Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 Eylül  20095

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Dava ve icra masrafına değmeyecek tutardaki alacaklar belli şartlarda gider yazılabilir

 

Soru: Açık hesap alacaklarımızı tahsil edemiyoruz. Bir kaç kez mektupta yazmamıza rağmen müşteriler ekonomik krizi de bahane ederek borçlarını ödemiyorlar. Senetsiz olan ve birkaç yıldan beri ödenmeyen alacakları zarar yazarak kazancımızdan düşmemiz mümkün mü? 

 

Cevap: Dava ve icra safhasında bulunan alacaklara, şüpheli alacak karşılığı ayrılmak suretiyle gider yazılabilir. Dava ve icra safhasında olmayan alacaklara karşılık ayrılarak gider yazılabilmesi için, yazı ile birden fazla istenilmiş olmasına rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması ve dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük tutarda olması gerekmektedir. Yazı ile birden fazla istediğinizi posta kayıtlarıyla ispat edebildiğiniz dava açma veya icraya koyma masrafında değmeyecek tutardaki alacaklarınız şüpheli alacak olarak ayırıp, sonra karşılık ayırarak gider yazmak suretiyle dönem kazancınızdan düşebilirsiniz. Ancak, tutar olarak yüksek olan alacaklarınızı dava açmadan veya icraya koymadan karşılılık ayırarak gider yazmanız mümkün değil.  

 

Vergi indirimi alıp emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Temmuz 1963 doğumluyum.20 Nisan 1983 da Bağ-Kurlu olarak çalışma hayatına atıldım. 1998 senesinde 6 basamaktan Bağ-Kurdan çıktım. Bağ-Kura 15 yıl 1 ay 27 gün prim ödedim. hizmet sürem var. Ayağımdan rahatsız olduğum için askerlikten muafım. 1 Ocak 1999 dan itibaren de SSK lı olarak çalışmaya devam etmekteyim. İşkurda 3 derece özürlü çalışan statüsündeyim. Artık emekli olabilir miyim? Birde son olarak vergi dairesine sakatlık indiriminden yararlanmak için başvursam, emekliliğime maddi ve manevi olarak bir katkısı olur mu?

 

Cevap: Vergi indirim hakkını şimdiye kadar alsaydınız, aldığınız ücretin bir kısmı vergiye tabi tutulmaz ve her ay elinize bir miktar fala para geçerdi. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şatlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 47 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2010 da emekli olabilirsiniz. 3 ncü derece özürlü olarak vergi indirim hakkı almanız halinde ise, 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

 

İşveren iptal bildirgesi vermediği sürece çocuğun sigortasını silemezler

Soru: SGK Kadıköy Müdürlüğü SSK tescili yapılan çocuk sigortalıların kayıtlarını silmiş. Arama yaptığımızda böyle bir sigortalı yoktur diyor. Oysaki daha önce internetten alınmış gün dökümlerimiz var. Ne yapmamız gerekiyor? Teşekkürler...

 

Cevap: Kurum resen kayıt silemez. Çocuk sigortalarını, işverene baskı yaparak iptal bildirgesi almak suretiyle siliyorlar. İşveren iptal bildirgesi vermediği ve çocuğun fiili çalışması olmadığını somut delillerle tespit etmedikleri(geçmişte çocuğun fiili çalışması olup olmadığını somut delillerle tespit etmek mümkün değil)tespit etmek sürece çocuk sigortasını silemezler. Şayet işveren iptal bildirgesi vermemişse ve çocuğun fiili çalışması olmadığı somut delillerle tespit edilmemişse İş Mahkemesine dava açarak sildikleri günlerini kazanabilirsiniz.

 

EKREM SARISU

Posta/28.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.