Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 Eylül  20095

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

İşçinin mazeret izni

 

İşçilerin evlilik, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümleri gibi özel durumlar için, üç güne kadar kullandığı izinler mazeret iznidir ve bu sosyal bir haktır.

İşçi ile işveren arasında sorun yaşanan konulardan birisi de mazeret izinleridir. İş Kanununda, personelin çeşitli nedenlerle kullanabilecekleri mazeret izinleri için ayrı bir madde düzenlenmemiştir. Ancak, hafta tatili ve yıllık ücretli izinlerin hesabında çalışılmış gibi sayılan mazeret hallerinin neler olduğu sayılmıştır.

İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler mazeret izni olarak belirlenmiştir.

Buna göre,

• İşçinin evlenmelerinde üç güne kadar,

• İşçinin ana veya babalarının ölümünde üç güne kadar,

• İşçinin eşinin ölümünde üç güne kadar,

• İşçinin kardeşinin ölümünde üç güne kadar,

• İşçinin çocuğunun ölümünde üç güne kadar,

Mazeret izni verilebilecektir.

İş Kanununda, sadece mazeret izinlerinin yıllık ücretli izin ve hafta tatilinin hesabında çalışılmış gibi sayılayacağı belirtilmiş ancak, bu sürelere ait ücretin işçiye ödenip ödenmeyeceği yönünde bir düzenleme yapılmamıştır.

İşçinin çocuklarının, kardeşlerinin veya amca-dayı-hala-teyze gibi diğer bir yakın akrabasının evlenmesi, anne-baba, eş veya çocuk gibi yakın akrabalarının hastalanması, doğum yapması veya maddede sayılmayan diğer bir yakın akrabasının ölümü, işçinin eşinin doğum yapması gibi hallerde işçiye mazeret izni verileceği yönünde bir düzenleme yapılmamıştır.

Ancak, gerek bireysel iş sözleşmelerinde ve gerekse de toplu iş sözleşmelerinde yakın akrabaların ölümü, işçinin eşinin doğum yapması gibi durumlarda mazeret iznine yer verilerek işçilerin bu sosyal haklardan yararlanması sağlanmaktadır.

RESUL KURT

Haber7

29.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.