Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 Eylül  20095

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

KOBİ'ler ve indirimli kurumlar vergisi
 

Bu yazıyla birçok okuruma da cevap vermiş oluyorum. Anlaşılan bu güne kadar kamuoyunda çeşitli vesilelerle yer alan bu konular önemli bir kesime henüz yeterince ulaşamamış. Bilindiği üzere daha önce bu köşede açıkladığımız 5904 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 5. madde ile KOBİ olarak bilinen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin 31.12.2009 tarihine kadar yapacakları birleşmeler bakımından bazı vergi teşvikleri getirilmiştir.

KOBİ'ler Türk Ticaret Kanunu hükümlerince kurulan, 2008 yılının aralık ayına ilişkin olarak verilen sigorta bildirgesine göre 10 ile 250 kişi çalıştıran, 2008 yılı hesap döneminin sonu itibariyle yıllık net satışları toplamı 25 milyon TL'yi geçmeyen veya aktif toplamı 25 milyon TL'den az olan ticari işletmeleri ifade etmektedir. Yapılan düzenlemenin madde gerekçesinde KOBİ'lerin mali yapılarını güçlendirmek, ölçek verimliliğini sağlamak, rekabet ortamına uyum kapasitelerini güçlendirmek, istihdam düzeylerini artırmak ya da korumak gibi amaçlarla birleşmelerinin vergi yoluyla teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede KOBİ'ler için 31 Aralık 2009'a kadar gerçekleşen birleşme işlemlerinden doğan kazançlar aşağıdaki şartlar altında kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur:

- Birleşilen kurum tarafından münfesih kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerinin rayiç bedelle, diğer kıymetlerin ise Vergi Usul Kanunu'nun değerleme hükümlerine göre değerlendirilmesi suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançoya kaydedilmesi,

- Birleşmeden doğan kazançların tamamen birleşme tarihi itibariyle birleşen şirketin sermayesine eklenmesi,

- Birleşilen kurumun, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini; münfesih kurumu, birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde birleşme nedeniyle vereceği kurumlar vergisi beyannamesine ekli bir taahhütnameyle taahhüt etmesi,

- Birleşme sonrası üç yıl süreyle aylık ortalama bazda birleşilen kurum ile münfesih kurum tarafından 1.4.2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlanması.

Bunun yanında getirilen birleşmenin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç yıl süreyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması kapsamında Bakanlar Kurulu'nun bu düzenlemeden yararlanan işletmeler için kurumlar vergisi oranını % 75'e kadar indirimli belirleme yetkisi sebebiyle uygulanacak kurumlar vergisi oranı % 20'den % 5'e kadar düşmektedir. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu'nun 2009/15386 sayılı kararı ile 31.12.2009 tarihine kadar gerçekleştirilecek olan KOBİ birleşmelerinde birleşme nedeniyle infisah eden kurumun, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde elde ettiği kazançlar ile birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde elde ettiği kazançlardan % 5 oranında kurumlar vergisi alınacaktır (RG: 5.9.2009-27340).

Bu kanun kapsamında yapılan birleşmeler sonrasında üç yıl boyunca Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre birleşme, bölünme, devir ve hisse değişimi, tasfiye veya sermaye azaltımı durumunda zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek olup, birleşen kurumların öz sermaye tutarını geçmeyen devreden zararlarının kurumlar vergisinden mahsubu mümkündür. Ayrıca münfesih kurumdaki kayıtlı değerleri üzerinden kalan süre için amortisman ayrılmasına devam edilecektir. Birleşme sonrasında varlıkların satışının devir bedelinden düşük bir bedelle yapılması durumunda oluşan zararlar indirim konusu yapılamaz. Yapılacak birleşmeler bakımından birleşilen kurum tarafından münfesih kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerinin rayiç bedelle, diğer kıymetlerin ise Vergi Usul Kanunu'nun değerleme hükümlerine göre değerlenmesi suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançosuna kaydedilmesi gerekmektedir.

