Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 
Sigorta’dan emekli olmanın incelikleri...

> A.U. / BURSA

1961 doğumluyum, 1986 SSK girişliyim, 3 yıl İsteğe Bağlı SSK ödedim, 2005’ten sonra da 2009’un Haziranına kadar Sigortalı işte çalıştım. Şimdi tekrar İsteğe Bağlı Sigorta’da prim ödemek istiyorum. Ancak yeni düzenlemelerle İsteğe Bağlı kalkmış ve Bağ-Kur’u ödemeye başladım.
1- Askerliğimi ödersem bu şekilde nasıl emekli olurum?
2- Tekrar Sigorta’lı bir işe geçsem daha önce emekli olma şansım var mı?

CEVAP: Sayın Uslu, yeni Kanunun bir cilvesi de İsteğe Bağlı SSK’yı kaldırıp İsteğe Bağlı Bağ-Kur yapmak oldu. Bundan sonrakilere bir diyeceğimiz yok, ama siz bir de yıllardır İsteğe Bağlı SSK ödüyorken Bağ-Kur’lu duruma düşen ileri yaştaki ev hanımlarını düşünün. Şimdi bu bayan vatandaşlarımızdan, bu yaştan sonra çoluk çocuğu bırakıp Sigortalı bir işte çalışmaları isteniyor. “Yoksa 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olmak zorundasınız” deniyor. Ayıkla pirincin taşını... Umarım birileri bu çıkmazı EK bir madde ile en azından hanımlar lehine düzeltir.
Neyse durumunuza gelirsek, Sigorta ve Bağ-Kur’da toplam 3308 gününüz var. Buna göre, 54 yaş ve 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. 15 yıl 10 ay daha prim ödemeniz gerekiyor. Durun hemen paniklemeyin. Size de bir yol gösteren olur!
Diğer yandan, 20 ay askerliğinizi borçlanıp, 3 yıl 8 ay daha Sigorta’ya prim öderseniz; 25 yıl, 48 yaş ve 5225 günle Sigorta’dan emekli olabilirsiniz.
İkinci yolu tatbik edin. Bunun için ise; son 3.5 yıldan biraz fazla olmak kaydıyla primleriniz mutlaka SSK’dan yatırılmalı!
Lütfü Köksal

Türkiye/25.08.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.