Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  26 Eylül  20095

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Varlık barışında son günler

 

KAMUOYUNDA varlık barışı olarak bilinen ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanunun 30 Eylül 2009 tarihine kadar bir daha uzatılan süresi doluyor.
Maliye yetkilileri mükelleflerin bu ikinci fırsatı bir şans olarak görüp iyi değerlendirmelerini aylardır yurt içinde ve dışında anlatmaya çalıştılar. Konuyla ilgili broşürler hazırlandı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve üst düzey bürokratların bizzat katıldığı konferanslar düzenlendi. Yazılı ve görsel basında mükellefleri uyarıcı yayınlar fazlasıyla yapıldı.
Eksiklikler ve adaletsizlikler var
BİRİNCİ uygulamada beklenen 20-25 milyar TL’lik gelirin çok uzağında kalan ve bazı hayali beyanları da kabul edip bir başarı gibi kamuoyuna sunan yetkililer, sütten ağzı yanmış olacak ki bu defa işi sıkı tutuyorlar. Öncekinde olduğu gibi yurt dışından getirilecek para ve diğer menkul varlıkların 30 Eylül’e kadar vergi dairesine ya da bir banka veya aracı kuruma beyan edilerek bir ay içinde Türkiye’ye getirilmesi halinde yine sadece yüzde 2 oranında vergi ödenecek
Beyan edilen varlıklarla ilgili inceleme 2004-2005-2006-2007 yıllarına ilişkin bir vergi incelemesi yapılamayacak. Yapılır ve bir matrah farkı bulunursa da beyan edilen bu tutarlar bulunan farktan mahsup edilebilecek. Birincisinden farklı olarak bu defa gelir ve kurumlar vergisinin yanında KDV matrah farkları da kapsama alınarak bir ölçüde adalet sağlanmaya çalışıldı. Ancak kamuoyunda sıkça gündeme geldiği gibi 2008 yılına ilişkin bir inceleme güvencesi maalesef yine yok. Yani getirilen paraların yurt dışındaki 2008 yılına ilişkin nemaları veya başka bir deyişle faiz gelirleri cezalı olarak istenebilecek.
Ayrıca bu köşede defalarca dile getirdiğimiz gibi inceleme ve yargı aşamasındaki dosyalar yine kapsam dışında bırakıldı. Bu durumun sebebi de artık herkesin malumu olan bir medya grubunun yararlandırılmak istenmemesi. Oysa yine tekrarla belirtiyorum ki kanunlar kişiye özel olamaz genel ve herkes için eşit uygulanmalı. Yoksa Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunulabilinir kaldı ki inceleme ve yargı aşamasındaki dosyaların sahibi yüzbinlerce vatandaş bu büyük barışın dışında tutularak hem adaletsizliğe maruz bırakıldılar hem de küstürülmüş oldular.
Gecikme zammı indirilmeli
YASAYLA yurt içinden işletmelere kazandırılacak menkul ve gayrimenkul varlıklar için ise yine eskiden olduğu gibi yüzde 5 vergi ödenerek yararlanma imkanı var. Ancak bu varlıkların beyan tarihinden itibaren yasal defterlere kaydedilerek değerlerinin 6 ay içerisinde işletme sermayesine ilave edilmesi gerekiyor. Yüzde 5 oranındaki verginin de fiilen ödenmiş olması şartı geçerli. Beyan edilen varlıklar nedeni ile vergi ödenmeyip sonradan vazgeçilme imkânı bulunmamakta. Bu nedenle mükelleflerin iyi düşünüp karar vermelerinde yarar var.
Sonuç olarak birtakım eksiklik ve adaletsizliklerine rağmen varlık barışının mükellefler için bir şans olduğunu kabul ediyor ve bir tür sigorta niteliğindeki bu uygulamadan yararlanmalarını bizde tavsiye ediyoruz. Ama gönül isterdi ki yıllık yüzde 30’ları geçen vergi ve SSK gecikme faizleri Merkez Bankasının uyguladığı yüzde 7-8’lere çekilsin, inceleme ve yargı aşamasındakiler de dahil edilerek birikmiş borçların en az yarısı silinerek kalanı 24-36 ay sıfır faizle vadeye bağlansın. Dileğimiz 30 Eylül’den önce gelecek muhtemel bir 3 aylık uzatma kararı ile birlikte bu adaletsizliklerin de giderilmesi, kanun değişikliği gerekiyorsa da zaten TBMM Ekim başında açılıyor, tek maddelik bir tasarı sevk edilebilir.
ARİF ŞİMŞEK
arif.simsek@tercuman.com.tr

Tercuman/26.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.