Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  24 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 
Bağ-Kur hizmeti nasıl geri kazanılır?

> İsmi Mahfuz

2001-2007 yılları arasında vergiye kayıtlı büfe faaliyetim nedeniyle 78 ay Bağ-Kur sigortalılığım var. Şu ana kadar hiç prim ödemesinde bulunmadım. 78 aya ait ödenmemiş primlerimi ödeyerek hizmet kazanabilir miyim? Borç miktarı ne kadar tutar?

CEVAP: İsminin açıklanmasını istemeyen okuyucumuz Bağ-Kur’a tescil işlemini yaptırdığı halde bugüne kadar hiç prim ödememiştir. Tabii ki tescil işleminin yapılmış olması bugün için geriye dönük hizmet kazanmasına vesile olacaktır.
Genellikle okuyucularımız vergi mükellefi oldukları halde bugüne kadar tescil işlemi yaptırmamış olmalarına rağmen geriye dönük borçlanma yapmak istemektedirler. Yasal olarak böyle bir işlem mümkün değildir. Bağ-Kur numarası almış olan kişiler ancak vergi mükellefi oldukları dönemleri borçlanabilirler.
5510 sayılı Kanun ile 30 Nisan 2008 tarihinden geriye doğru 60 aydan fazla süre prim borcu bulunan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıların bu sürelerdeki sigortalılığı 3 Ağustos 2009 tarihinden itibaren durduruldu. Bu tarihe kadar olan birikmiş prim ve gecikme zammı tutarları da Terkin edildi. Yani hem borçlu oldukları dönem içindeki hizmetleri hem de borçları silindi.

EN DÜŞÜK AYLIK PRİM 221 TL
Ancak bu sürelere ait prim borcunun tamamını okuyucumuz veya benzer durumda olan kişiler 3 ay içinde ödemek suretiyle hizmetlerini İhya (geri kazanmak) edebilirler. Bunun için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.
Ödeyeceğiniz prim tutarı beyan edeceğiniz prime esas kazanç miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Sigorta primine esas kazanç olarak asgari ücreti seçmeniz halinde her bir ay için 693x0.32=221,76 TL ödemeniz gerekir. Toplamda ödemeniz gereken en az prim tutarı 78x221,76=17.297,28 TL’dir.
 

Şerif akçan

Türkiye/24.08.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.