredi kartı gerçekten acil ve çok kısa süreli birkredi olduğu anda ancak bir kredi aracı olarak kullanmalı diğer zamanlarda diğerlerinin kullanılmasını çok önemsiyorum. İhtiyaç kredisindeki faiz oranı çok düşüktür.

BDDK'ya verilen yetki ile BDDK kart hamillerinin ödeme alışkanlıklarını ve risk değerlendirmelerini yaparak asgari ödeme durumlarını farklılaştırabilecektir.

Bir yandan kredi kartlarının daha rasyonel kullanmalarını sağlarken 31 Mayıs 2009 tarihi ile ihtar veya takip olunan kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planına bağlama imkanı getiriyoruz. Bankalara veya banka avukatlarına başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabileceklerdir.

Uygulanacak artış oranı Merkez Bankaları'nın kullandığı oranın ağırlıklı ortalaması alınacak ve 30 gün içerisinde ödendiği takdirde herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.

6 Aylık için 1,04, 12 aylık için 1,08 şeklinde aylık olarak ödenecektir. Bu katsayılar tüketici kredi faiz o düşük kredi faizi gibi rakamlara bakılarak bulunmuş katsayılardır.

Kredi kartlarına ilişkin bu düzenlemelerin daha rasyonel biçimde uygulanmasına ve yeniden yapılandırılmasına ve kart çözümüne katkıda bulunacağını düşünüyorum. Şu anda ne kadar büyüklükte bir sorunla karşı karşıyayız.

En son 30 Nisan verilerine göre tahsili gecikmiş kredi kartı alacağı 3 milyar 107 milyon TL, kredi kartı sayısı 1 milyon 307 bin, kişi sayısı 874 bin 657 vatandaşımız.

Ben bu vesile ile yapmakta olduğumuz düzenlemede beraber çalıştığımız ilgili kuruluşlarımıza ve yine bize büyük katkıda bulunan TBB'ye teşekkür ediyorum.

Öncelikle bir endeksten bahsettim bu endeks merkez bankamızın internet sitesinde yayınlanıyor. Burada biz 3 aylık mevduat faizini baz alıyoruz.

Kasım 2008'de 1.000 TL'lik bir borç temerrüte düştüğünde bu borç 1.300 TL'ye çıkıyor ancak bizim sistemimizde bu 1.080 TL'ye çıkıyor. Bunu aylık 37 TL'lik taksitlerle 36 ay vadeli olarak ödeyebiliyorsunuz. Yani kredi kartlarının yaklaşık olarak yarısı 1000 TL ve altı olan borçlardır. Bu tür düşük taksitlerle borçlarını kapatma imkanları olacaktır.

Ersin Özince : Her iki konuda çok önemli. Ancak dövizle ilgili işlem Bankalar Birliği'nin çok uzun süredir talep ettiği bir gelişmeydi. Sayın Bakanımızında belirttiği gibi çok ciddi tutarda reel sektör borcuda Türkiye'de bunu finanse edecek kaynaklar olmasına rağmen Yurtdışı borç olarak kayda giriyordu ciddi ölçüde mevduatta kimisi bu borcun temini amancıyla yurt dışına çıkıyordu. Burada yapılan düzenleme 32 sayılı kararın ilanından bu yana belki de serbest ekonomiye en büyük ve nihai adımlardan bir tanesi olacak diye düşünüyorum. TL üzerinden her zaman borçlanmayı hakim kılmak zaten kaynaklarımızın çoğu TL olduğu için bunu tercih ettik. Mademki ülkemizde döviz üzerinden borçlanma talebi bu duruma gelmiştir, borç verenlerde alanlarda risk kuralları dikkate alınarak bunu yapabilsinler. Tedbirli tüccar diye bir tabir vardır. Biz buna son derece memnunuz bunun Türk Bankacılık sektörünün çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bankalarımızın bu konuda otoritemiz BDDK'nın da denetimi altında bu konuda herhangi bir hatalı uygulamaya yer vermek bir tarafa içinde bulunduğumuz dönemde finansman ihtiyacına gereğince cevap vermek konusunda çok daha aktif olacağını düşünüyorum.

