Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Kasım  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Sigortasız işçi çalıştıranlar beş puanlık indiriminden yararlanamıyor
 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde ya da bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelere veya mahkeme ilamına istinaden, çalıştırdıkları sigortalıları kuruma bildirmediği veya prim ödeme gün sayısını ya da prime esas kazanç tutarını eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden dolayı, beş puanlık prim indiriminden, bir yıl süreyle yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Buna göre, çalıştırılan sigortalıların kuruma bildirilmediği ya da prim ödeme gün sayısının veya prime esas kazanç tutarının eksik bildirildiği hususunun,

-Yapılan kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilmesi halinde, tutanak tarihini,

-Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde, söz konusu yazıların kuruma intikal tarihini,

-Mahkeme ilamı ile karar verilmesi halinde, mahkemenin kesinleşmiş karar tarihini, izleyen aybaşından itibaren bir yıl süreyle söz konusu indirimden yararlanılamayacaktır.

Sigortalıların geçici görevle yurtdışına gönderilmesi

Sigortalı geçici görevle yurtdışına gönderilecekse bu durumun İŞKUR'a bildirilmesi gereklidir. Bunun dışında geçici görevle yurtdışında bulunan ülke ile sözleşmemiz varsa, sigortalının çalışılan ülkede kısa vadeli sigorta kolları kapsamında tedavilerinin yapılabilmesi için Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezi'nden sağlık belgesi alınması gerekmektedir.

Sigortalı ile ilgili tüm bildirimler sanki Türkiye'de çalışılıyor gibi yapılmalıdır. İşe giriş bildirgeleri statüsüne göre (normal-SGDP) verilmeli ve aylık prim hizmet belgeleri normal sigortalılar için 1 belge türü, emekliler için 2 belge türü ile verilmelidir.

Sigortalıların istisna akdi kapsamında yurtdışında çalıştırılmaları

İşçi çalıştırılan ülkenin sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkelerden olması halinde, götürülen işçilerin sosyal güvenliği, bu ülkeyle yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi hükümlerine göre sağlanmaktadır. Ancak, Türk işverenler tarafından Federal Almanya Cumhuriyeti'ne götürülen işçiler, "Türk Firmaları İşçilerinin İstisna Akdi Çerçevesinde İstihdamına İlişkin Anlaşma" nedeniyle diğer ülkelerden farklılık göstermektedir.

Sigortalı, Türkiye ile istisna akdi yapılan ülke arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında yurtdışında çalıştırılacaksa öncelikle sigortalılarla iş sözleşmesi yapılıp sözleşmenin İŞKUR'a bildirilmesi gerekmektedir.

Sigortalının sosyal güvencesi Türkiye'de SGK tarafından sağlanacağından sigortalı işe giriş bildirgeleri ile aylık prim hizmet belgeleri tıpkı tüm sigorta kollarına tabi sigortalılar gibi işverenin açılacak merkez dosyası üzerinden bildirilmektedir.

Ancak sigortalı adına yatırılacak prim tutarı istisna akdi kapsamında belirlenen miktardan aşağı olamayacaktır. Örneğin; Sigortalı Almanya ile Türkiye arasında yapılan istisna akdi kapsamında çalıştırılacaksa sigortalıya ödenecek ücret en az 2 asgari ücret tutarında olacaktır.

Sigortalının çalışılan ülkede kısa vadeli sigorta kolları kapsamında tedavilerinin yapılabilmesi için Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezi'nden sağlık belgesi alınması gerekmektedir. (TA-11 gibi) Ayrıca sigortalı adına ilgili ülkede kullanmak (çalıştırılan ülkedeki makamlara sunulmak üzere) sigortalı muafiyet belgesinin de alınması zorunludur.

Not: Tüm okurlarımızın bayramını içtenlikle kutlar, nice mutlu bayramlar yaşmalarını dilerim.

İbrahim IŞIKLI

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU
25.11.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.