Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  27 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Defter ibraz etmeyene üç yıla kadar hapis cezası

 

Soru: Vergi denetmeni incelemek için istediği geçmiş üç yıllık defter ve belgelerimizi istiyor. Bulamadık gerekçesiyle defter ve belgeleri denetmeme vermezsek? Ne gibi cezaya çarptırılırız? C.F

Cevap: Defter ve belgelerin vergi inceleme elemanına ibraz edilmemesinin çok ağır yaptırımları olduğundan, defter ve belgelerinizi mutlaka vergi denetmenine ibraz edin. Çünkü; Vergi Usul Kanununun 359/a-2 nci maddesi; varlığı noter tasdik kayıtları ve sair suretlerle sabit olduğu halde, defter ve belgelerin vergi incelemesi yapmaya yetkili kimselere ibraz edilmemesi “gizleme” olarak tanımlanmış ve vergi kanunların göre tutulan veya düzenlenen  ve saklama  ve ibraz mecburiyeti olan defter ve belgeleri gizleyenlere onsekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası  verilmesini hüküm altına almıştır. Defter ve belgelerinizi vergi denetmenine ibraz etmezseniz, üç yıla kadar hapis cezası riskini üstlenmiş olursunuz. Ayrıca, inceleme elemanının bulacağı(takdir komisyonu marifetiyle) matrah farkları için üç kat vergi cezası kesilir.(VUK. Md. 344/3) KDV indirimleriniz kabul edilmez.  Sonuç olarak; defter ibraz etmemenin faturası altından kalkılamayacak kadar ağırdır.

 

Malulen emekli olmak için şartlarınız yetersiz

Soru: Kasım 2007 de askere gittim. Temmuz 2008 de (nefrotik sendrom böbrek rahatsızlığı) nedeni ile Temmuz 2009 tarihine kadar askeri hastanede tedavi gördüm. Tedavi sonrası askerliğe elverişsizdir raporu aldım. Askerden önce 18 ay SSK, askerden sonra ise 6 aydır Bağ-Kurluyum. Malulen emekli olma gibi bir şansım var mı? Olursam hangi kurumdan emekli olabilirim? Askerliği borçlanabilir miyim? A.T.

Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu aranıyor. Bugün için şartları sağlamadığınızdan malulen emekli olamazsınız. En az 1800 gün prim ödemeniz ve yüzde 60 işgücü kaybı raporu almanız halinde, 10 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Mayıs 2016 ayında malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 40-59 arasında rapor alabilirseniz özürlü hakkıyla 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarını yerine getireceğiniz tarihte, özürlü hakkıyla emekli olursunuz. Başkaca yararlanacağınız bir hak yok. Askerlik yaptığınız süreyi borçlanabilirsiniz.

EKREM SARISU

Posta/27.08.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.