Bu şekilde bireylerin kur riskine girmesi de önlenmeye çalışılmaktadır. Aslında bu dahi bir yerde kısıtlayıcı bir hlüküm olmakla beraber ülkemizin içinde bulunduğu ortam dikkate alındığında kişisel kanımca son decereyerinde bir husustur. Ancak bu konunun da iyi uygulamalar paralelinde daha iyi olacağını düşünüyorum. Bireyin korunması kafi görülmektedir. Çok işimize yarayacak bir gelişme olarak görüyorum. Kredi kartlarıyla ilgili husus daha önce çok kez dile gelmiş Kasım ayında bizzat Başbakanımıza iletmiştik.

Ekonomi yönetiminin Bankalar Birliği ile tam bir uyum içinde çalıştığını da ifade etmekte yarar görüyorum. Kredi kartlarıyla ilgili yapılanmanın her zaman yanındayız. Kredi kartı bir borçlanma aracı olarak kullanılmamalıdır. Bunu ticari kesim bazı vatandaşlarımızda kullanagelmektedir. Kredi kartı ucuz olmayacaktır. Bunun temerrüt gecikme faizi de ucuz olmayacaktır. Bu kesinlikle ödeme aracının ötesinde kullanılmamalıdır. Yapılan düzenleme ile kredi kartı borçlularında ciddi ölçüde stok sorun ortadan kaldırılacaktır. Bu bankacılık sektörünün de yararına olacaktır. Bankalarında ciddi bir temerrüt alacağından vazgeçtiğinin de altını çizmek istiyorum. Aradaki fark büyüktür bunu bankaların ne kadar fedakar olduğunu belirtmek için değil, daha önce de bu tür bir çalışma yapıldı ancak olumlu sonuç alınamadı bunun daha büyük bir adım olduğunu belirtmek için söylüyorum.

Burada bankacılık sektörü makul olanı hedeflemektedir. Ülkemizin de her yönüyle entegrasyonu açısından ben bu konuda ve tüm konularda ekonomi yönetimi ile tam bir uyum içerisinde çalışmakta olduğun temin ediyorum. Bu konuyu çok kısa bir sürede sonuca ulaştırdıkları içinde teşekkür ediyorum.

Devlet Bakanı Babacan : Sadece bankacılık sektöründen değil, reel sektör kuruluşlarımızdan da talep geldi. Bu bir rahatlama ve yeni bir kapı olacağına inanıyorum. Bu yıllık ücret konusuna gelince. Kredi kartı yıllık ücretine limit getiriyoruz. Son olarak ta bunun nasıl hayata geçirileceğini ifade edeyim.

Bunlar bugün bakanlar kuruluna sunuluyor ve kabulu halinde bir iki güne kadar Cumhurbaşkanı onayına sunulduktan sonra hayata geçirilecektir.

SORULAR

Babacan ; Bu rakam takibe girmiş rakamlardır. Tek tek gidip her bir borçlunun bugüne getirdiğimizde rakam bunun çok çok üzerindedir. Bu rakam aslında gerçek rakam değildir bu rakamın eminim ki biz iki buçuk üç katını göreceğiz. Çünkü bu temerrüte düştüğü günkü rakamlardır. Bunun gecikme sürelerininde göz önünde bulundurulması gerekir.

Özince; Bankalar henüz kar ilan etmediler. Yılın ilk üç aylık verilerine bakılarak hiçbirşey değerlendirilemez. Halka açık bankalarımızın bireysel hissedarlarının da hiç küçümsenmeyecek durumda olduğunu düşünüyorum. Sermaye Piyasası'nında büyümesi çok önemlidir. Sermayeseder kazanç elde ettikçe ülkemiz borsasında banka hisseleri alınmaya devam edecek ve kendi borsamızda kote tutarak büyütme imkanımız olacaktır. ülkemizdeki kredi kartı adedi bellidir. Bu kredi kartalrının çok büyük bölümü kart sahibi tarafından borca geçirilmeden kullanılmakta ve bunun için tüketici hiçbir katkı ödememektedir. Ücret alınmazsa bu masrafın mutlaka bir yere yansıyacağını unutmamak lazım. Bu masrafın mutlaka karşılanması gerekir.
 

15.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.