KOBİ birleşmelerinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerin sabit değer olarak kabul edilmesi ve dolayısıyla birleşme tarihindeki rayiç bedelle devri öngörülmektedir. Rayiç bedel Vergi Usul Kanunu mükerrer madde 266'da yer almaktadır. Bu kapsamda Kurumlar Vergisi Kanunu 4 seri numaralı genel tebliği uyarınca sabit kıymet ifadesinden Vergi Usul Kanunu'nun 313. maddesi uyarınca amortisman mevzuunu oluşturan iktisadi kıymetlerin anlaşılması gerekmektedir. Görüldüğü üzere 31 Aralık'a kadar devam edecek olan bu süreç getirdiği avantajlar bakımından KOBİ'ler tarafından çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. 10 kişiden az kişiye istihdam sağlayan işletmeler açısından yapılacak bir düzenleme de beklentiler arasında bulunmaktadır.

KOBİ'lerin yanında temel hatlarıyla indirimli kurumlar vergisi kavramı 5838 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen 32/A maddesi olarak 28.2.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Yapı olarak daha önceki dönemlerde yer alan yatırım indirimi müessesesini hatırlatmaktadır. Kapsam olarak bakıldığında kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri yararlanmakla birlikte finans ve sigortacılık alanında faaliyette bulunan kurumlar ile iş ortaklıkları kapsam dışındadır. Bunun yanında metinde belirtilen farklı başka alanlar da kapsam dışındadır.

Yapılan düzenleme kapsamında yatırımın teşvik belgeli olması gerekmektedir. Hazine Müsteşarlığı tarafından verilecek olan bu belgeye müracaat tarihinden sonra yapılacak olan yatırım harcamaları kapsam içinde olacaktır. Bu tarihten önceki yatırım harcamaları teşvikten yararlanamayacağı gibi 28.2.2009 tarihinden önce yapılan teşvik belgeli yatırımlar da indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanamayacaktır. Bu durum kamuoyu bakımından adaletsizliklere sebep olduğundan tarafımıza da haklı serzenişler ulaşmaktadır. Biz de bu vesileyle konuyu ilgili birimlere aktarmış olalım. Sözkonusu imkân 16.7.2009 tarihinde yayınlanan 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile büyük ölçekli yatırımlarla bölgesel kabul edilen yatırımlara da tanınmış olup, bu kapsamda aranacak olan asgari yatırım tutarı ve istihdam büyüklükleri belirlenmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararnamesi kapsamında büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarda 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesi çerçevesinde, kurumlar vergisi veya gelir vergisine uygulanacak indirim oranları ile yatırıma katkı oranları aşağıda belirtilmektedir.

Bölgesel uygulama Büyük ölçekli yatırımlar

Bölgeler Yatırıma katkı oranı (%) Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%) Yatırıma katkı oranı (%) Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)
I 10 25 25 25

II 15 40 30 40

III 20 60 40 60

IV 25 80 45 80

Ancak, teşvik belgesi kapsamında 31.12.2010 tarihine kadar yatırıma başlanması hâlinde aşağıda belirtilen indirim oranları ile yatırıma katkı oranları uygulanacaktır.

Bölgesel uygulama Büyük ölçekli yatırımlar

Bölgeler Yatırıma katkı oranı (%) Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%) Yatırıma katkı oranı (%) Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)

I 20 50 30 50

II 30 60 40 60

III 40 80 50 80

IV 60 90 70 90

Bölge I: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

Bölge II: Adana, Mersin, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada hariç)

Bölge III: Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Amasya, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Çorum, Yozgat, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Samsun

Bölge IV: Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Çanakkale'nin Bozcada ve Gökçeada ilçeleri.

Hakan ÜZELTÜRK

VERGİ ve HUKUK
huzelturk@superonline.com

29.09.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.