Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

Muhasebe Forum

   Muhasebe, Güncel Mevzuat, Haber, Yorum, Duyuru  - 16.04.2007-

 

 

 
 

Kurumlar Vergisi Kanunu karşısında

 Kurumlar Vergisi Tebliği
 

Son zamanlarda bazı basın organlarında yer alan kurumlar vergisi beyannamesi konulu yazılarda 1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Tebliği'ndeki düzenlemeler öne çıkarılmakta, beyannamelerin bu hükümlere göre doldurulması önerilmekte, üstelik dikkatli olunması aksi halde tebliğ hükümlerine aykırılık teşkil edebileceği belirtilerek mükellefler uyarılmaktadır. Bu hatalı yaklaşım ülkemizde eskiden beri sıklıkla yapılmakta olup genel tebliğ sanki asıl metin gibi değerlendirilmektedir. Oysa asıl metin Kurumlar Vergisi Kanunu'dur. Genel tebliğler vergi hukukunda yardımcı kaynaklardır. Genel tebliğlerde yer alan açıklamalar kanuna aykırı olamazlar. Kanunda yazılı hükümler genel tebliğlerle genişletilemez, değiştirilemez, kaldırılamaz. 1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Tebliği içinde yer alan açıklamalardan bazıları maalesef Kanun'da olan düzenlemelerden farklıdır. Kanunda olmayan veya amaçlanmayan ibareler sanki kanun metni gibi mükelleflere yansıtılmıştır. Bu sebeple mükellefler beyanname doldururken kanun hükümlerini esas almalıdırlar.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Değişikliklerinde eski alışkanlıklar

5615 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 4 Nisan 2007 tarihli ve 26483 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kanunda da daha önce de eleştirilen bazı hukuk problemleri aynı şekilde yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi Maliye Bakanlığı'na verilen usul ve esas hakkında düzenleme yapma yetkisidir. Bugün vergi mevzuatımızdaki birçok maddede yer alan Maliye Bakanlığı'na esas hakkında yetki verilmesi doğru değildir. Bu yetki TBMM'ye aittir. Sınırlı bazı hallerde yasama organı tarafından yürütme organına yetki verilebilir. Kanunların hazırlanması sebebiyle Maliye Bakanlığı kendisini yasama organı gibi hissediyor olabilir. En azından Anayasa'ya bakılırsa kimin hangi yetkiye sahip olduğu görülecektir.

Bir başka düzenlemede Vergi Usul Kanunu'na eklenen mükerrer 28. madde ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, beyannamelerin verilme ve ödeme sürelerinin son gününü, kanun” süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkili kılınmıştır. Bu tür bir düzenleme neden kanunla yapılmamaktadır? Bu soruya beyanname verme ve ödeme sürelerindeki devam eden kargaşaya bir yenisinin eklenmek istendiği, kanunda bir düzenleme yapılırsa mükelleflerin şaşkınlık yaşayacakları veya Gelir İdaresi'nin artık mükelleflerin zor durumda olacaklarını önceden bilme becerisini yitirdiği gibi cevaplar verilebilir. Mükelleflerin istediği cevapsa bu tür düzenlemelerin mükellef hakları bakımından belirsizliklere ve ödeme sürelerinin uzatma sebebiyle farklı olabilmesi sebebiyle adaletsizliklere yol açması karşısında kanunla düzenleme yapılması olmalıdır. Kanundaki sürelerin idare tarafından değiştirilmesi değil?

Bir başka problem tedvin tekniğiyle ilgilidir. Kaldırılmış bir kanun maddesinin yerine aynı numara ile farklı konuda bir maddenin konmaması gerekir. Asgari geçim indirimi maddesi 3239 sayılı kanunla kaldırılan 32 maddenin yerine getirilmektedir. Daha önce medeni hal esası başlığı taşıyan mülga 32. madde yerine farklı bir madde numarası ile bu düzenlemenin getirilmesi gerekirdi. Bu da sık yapılan yanlışlardan birisidir. Kanun yapma tekniği konusunda daha ciddi bir yaklaşım gösterilmesi gerekmektedir.

Bir başka değişmeyen alışkanlık idare'nin en başarılı olduğu alan olan kanunların geriye yürütülmesidir. Bu konuda idare inanılmaz bir istikrar sergilemektedir. Daha önce aynı eleştirileri yazdığım için tekrar etmiyorum. Fakat diğerleri gibi bu Kanun da geriye yönelik hükümler getirmekte ve bu haliyle geriye yürüyen hükümleri bakımından hukuka aykırı bulunmaktadır. Bir bakıma idare şunu söylemektedir. Ey mükellefler, siz yargıya gidin, zaman, emek ve para harcayın. İdarenin bu esnada yine mükellef hakları çalıştığını sanırım söylemeye gerek yok.
muhasebenet.net

Hakan Uzeltürk
huzelturk@superonline.com

16.04.2007
 

muhasebenet.net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.