Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Malî tatile hazırlık

 

28.3.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5604 sayılı "Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun" ile mevzuatımıza getirilen malî tatil iki hafta sonra başlayacak. Konuyla bağlantılı bir başka düzenleme ise 30.6.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1 sayılı genel tebliğdir. Malî tatil kapsamında hazırlık amacıyla uygulamada yapılması gerekenleri bu sene de kısaca belirtmekte fayda vardır.

5604 sayılı kanunun 1. maddesine göre "Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır". Bu çerçevede 2009 yılı malî tatili 1 Temmuz 2009 Çarşamba günü başlayacak, 20 Temmuz 2009 Pazartesi günü sona erecektir. Son günü mali tatile rastlayan bazı süreler mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır. Bu durumda uzayan sürenin bitim tarihi 27.7.2009 olacaktır. Yukarıda belirtilen mevzuat kapsamında uzayan bazı süreler şöyledir:

1. Beyana dayalı tarhiyat çerçevesinde kanuni süresinde verilmesi gereken çeşitli beyannamelerin verilme süreleri uzamaktadır. Bunlar:

- Haziran-2009 dönemine ait gelir vergisi stopajının ve damga vergisinin muhtasar beyanname verilmesi ve ödenmesi

- Nisan-Mayıs-Haziran-2009 dönemine ait gelir vergisi stopajının ve damga vergisinin muhtasar beyanname verilmesi ve ödenmesi

- Haziran-2009 dönemine ait kurumlar vergisi stopajının muhtasar beyanname verilmesi ve ödenmesi

- Nisan-Mayıs-Haziran-2009 dönemine ait GVK geçici 67. madde kapsamında yapılan tevkifatlara ilişkin muhtasar beyanname verilmesi ve ödenmesi

- Haziran-2009 dönemine ait katma değer vergisi beyannamesi verilmesi ve ödenmesi

- Haziran-2009 dönemine ait istihkaktan kesinti suretiyle tahsil edilen damga vergisi ile sürekli mükellefiyeti bulunanlar için makbuz karşılığı ödenmesi gereken damga vergisi beyannamesi verilmesi ve ödenmesi.

2. İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatta vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi.

3. Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler.

4. Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.

5. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri ve bildirim süreleri mali tatil süresince işlemez.

6. Mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz.

7. Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.

8. Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır.

9. Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmaz.

10. Beyana dayanan ve beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.

11. Vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemeyecek, mali tatilden sonra kalan süre kadar uzayacaktır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yine 1 sıra no'lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ'deki açıklamalarda mevcut bulunan ve iki seneden fazla bir zamandır düzeltilmeyen hata varlığını sürdürmeye devam etmektedir (www.gib.gov.tr <http://www.gib.gov.tr> - son güncelleme 8.6.2009). Tebliğde verilen örnekte son dava açma tarihi idarenin belirttiği 12 Eylül 2007 değil, 11 Eylül 2007 olacaktır. Hatalı örnek dolayısıyla mükelleflerin yaşayacakları problemler dikkate alındığında bunun neden düzeltilmediğini anlamak mümkün değildir. Acaba mükellef odaklı idare kavramı başka bir şey mi ifade etmektedir?

Sirkülerle vergi indirimi süresi uzatmak

Gelir İdaresi Başkanlığı 12.6.2009 tarihinde yayınladığı 7 numaralı özel tüketim vergisi sirküleri ile aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

"16/3/2009 tarihli ve 27171 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 13/3/2009 tarihli ve 2009/14802 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 15/6/2009 tarihine kadar uygulanmak üzere; bazı mallarda uygulanan KDV ve ÖTV oranlarında değişiklikler yapılmıştır.

Söz konusu kararname ile belirlenen oranların uygulanma süresi 15/6/2009 tarihine kadar olduğundan, 15/6/2009 tarihinde yapılan işlemler için de bu kararnamede belirlenen oranlar uygulanacaktır." www.muhasebenet.net

Görüldüğü üzere bir Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen vergi oranlarının uygulanma süresi bir "sirkülerle" uzatılmaktadır. Bu şu demektir. Resmi Gazete'de yer alan karardaki Cumhurbaşkanı'nın imzasını da dahil edersek Cumhurbaşkanı, Başbakan ve 25 bakan tarafından imzalanan bir metin ve TC Anayasa'sında yer alan kurallar Gelir İdaresi Başkanı'nın imzası ile değiştirilebilmektedir.

Bu artık sözün bittiği yerdir. Aynı zamanda mükellef haklarının ve hukukun da.

Hakan ÜZELTÜRK / VERGİ ve HUKUK
huzelturk@superonline.com
16.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.