Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

   MAKALELER    26.03.2007

ara

 Ana Sayfa 

Vergi  Rehberi 

Makaleler 

Danışma Hattı 

İş Hayatının Provası Staj 

           Güncel Bilgi Arşivi

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasan Taslakçı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Eğitim Komisyonu Başkanı
Tüdesk 19 No.lu Komite Üyesi
 

 

2006 TAKVİM YILINA AİT, Ba ve Bs  BİLDİRİM FORMLARI’NIN DÜZENLENMESİNDE

 

UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

 

 

            Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile satışlarının bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar en son 362 No.lu V.U.K. Genel Tebliği  ile açıklanmıştı. Bu tebliğ ile getirilen ve önemli sayılabilecek hususlar aşağıda sıralanmıştır:

            1-Ba ve Bs formları takvim yılı itibariyle düzenlenecek ve müteakip yılın Şubat ayı içinde verilecektir.Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler de bu formları takvim yılı olarak düzenleyeceklerdir. Yani,2006 takvim yılına ait bilgi formları 28.02.2007 tarihine kadar  verilmiş olacaktır.

2-Takvim yılı içerisinde bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve hizmet alımları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve hizmet satışları KDV hariç  30.000 YTL yi geçiyor ise adı geçen formlar ile bu kişi ve kurumlar bildirileceklerdir. Bildirilecek hadlerin tespitinde özel tüketim vergileri de miktara ilave edilecektir. Ayrıca, ödemenin gecikmesi suretiyle ortaya çıkan ve fatura düzenlenerek alıcıya yansıtılan kur farkı gelirleri de bildirimlere dahil edilecektir.

            3-01.02.2007 tarihli ve 26421 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 367 No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile, Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükelleflerinden; 31.12.2006 tarihi itibariyle aktif toplamı 50.000.oo YTL veya 2006 cirolarının toplamı 100.000.oo YTL yi aşanlar (adi ortaklıklarda belirtilen bu hadler her bir ortak bakımından ayrı ayrı dikkate alınacaktır)  Gelir ve Geçici Vergi beyannamelerini, Kurumlar Vergisi Mükellefleri ise hiçbir hadle sınırlı olmaksızın Kurumlar ve Geçici Vergi Beyannamelerini elektronik ortamda gönderme mecburiyeti getirildiğinden, bu mükellefler bu formları da elektronik ortamda vermek zorundadırlar. Ayrıca aynı tebliğ ile İstanbul ilinde kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükelleflerine tüm vergi beyannamelerini elektronik ortamda gönderme mecburiyeti getirildiğinden, bu mükelleflerde ilgili formları, elektronik ortamda vereceklerdir. Şayet bu tür mükellefler, ilgili formları kağıt ortamında verirlerse hiç vermemiş sayılacaklardır. Bildirimlerin elektronik ortamda verilmesinde, onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken son gün , saat  24.00 den önce tamamlanmalıdır.

            Bilanço esasına göre defter tutan, ancak Gelir  Vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olmayan mükellefler ise, ilgili formları halen bağlı bulundukları vergi dairesine kağıt ortamında verecekler ancak istemeleri halinde bildirimlerini elektronik ortamda da verebileceklerdir(Mal müdürlüğüne bağlı mükellefler hariç).

            4-Vergi Dairesi değişen mükellefler, ilgili formları halen bağlı oldukları vergi dairesine vereceklerdir.

5-Fotokopi ile çoğaltılmış veya önceki yıllarda basılmış olan formlar kullanılmayacak, kullanıldığı takdirde hiç verilmemiş sayılacaktır.

6-Formlar YTL olarak doldurulacak ve 1 YTL altında kalan tutarlar dikkate alınmayacaktır. Yani kuruşlar ihmal edilecektir.

7-30.000 YTL i aşan ithalat ve ihracat tutarları da forma yazılacak, Türkiye de mükellef olmayan satıcının kimlik No.su “1111111111”, alıcının kimlik No.su ise “2222222222” olarak kodlanacaktır. Ülke kodu bilgileri için ilgili tebliğ ekine bakınız.

8-Bilanço esasına göre defter tutan  mükellefler, alım ve satımları belirtilen haddin altında kalsa bile, formları boş olarak vereceklerdir.

9-Elektronik ortamda verilen ve onaylanan formda hata yaptığını anlayan mükellefler için, bildirim süresi içerisinde düzeltme imkanı getirilmiştir. İlk verilen form iptal edilecek, ikinci defa verilen form geçerli olacaktır. Ba ve Bs nin herhangi biri hatalı ise, hatalı olan iptal edilerek düzeltilebilecek, diğerinin düzeltilmesine gerek kalmayacaktır.Kağıt ortamında verilen formlarda yapılacak olan düzeltmeler ise, dilekçe ekinde vergi dairesine yapılabilecektir.

10-2006  yılında Bilanço esasına göre defter tutan ancak, işi terk etmiş mükelleflerde ilgili formları verecektir.

11-2006 yılında Bilanço esasına göre defter tutan ancak 2007  yılında sınıf değiştirerek  işletme defteri tutan mükelleflerde formları vermek mecburiyetindedirler.

12-2006 yılında İşletme defteri tutan ancak 2007 yılında  sınıf değiştirerek bilanço esasına göre defter tutmakta olan mükellefler bildirim formu vermeyeceklerdir.

13-İlgili formları vermek zorunda olan mükellefler şubeleri var ise, şubeler bazında değil merkez ve şubelerin bilgilerini konsolide etmek suretiyle vereceklerdir.

14-Alışlardan yapılan iadeler alışlardan düşülmeyecek, satışlardan iadeler ise satışlardan düşülmeyecektir. Şayet bu iadeler firma bazında, belirtilen haddin üzerinde ise; alışlardan iadeler Bs formunda satış olarak,  satıştan iadeler ise Ba formunda alış olarak gösterilecektir.

            15-Müstahsil makbuzu düzenlenerek yapılan alımlar, stopaj öncesi brüt tutarları ile hesaplanacaktır.

            16-Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri fatura ile belgelendirilen bir mal ve hizmet alımına dayanıyorsa, bu alımlarda Ba formuna dahil edilecektir.

            17-Noterlerin, noterlik hizmetlerini Bs formu ile bildirmelerine gerek bulunmamakta, aynı şekilde noterde yapılan işlemlerinde Ba formu ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak noterler faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını Ba formu ile bildireceklerdir.

18-Döviz büroları, döviz alış ve satışlarını Ba ve Bs ile bildirmeyeceklerdir. Ancak faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını Ba formu ile bildireceklerdir.

            19-Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, döviz büroları ve yetkili kuruluşlardan yaptıkları döviz alım ve satımlarını formlara dahil etmeyeceklerdir.

            20-Elektrik, su, doğalgaz gibi mal ve hizmet teslimleri de , belirtilen haddi aşması durumunda Ba ve Bs formları ile bildirilecektir.

            21-İlgili formları belirlenen sürede vermeyen, eksik ve yanıltıcı bilgi veren mükelleflere V.U.K.nun mük.355 maddesine göre işlem yapılıp, öncelikli olarak incelemeye sevk edileceklerdir.

            22-Bir kişi veya kurumdan yapılan alışlar Form Ba da tek satır olarak, bir kişi veya kuruma yapılan satışlar da Form Bs de tek satır olarak gösterilecektir.

            22-Formları doldurmadan önce, bu formların arkasındaki açıklamaların okunması, formların doldurulmasında kolaylık sağlayacaktır.

Saygılarımla.

Not:  “Şubat/2007 ayı” sonu olan süre 02 Nisan 2007 tarihine kadar uzatılmıştır

 

 

 

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.