Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  27 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Çalışana yapılan ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil

 

Soru: Şirketimiz personeli trafik kazası geçirdi. Eşi ve çocuğunu kaybetti. Personelimize eşi ve çocuğunu kaybettiğinden dolayı, bir miktar nakdi yardımda bulunmak istiyoruz. Yapacağımız bu yardım gelir vergisine tabi tutmamız gerekiyor mu? M.A.

Cevap:  Gelir Vergisi Kanununun 25/1 nci maddesinde; “ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminat ve yapılan yardımlar” gelir vergisinden müstesna tutulmuş bulunuyor. Bu hükme göre, şirket personelinizin geçirdiği trafik kazası sonucu kaybettiği eş ve çocuğu için ödeyeceğiniz ölüm yardımı gelir vergisine tabi değil. Söz konusu yardımı gelir vergisi kesintisine tabi tutmadan personelinize ödeyebilirsiniz.

 

Başlangıçtan sonraki askerlik emekli olunacak tarihi değiştirmez

Soru: 1986 yılında meslek lisesinde okurken sigortalandım. Son 13 senedir sigortam tam olarak ödeniyor. Askerliğimi sigorta sonrası yaptım. Askerliğimi ödememe gerek var mı? Ne zaman emekli olurum? Doğum tarihim 28 Nisan 1969 dur. M.Ş.

 

Cevap: Meslek lisesinde yapılan sigorta muhtemelen staj sigortasıdır. Stajyer ve çırak sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Başlangıç tarihinizi belirtmemişsiniz. Ancak 2009 dan geriye doğru 13 yıl prim ödediğinizi varsaydığımızda, başlangıcınız  Eylül 1996 ayı çıkmaktadır. Bu başlangıca göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 920 gün daha prim ödeyerek, 4680 gün olan prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 28 Nisan 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden sonra yaptığınızdan askerlik borçlanması sadece prim ödeme gün sayınızı artırır, emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Yaş haddinizi doldurana kadar prim eksiğinizi nasıl olsa tamamlayacağınızdan, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

 

5000 gününüz varsa istediğiniz zaman emekli olursunuz

Soru: 1 Mart 1965 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 14 Aralık 1976 dır.  2005 den 2008’e kadar isteğe bağlı sigortaya prim ödedim. 14 Aralık 2008 da Bağ-Kur sigortalı oldum.  1994 Bağ-Kurlu oldum 90 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum?   R.A.-DENİZLİ

Cevap: Sigorta başlangıcınız SSK dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. SSK da Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartına tabisiniz. Süre ve yaş şartını yerine getirdiğinizden 5000 gün prim ödemeniz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 5000 gün priminiz yoksa, prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, prim ödemenizin son 1260 gününü(3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz. Aksi takdirde Bağ-Kurdan 9000 gün prim ödeyerek emekli olmak durumunda kalırsınız.

 

Emekli aylığını kestirmeden faaliyette bulunan destek primi öder

Soru: 2006 yılında memuriyetten emekli oldum  2008 yılında bir araç aldım. 18 kişilik otobüs üzerime kayıtlı(kendi adıma). Bunu milli eğitime bağlı toplu taşıma sistemi olarak bilinen taşıma sistemi yapmak istiyorum. Bu taşıma sistemini yapmak için ihaleyi alan şirkete kiralamam gerekiyormuş. Şoförlüğünü kendim yapacağım. Bunun için sigorta primi ödemem gerekiyormuş. Ben emekli olduğum için yinede bunu ödemem gerekiyor mu? Benim maaşımdan da kesinti yapılacak mı? R.D.

 

Cevap: Ticari aracınızla yapacağınız taşımacılık işi Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiriyor. Emekli biri sizin gibi kendi nam ve hesabına Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren bir iş yapmaya başladığında ya emekli aylığını kestirecek ve 4/b sigortalısına(eski adıyla Bağ-Kurla)  prim ödeyerek çalışacak. Ya da; emekli aylığını kestirmeden, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışacak. Emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışmanız daha akılcı. Destek primi olarak 2009 yılı sonuna kadar emekli aylığınızdan, aylığınızın yüzde 13’ü, 2010 da yüzde 14’ü, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de yüzde 15’ i oranında kesinti yapılacak.

 

Ekrem SARISU

Posta/27.08.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.