Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   23 Haziran 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com

Kastamonu
23.06.2009

 

KREDİ KARTIN VARSA; AİDATI DA VAR
 

Bakanlar Kurulunun (Hükümetin) teklif ettiği, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ Komisyonunda kabul edilerek kredi kartı sahiplerine 1.maddede aşağıda komisyonda kabul edilen tasarı ile önemli bir yük daha bindirilmiş oldu. Yük diyorum yanlış anlamayın, parasal bir yük… Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının, tüketicileri (kredi kartı sahiplerini) en çok ilgilendiren sadece 1.maddesini incelersek aynen şöyle;

MADDE 1- 23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."Kart çıkaran kuruluşlar, kartın verilmesi anında kart hamilini yeteri derecede bilgilendirmek ve talep edilmesi halinde, gerçekleştirilmiş işlemlere ait kayıtları otuz günü geçmemek üzere işlemin mahiyetine uygun bir süre zarfında sağlamakla yükümlüdür. Yurt dışı işlemlerinde bu süre altmış gün olarak uygulanır. Kart çıkaran kuruluşlar Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üçbinbeşyüz Türk Lirasına kadar kullanım limiti tahsis ettikleri kredi kartları için otuzbeş Türk Lirasına kadar, üçbinbeşyüz Türk Lirası ve daha fazla bir tutarda kullanım limiti tahsis ettikleri kredi kartları içinse tahsis edilen limitin yüzde birini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kredi kartı kullanım bedeli talep edebilirler. Kredi kartı kullanım bedeli kart hamillerinden yılda bir kez ya da eşit taksitler halinde tahsil edilebilir." diyor, Bakanlar Kurulu.

Hiç dikkat edilmemiş sanırım bu tasarı hazırlanırken, şimdi siz 1.500.-TL limiti olan kredi kartı sahibinden 35,00.-TL talep ederken, 15.000.-TL limiti olan kredi kartı sahibinden de 150,00.-TL talep edeceksiniz. Aradaki çıtaya dikkat ederseniz, on katı fazla limiti olan kredi kartından dört katı büyüklüğünde kart aidatı alıyorsunuz. Bence hiç adaletli değil. Bu kredi kartlarından aslında hiç kart ücreti alınmaması lazım. Çünkü bankalar pos makinelerinden harcama yapıldıkça üye işyerlerinden çekimlerde zaten komisyon olarak fazlaca tahsil ediyorlar. Tüketicinin hakları da bu aidatlarla bir adım daha geriye gitmiş olmuyor mu?

Bizden söylemesi, komisyonda kabul edilen bu tasarı ile kredi kartınız varsa, aidatına da katlanacağınızı şimdiden hatırlatalım. Sizlere hatırlattıktan sonra kendi kendime düşündüm hesap ettim kendi ödeyeceğim kredi kartı aidatını; benim payıma düşeni burada tabiidir ki açıklamayacağım. Sadece şunu söyleyebilirim, bu tasarıya göre bende epey kart ücreti ödeyeceğim. Zaten içlerinden bir tanesini kullanıyorum. Hemen harekete geçerek kullanmadığım bir köşede duran kredi kartlarımı iptal ettirmeye karar verdim.

Ama iptal mümkün değil ki, ‘’efendim o daha tasarı, henüz bir şey yok, şimdilik dursun, zaten bankaların kendi içlerinde aidat almama gibi bir yetkileri var’’ şeklinde. Ama karar verdim iptal ettireceğim, bu fuzuli ücreti ödemeyeceğim. Zaten kullanmıyorum. Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, kullandığımız (hizmet satın aldığımız) kredi kartlarından makul, adaletli, eşit bir ücret alınabilir. Bizim sözümüz, eleştirimiz hiç kullanılmayanlara, Saygılarımla,
 

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

sakircihangir@hotmail.com
 

-Yazarın diğer makaleleri;

-Yeni teşvik paketi

-Yeni çek defteriniz nasıl olsun ?

-Müşteri ve Vergi levhası tasdik bildirimleri

-Primler aylıklara yetmiyor

-Diğer makaleleri için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.