.muhasebenet.net-muhasebe bilgi rehberimuhasebenet.net-muhasebe rehberi-muhasebenet.com

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE YORUMLAR :   16 Şubat 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


A.Serdar AKSOY
Adana Vergi Dairesi Başkanı
 

 

VARLIK BARIŞI

 

Dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olan ülkemizde küresel ekonomik krizden etkilenmiştir. Küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarının en aza indirilmesi için alınan tedbirler kapsamında, 22.11.2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun (Varlık Barışı Kanunu) uygulanmaya konmuştur.

Esas itibariyle kanun kapsamında gerçekleştirilen düzenlemelerle fiskal getiriler değil; işletmelerin daha güçlü bir sermaye yapısına kavuşturularak rekabet gücünün arttırılması, dış kaynak kullanımının azaltılarak asgari seviyelere çekilmesi, ekonomik gelişmelere paralel olarak işletme performanslarının arttırılması gibi yapısal etkiler amaç edinilmiştir. Henüz ekonomiye kazandırılmamış yurtdışı ve yurtiçi varlıkların ülke ekonomisine kazandırılması, kayıt dışı varlıkların kayıt içine alınması özellikle Gayrisafi Milli Hasıla içindeki borç kullanım oranlarının düşük seviyelere çekilmesinin sağlanması gibi makro ekonomik gelişmelerin yanı sıra işletmelerin mali yapılarının güçlendirilmesi temel hedefler içerisinde sayılabilir.

22 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanun kapsamında 3 aylık bir beyan süreci tanınmış olup Gerçek ve tüzel kişiler 2 Mart 2009 tarihine kadar uygulamadan yararlanmaları gerekmektedir. Kanunun sağlamış olduğu avantajlardan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız yurtdışındaki varlıkları için bankalar, aracı kurumlar ve vergi dairelerine başvurulabilmektedirler. Yurtdışı varlıkların beyan tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Türkiye'ye getirilmesi ya da transfer edilmesi gerekmektedir

5811 Sayılı kanunla 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yurtdışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazlar, Türkiye'de ise yine aynı tarih itibarıyla işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymet ve sermaye araçları kapsama alınmıştır.

Bildirim ve beyandan hareketle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Diğer nedenlerle aynı tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde beyan edilen tutar gelir, kurumlar ve KDV'den mahsup edilecektir. 22 Kasım 2008 tarihinden önce başlamış incelemeler ile 1 Ocak 2008 tarihinden sonraki dönemlere ilişkin incelemeler ise kapsam dışı olacaktır

Yasa kapsamından faydalanan mükellefler adeta firmalarını sigortalamış olacaklar ileride karşılaşılacak 01.01.2008 tarihi öncesindeki dönemlere ait yapılacak denetimlerde yaşanabilecek olumsuzluklardan işletmelerini korumuş olacaklardır. Yurtdışı varlıklar için yüzde 2, Türkiye'deki varlıklar için ise yüzde 5 oranında vergi uygulanmaktadır. Düzenlemenin sağlamış olduğu vergisel avantajı basitçe örnekleyecek olursak; uygulama kapsamında beyan edilen 1 milyon TL’nin vergisi, yurtdışından geliyorsa 20 bin TL, yurtiçinden gelmişse 50 bin TL olacaktır. Vatandaş parasını beyan etmediyse ve vergi incelemesi sonucu 1 milyon TL matrah farkı bulunursa bu rakamların yerine 200 bin TL kurumlar vergisi tahakkuk edecek. Bunun yanında 200 bin TL ceza kesilecek. Gecikme faiziyle de bu kişiye 460 bin TL ödeme çıkarılacaktır.

Tüm vatandaşlarımız anılan kanun kapsamında, varlıklarını yurda getirmeleri veya kayda almaları, kendilerine kanun tarafından tanınan bu fırsatı değerlendirmeleri bakımından önemlidir. Bu tür kanunların sıkça yürürlükte kalması da söz konusu olmadığı göz önüne alındığında konunun önemi daha da netleşmektedir.
 

A.Serdar AKSOY
Adana Vergi Dairesi Başkanı
16 Şubat 2009

-Diğer makaleleri

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.