Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Kasım  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


Kamu ihaleleri yabancılara açılıyor

Kamudaki tüm ihaleler yabancılara açılıyor. İhale mevzuatındaki istisnaların kapsamı daraltılıyor. Eşik değer yeniden düzenleniyor.
Edinilen bilgiye göre, Kamu İhale Kurumunun hazırladığı ''Kamu Alımları Yasa Taslağı'' ile yabancı firmaların tüm ihalelere katılması mümkün hale getiriliyor. Halen sadece eşik değerin üzerindeki kamu ihalelerine girebilen yabancı firmalara, küçük, büyük, bütün kamu ihalelerine katılma hakkı tanınıyor.

Ancak taslakta bu konuda geçiş dönemi niteliğinde bir geçici maddeye de yer veriliyor. Bu madde doğrultusunda, şartnameye bir hüküm konulması halinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar, eşik değerin altında kalan ihaleler ile tasarım yarışmalarına, sadece yerli firmaların katılımı mümkün olabilecek.

Aynı şekilde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar yerli istekli lehine yüzde 15 fiyat avantajı da uygulanabilecek.

KİK BAŞKANI GÜL
Düzenleme hakkında soruları yanıtlayan Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, AB ile müzakerelerde kamu alımları faslının açılabilmesi için Türkiye'nin mevzuat uyumunu gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti ve yasa taslağının da bu çerçevede hazırlandığını söyledi.

Gül, yeni yasada yabancıların ihalelere katılımıyla ilgili bir hüküm bulunmadığını ifade ederek, ''Bu konuda bir hükmün bulunmaması ihalelere yabancılar da katılabilirler anlamına geliyor. (Katılamazlar) demediğiniz sürece, zaten katılabilirler'' dedi.

KİK Başkanı, AB ile müzakerelerde yerli istekliye fiyat avantajının üyeliğe kadar korunmasının benimsendiğini de kaydederek, geçici maddeyle de bu hükmün korunduğunu söyledi.

Gül, ''serbestlik sadece AB ülkeleriyle mi sınırlı tutulacak'' şeklindeki soru üzerine de, ''AB ülkelerine kısıtlama getirmeyeceğimiz net ama diğer ülkelerle ilgili kısıtlamalar yine taraf olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde devam ettirilebilir, bunlar kısmen kaldırılabilir'' açıklamasında bulundu.

EŞİK DEĞERLER
Taslakla, Türkiye mevzuatında ihalelerin yabancılara açılma sınırı olarak kabul edilen eşik değer tanımı da AB'ye uyumlu hale getiriliyor.

Bu çerçevede AB'de olduğu gibi ''eşik değer''in üzerindeki ihaleler bire bir AB direktiflerine göre düzenleniyor, eşik değerin altında kalan ihaleler için ise daha esnek bir yapı öngörülüyor.

Taslağa göre, yaklaşık maliyet esas alınmak suretiyle kullanılacak eşik değer, yapım işi ihalelerinde 5 milyon 150 bin avro karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi. Bu tutar, merkezi yönetim kapsamında yer alan idarelerin mal ve hizmet alımları ile tasarım yarışmalarında 133 bin avro, merkezi yönetim kapsamı dışında kalan idarelerin mal ve hizmet alımları ile tasarım yarışmalarında 206 bin avro olarak uygulanacak.

Eşik değer, yasada belirtilen araştırma geliştirme hizmet alımları ile bu hizmetlere ilişkin tasarı yarışmalarında da 206 bin avro olacak.

KİK Başkanı Gül, ''eşik değer''i kullanma mantığının değiştirileceğini, bu nedenle mevcut yasada ve öngörülen düzenlemede yer alan eşik değer rakamlarını karşılaştırmanın doğru olmayacağını söyledi.

İSTİSNALARA SINIR
Taslak, istisnaları da büyük ölçüde kaldırıyor. İstisnalar, savunma, acil durum, radyo ve televizyon yayın alımları ve kamusal telekomünikasyon hizmet alımı gibi az sayıda alanla sınırlı tutuluyor. Bu şekilde kamu ihale mevzuatı dışına çıkarılmış bir çok kurum ve kuruluş da, yeniden kapsama alınmış oluyor.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Gül, istisnalar konusunda, ''AB ile tam uyumlu kanun sistematiğine geçtiğimiz zaman, bir takım istisnalara ihtiyaç kalmayacak. Onlar eşik değerin altında kalacağı için daha esnek düzenlememiz mümkün olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Kamu İhale Kurumu, enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleri ile ilgili alımları düzenlemeye yönelik yeni bir yasa üzerinde daha çalışıyor. Önümüzdeki yıl uygulamaya konulması öngören düzenleme, bu sektörlere yönelik esnek alım yöntemlerini içeriyor.

Kamu Alımları Yasa Taslağında da bu çalışma dikkate alınıyor ve söz konusu alanlardaki alımlar istisna kapsamına sokuluyor.
 

Mynet Finans

25.11.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.