Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 Haziran 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Devlet memuruyum ticari faaliyette bulunabilir miyim?


Ben öğretmenim. Aynı zamanda fiili olarak, resmi olarak, reklam yaparak, katalog bastırarak, vergimi ödemek şartıyla ticaret yapabilir miyim? Şirkete ortak olmayı kastetmiyorum. Fiilen şirketin sahibi olmayı, resmi yetkilisi olmayı kastediyorum. Kendime öğretmen sıfatının yanında resmi ve fiili olarak işadamı, tüccar sıfatı kazandırabilir miyim? A.Y.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesine göre, devlet memuru olanlar, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Bu yasağa aykırı hareket etmenin müeyyidesi ise, Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-h maddesinde düzenlenmiş olup, ticaret yapmak ya da Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezasını gerektiren bir durumdur. Bu nedenle görevinizden ayrılmaksızın resmi olarak ticaret veya diğer gelir getirici faaliyet bulunmanız mümkün değil.

 

15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatına hak kazanır mıyım?
13.06.1963 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1981. Toplam prim ödeme gün sayım 2039. 18 ay askerliğimi borçlandığımda kısmi emeklilikten faydalanıp ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gününü tamamladığımda kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir miyim? A.B.


55 yaş şartını 24.05.2014 tarihinden sonra yerine getireceğinizden 60 yaşınızı doldurduğunuz tarihte 3600 günle kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.
Emeklilik için gereken yaş dışındaki koşulları sağlayanlar, kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanıyor. SSK'dan (devredilen) kısmi yaşlılık aylığı bağlanması için gereken yaş dışındaki 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuşsunuz. Prim gününüzü, askerlik borçlanması dahil 3600 güne tamamlayıp, kendi isteğinizle işten ayrıldığınızda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/21.06.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.